Dania jednogarnkowe

Koniec lata i pożegnanie z bikini to nie powód, żeby zapomnieć o zdrowym odżywianiu. Bogate w niezbędne dla organizmu wartości odżywcze posiłki to podstawa zróżnicowanej diety. Co zrobić, by po wakacjach nadal być w formie i wbić się w ulubione dżinsy? Liczne diety na bazie ryżu są wystarczającym dowodem, że warto dołączać go do codziennych dań.

Bogaty w potas ryż zawiera jednocześnie mało sodu, co umożliwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa, jaką zapewnia organizmowi, wpływa pozytywnie na trawienie, a przez to pozwala cieszyć się ładną sylwetką przez długi czas. Właściwości ryżu, uczucie sytości, jakie daje oraz śladowe ilości tłuszczu, a tym samym niska kaloryczność pozwalają bez obaw jeść go niemal bez ograniczeń.

Często zastanawiamy się jednak co zrobić, by ryżowa dieta nie kojarzyła się z monotonią?


Z mięsem, z warzywami, a może na słodko? Na szczęście dostępna na rynku, szeroka oferta pozwala na coraz większe eksperymenty na ryżowym polu. Odpowiadając na oczekiwania konsumentów, Podravka proponuje aż dziewięć różnych rodzajów ryżu. I tak miłośników wyszukanych smaków bez wątpienia skusi, słynący z charakterystycznego aromatu
i posmaku, ryż jaśminowy czy basmati - oba doskonale nadają się do lekkich deserów.

Z kolei ryż arborio do risotto czy do sushi pozwoli eksperymentować w przygotowywaniu potraw, których smak przywoła wakacyjne wspomnienia. Wszyscy, dla których liczą się walory wizualne na pewno docenią jedną z wyjątkowych propozycji ryżu mieszanego: parboiled z dzikim czy tre colori, który łącząc trzy rodzaje: parboiled z dzikim i czerwonym pięknie wygląda na talerzu.


Podravka inspiruje

Deser ryżowy z brzoskwiniami:

- torebka ryżu naturalnego Podravki (można zastąpić ryżem basmati lub jaśminowym)
- śmietana
- brzoskwinie z puszki
- rodzynki
- listki melisy

Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Wykładamy porcje ryżu na poszczególne talerze. Połówki brzoskwiń tniemy na dość cienkie plastry. Układamy brzoskwinie na ryżu. Polewamy danie śmietaną. Posypujemy je rodzynkami. Dekorujemy danie listkami melisy.

Smacznego!

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 28

15 min
1
15 min
2
Ciasta Piernik kasztelański

Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...

Odsłon: 2606

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5