Boże Narodzenie na słodko

Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru!

"Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy człowiek przygotowuje pożywienie, wykorzystuje rośliny, aby poprawić smak potraw. Pisma klinowe z Mezopotamii dowodzą, że już 3000 lat p.n.e. pojawiały się w królewskiej kuchni sezam, kardamon, tymianek, kminek i szafran. W starożytnym Egipcie oraz na północ od Alp uprawiano koper. W najstarszej zachowanej książce kucharskiej z I wieku n.e. rzymski smakosz Marcus Gavius Apicius poleca jako przyprawę sól wzbogaconą natką pietruszki, koperkiem i majerankiem. W średniowieczu benedyktyńscy mnisi sprowadzili przez Alpy śródziemnomorskie zioła i rośliny lecznicze, jak rozmaryn, szałwię czy tymianek, które zaczęto uprawiać w przyklasztornych ogrodach obok rodzimych gatunków. "


Weź udział w konkursie i wygraj książkę!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
10
Ciasta Zimowa Dama

Zimowa Dama to pyszne ciasto czekoladowe przełożone kremem śmietankowym i war...

Odsłon: 16837

>60 min
19
>60 min
5
Ciasta Domek z piernika

Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...

Odsłon: 3770

>60 min
15
Ciasta Tort rafaello

Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...

Odsłon: 596

60 min
4