Makaron na zdrowie!

Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy.

Fot. www.barillastudio.it


Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby.

Makaron z pszenicy durum, a szczególnie pełnoziarnisty, posiada niski indeks glikemiczny, który zapewnia nam na długo uczucie sytości, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu, makaron zajmuje koronne miejsce w ścisłej diecie diabetyków.

Nie bez powodu makaron uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie spożywamy w ciągu dnia. Ponadto makaron ma spory wpływ na obniżenie ryzyka zachorowań na raka, a także cukrzycę typu 2.

ebook:   Zakochaj się w makaronach. 30 najlepszych przepisów


ebook   przetwory na cały rok w formacie pdf

ebook   przetwory na cały rok w formacie epub

ebook   przetwory na cały rok w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.


Jaki makaron powinniśmy wybierać?

Do najzdrowszych i najbardziej wartościowych należą makarony pełnoziarniste. Zawierają kwas foliowy, który odgrywa bardzo istotną rolę przy podziale komórek i procesie krwiotwórczym. Fosfor jest podstawowym budulcem kości i zębów, jest także niezbędny do prawidłowego metabolizmu w organizmie.

Kolejnym bardzo ważnym składnikiem jest żelazo, które wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego a także ułatwia rozprowadzenie tlenu w organizmie.

Nie bez znaczenia pozostaje magnez, którego rolą jest podtrzymywanie prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Ma także znaczący wpływ na wykorzystanie energii przez nasz organizm.

Z kolei rolą błonnika pokarmowego jest ochrona organizmu przed działaniem enzymów trawiennych, dzięki temu zapewniamy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.


Tajemnica zdrowego makaronu

Makaron przyrządzony al dente to gwarancja idealnego smaku i zachowanych składników odżywczych. Jest sprężysty, jędrny i delikatnie twardy przy gryzieniu. O tym, że jest idealnie ugotowany, świadczy biała plamka (tzw. linia życia) wewnątrz makaronu widoczna po jego przegryzieniu - powinna być wyraźnie widoczna; jeśli jej nie ma, oznacza to, że makaron jest rozgotowany.

Nawet będąc na diecie nie musisz rezygnować z makaronu. Błędne przekonanie, iż makaron tuczy i należy się go wystrzegać powinno odejść w zapomnienie. Makaron możesz jeść bez wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że wybierzesz makaron z pszenicy durum, ugotujesz al dente, racjonalnie dobierzesz dodatki i zrezygnujesz z tłustego mięsa i śmietanowych sosów, a sery będą tylko ozdobą i dodatkiem smakowym całego dania.


5 największych błędów w przygotowaniu makaronu. Kliknij!

5 największych błędów w przygotowaniu makaronu. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23886

60 min
53
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 449

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 243

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0