Ewa_Gotuje

Lawendowe Karpaty Justyny

Znakomitym pomysłem jest dodanie do kremu lawendy, która nadaje wspaniały aromat i nietypowy smak.

Ciasto
1 szklanka letniej wody niegazowanej (lub mleka 3,2%)
150 g masła 82%
1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
1 łyżka kakao
5 jaj
1 szczypta soli
1 szczypta proszku do pieczenia

Krem
½ l mleka 3,2%
2-3 łyżki mąki pszennej (typ 450)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
kilka gałązek lawendy
200 g miękkiego masła 82%

Dekoracja
250 g świeżych jeżyn
płatki migdałów
mięta
gałązki lawendy

Ciasto
Zagotować wodę z masłem i dodać wcześniej wymieszaną mąkę z kakao, energicznie mieszając. Podgrzewać i mieszać przez 2-3 minuty. Odstawić do ostygnięcia. Do letniego ciasta, mieszając, dodać jajka, sól i proszek do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 10 minut.

Krem
Do 250 ml mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Pozostałe 250 ml zagotować z gałązkami lawendy. Po zagotowaniu wyjąć gałązki i dodać do reszty składników. Zagotować. Odstawić do schłodzenia, a następnie dodać miękkie masło. Zmiksować na gładką masę.

Dekoracja
Ciasto przełożyć kremem i udekorować owocami, miętą i gałązkami lawendy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29661

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 98

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 761

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0