Lekko i zdrowo - ryżowo

Koniec lata i pożegnanie z bikini to nie powód, żeby zapomnieć o zdrowym odżywianiu. Bogate w niezbędne dla organizmu wartości odżywcze posiłki to podstawa zróżnicowanej diety. Co zrobić, by po wakacjach nadal być w formie i wbić się w ulubione dżinsy? Liczne diety na bazie ryżu są wystarczającym dowodem, że warto dołączać go do codziennych dań.

Bogaty w potas ryż zawiera jednocześnie mało sodu, co umożliwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa, jaką zapewnia organizmowi, wpływa pozytywnie na trawienie, a przez to pozwala cieszyć się ładną sylwetką przez długi czas. Właściwości ryżu, uczucie sytości, jakie daje oraz śladowe ilości tłuszczu, a tym samym niska kaloryczność pozwalają bez obaw jeść go niemal bez ograniczeń.

Często zastanawiamy się jednak co zrobić, by ryżowa dieta nie kojarzyła się z monotonią?


Z mięsem, z warzywami, a może na słodko? Na szczęście dostępna na rynku, szeroka oferta pozwala na coraz większe eksperymenty na ryżowym polu. Odpowiadając na oczekiwania konsumentów, Podravka proponuje aż dziewięć różnych rodzajów ryżu. I tak miłośników wyszukanych smaków bez wątpienia skusi, słynący z charakterystycznego aromatu
i posmaku, ryż jaśminowy czy basmati - oba doskonale nadają się do lekkich deserów.

Z kolei ryż arborio do risotto czy do sushi pozwoli eksperymentować w przygotowywaniu potraw, których smak przywoła wakacyjne wspomnienia. Wszyscy, dla których liczą się walory wizualne na pewno docenią jedną z wyjątkowych propozycji ryżu mieszanego: parboiled z dzikim czy tre colori, który łącząc trzy rodzaje: parboiled z dzikim i czerwonym pięknie wygląda na talerzu.


Podravka inspiruje

Deser ryżowy z brzoskwiniami:

- torebka ryżu naturalnego Podravki (można zastąpić ryżem basmati lub jaśminowym)
- śmietana
- brzoskwinie z puszki
- rodzynki
- listki melisy

Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Wykładamy porcje ryżu na poszczególne talerze. Połówki brzoskwiń tniemy na dość cienkie plastry. Układamy brzoskwinie na ryżu. Polewamy danie śmietaną. Posypujemy je rodzynkami. Dekorujemy danie listkami melisy.

Smacznego!

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 172

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1