Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru!

"Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy człowiek przygotowuje pożywienie, wykorzystuje rośliny, aby poprawić smak potraw. Pisma klinowe z Mezopotamii dowodzą, że już 3000 lat p.n.e. pojawiały się w królewskiej kuchni sezam, kardamon, tymianek, kminek i szafran. W starożytnym Egipcie oraz na północ od Alp uprawiano koper. W najstarszej zachowanej książce kucharskiej z I wieku n.e. rzymski smakosz Marcus Gavius Apicius poleca jako przyprawę sól wzbogaconą natką pietruszki, koperkiem i majerankiem. W średniowieczu benedyktyńscy mnisi sprowadzili przez Alpy śródziemnomorskie zioła i rośliny lecznicze, jak rozmaryn, szałwię czy tymianek, które zaczęto uprawiać w przyklasztornych ogrodach obok rodzimych gatunków. "


Weź udział w konkursie i wygraj książkę!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jajeczna z groszkiem

Prosta, małoskładnikowa i budżetowa sałatka jajeczna z groszkiem, przebój moi...

Odsłon: 76

15 min
1
30 min
1
Przekąski Chrzanowe jajka

Wielkanoc to czas jajek podawanych na dziesiątki sposobów. Niewątpliwym przys...

Odsłon: 2964

30 min
3
Sałatki Sałatka krabowa

Sałatka z paluszkami krabowymi to lekka, subtelna w smaku przystawka o subtel...

Odsłon: 71

15 min
1
Desery Krem pistacjowy

Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...

Odsłon: 2923

30 min
4
15 min
3