Kuchnia ziołowa
Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru!
REKLAMA
"Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy człowiek przygotowuje pożywienie, wykorzystuje rośliny, aby poprawić smak potraw. Pisma klinowe z Mezopotamii dowodzą, że już 3000 lat p.n.e. pojawiały się w królewskiej kuchni sezam, kardamon, tymianek, kminek i szafran. W starożytnym Egipcie oraz na północ od Alp uprawiano koper. W najstarszej zachowanej książce kucharskiej z I wieku n.e. rzymski smakosz Marcus Gavius Apicius poleca jako przyprawę sól wzbogaconą natką pietruszki, koperkiem i majerankiem. W średniowieczu benedyktyńscy mnisi sprowadzili przez Alpy śródziemnomorskie zioła i rośliny lecznicze, jak rozmaryn, szałwię czy tymianek, które zaczęto uprawiać w przyklasztornych ogrodach obok rodzimych gatunków. "
Weź udział w konkursie i wygraj książkę!
Weź udział w konkursie i wygraj książkę!
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Desery
Słodkie kartofelki
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 82
3
Desery
Sernik rabarbarowy
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Dietetyczne
- Warzywa
- Orzechy
- Migdały
- Płatki
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 190
3
Ciasta
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 7982
12
REKLAMA