Makaron na zdrowie!

Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy.

Fot. www.barillastudio.it


Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby.

Makaron z pszenicy durum, a szczególnie pełnoziarnisty, posiada niski indeks glikemiczny, który zapewnia nam na długo uczucie sytości, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu, makaron zajmuje koronne miejsce w ścisłej diecie diabetyków.

Nie bez powodu makaron uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie spożywamy w ciągu dnia. Ponadto makaron ma spory wpływ na obniżenie ryzyka zachorowań na raka, a także cukrzycę typu 2.

ebook:   Zakochaj się w makaronach. 30 najlepszych przepisów


ebook   przetwory na cały rok w formacie pdf

ebook   przetwory na cały rok w formacie epub

ebook   przetwory na cały rok w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.


Jaki makaron powinniśmy wybierać?

Do najzdrowszych i najbardziej wartościowych należą makarony pełnoziarniste. Zawierają kwas foliowy, który odgrywa bardzo istotną rolę przy podziale komórek i procesie krwiotwórczym. Fosfor jest podstawowym budulcem kości i zębów, jest także niezbędny do prawidłowego metabolizmu w organizmie.

Kolejnym bardzo ważnym składnikiem jest żelazo, które wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego a także ułatwia rozprowadzenie tlenu w organizmie.

Nie bez znaczenia pozostaje magnez, którego rolą jest podtrzymywanie prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Ma także znaczący wpływ na wykorzystanie energii przez nasz organizm.

Z kolei rolą błonnika pokarmowego jest ochrona organizmu przed działaniem enzymów trawiennych, dzięki temu zapewniamy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.


Tajemnica zdrowego makaronu

Makaron przyrządzony al dente to gwarancja idealnego smaku i zachowanych składników odżywczych. Jest sprężysty, jędrny i delikatnie twardy przy gryzieniu. O tym, że jest idealnie ugotowany, świadczy biała plamka (tzw. linia życia) wewnątrz makaronu widoczna po jego przegryzieniu - powinna być wyraźnie widoczna; jeśli jej nie ma, oznacza to, że makaron jest rozgotowany.

Nawet będąc na diecie nie musisz rezygnować z makaronu. Błędne przekonanie, iż makaron tuczy i należy się go wystrzegać powinno odejść w zapomnienie. Makaron możesz jeść bez wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że wybierzesz makaron z pszenicy durum, ugotujesz al dente, racjonalnie dobierzesz dodatki i zrezygnujesz z tłustego mięsa i śmietanowych sosów, a sery będą tylko ozdobą i dodatkiem smakowym całego dania.


5 największych błędów w przygotowaniu makaronu. Kliknij!

5 największych błędów w przygotowaniu makaronu. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1009

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 27

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 34

>60 min
2
30 min
6
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 101

60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21605

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320