Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru!

"Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy człowiek przygotowuje pożywienie, wykorzystuje rośliny, aby poprawić smak potraw. Pisma klinowe z Mezopotamii dowodzą, że już 3000 lat p.n.e. pojawiały się w królewskiej kuchni sezam, kardamon, tymianek, kminek i szafran. W starożytnym Egipcie oraz na północ od Alp uprawiano koper. W najstarszej zachowanej książce kucharskiej z I wieku n.e. rzymski smakosz Marcus Gavius Apicius poleca jako przyprawę sól wzbogaconą natką pietruszki, koperkiem i majerankiem. W średniowieczu benedyktyńscy mnisi sprowadzili przez Alpy śródziemnomorskie zioła i rośliny lecznicze, jak rozmaryn, szałwię czy tymianek, które zaczęto uprawiać w przyklasztornych ogrodach obok rodzimych gatunków. "


Weź udział w konkursie i wygraj książkę!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

Odsłon: 110597

>60 min
211
Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

Odsłon: 1424

15 min
30
Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

Odsłon: 809

>60 min
4
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 425286

60 min
1175
Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

Odsłon: 13114

>60 min
17