Uczta Smaków – Kuchnie świata

Marchew dobra na wszystko

Ponieważ marchew jest w naszym kraju powszechnie dostępna, bywa że jej właściwości są bagatelizowane i niedoceniane. Jest to duży błąd, gdyż zawarte w niej składniki odżywcze maja zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu.

Fot. 123RF/Picsel

Czy zdrowe produkty, które mogą nam pomóc w przypadku wielu dolegliwości, zawsze muszą być niezwykle rzadkie i pochodzić z odległych krajów? Otóż nie! Okazuje się bowiem, że wiele hodowlanych w naszych ogródkach roślin również posiada niezwykle właściwości lecznicze. Jednym z nich jest z pewnością marchew, której wpływ na organizm może was bardzo zaskoczyć.

Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce?

Dzięki marchwi lepiej widzisz

Jedzenie marchwi ma zbawienny wpływ na oczy - chroni nas przed kurzą ślepotą oraz zapaleniem spojówek. Sprawia również, że zdecydowanie lepiej widzimy, zwłaszcza przy niesprzyjającym świetle. Jeśli pracujecie przed komputerem lub bardzo dużo czytacie, warzywo to powinno na stałe zagościć w waszym menu.

Pomoże na problemy trawienne

Jeśli twój układ trawienny płata ci figle lub masz kłopoty z wypróżnianiem, marchewka może pomóc rozwiązać te problemy. Ponieważ warzywo to zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego błonnika, jedzenie marchwi jest doskonałym sposobem, aby usprawnić pracę jelit oraz pobudzić metabolizm. Co ważne, marchewkę możemy bezpiecznie serwować niemowlętom i nieco starszym dzieciom, w przypadku zaburzeń trawiennych.

 

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie pdf. Kliknij!

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie epub. Kliknij!

 

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

 

 

 

Metoda na zmarszczki

Któż z nas nie chciałby żyć jak najdłużej, ciesząc się zdrowiem i pięknym wyglądem? Marchew nie tylko pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy, ale również sprawia, że wyglądamy zdecydowanie młodziej. Zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się komórek organizmu, a także poprawiają elastyczność i wygładzają skórę.

Antynowotworowe właściwości

Naukowców szczególnie interesuje możliwość wykorzystania substancji zawartych w marchwi do walki z rakiem. Obecny w niej beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, które są ubocznym produktem przemiany materii i ich wysokie stężenie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych. Badacze są zdania, iż przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, mózgu i wątroby. Marchew powinna również znaleźć się w diecie palaczy (także tych biernych) gdyż zawarte w niej prowitaminy ograniczają przyswajanie rakotwórczy substancji, znajdujących się dymie papierosowym.

Idealne warzywo dla kobiet

Okazuje się również, że niepozorna marchew jest doskonałym warzywem dla wszystkich pań. Nie tylko dba o kondycję naszej skóry sprawiając, że jakiekolwiek oznaki starzenia są zdecydowanie mniej widoczne, ale także jest pomocna w przypadku wielu damskich dolegliwości. Zawarte w niej substancje pomagają uregulować cykl miesiączkowy oraz zapobiegają infekcjom układu moczowego oraz dróg rodnych. Ponadto, udowodniono, że warzywo to może wspomagać proces leczenia niepłodności.

Marchew na diecie?

To warzywo jest wyjątkowym sprzymierzeńcem wszystkich osób, chcących zrzucić zbędne kilogramy. Przede wszystkim marchew zawiera bardzo mało kalorii (niespełna 30kcal w 100g), co czyni z niej przekąskę, po którą możemy sięgać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Co ciekawe, pektyny zawarte w marchewce hamują proces wchłaniania się tłuszczów oraz pobudzają nasz metabolizm, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej jest nam zrzucić wagę.

Jak ją jeść?

Marchewka rewelacyjnie łączy się zarówno z innymi warzywami, jak i owocami. Będzie cennym składnikiem wielu wytrawnych dań, jak i ciekawym akcentem zdrowych deserów i ciast. Podawana na surowo świetnie sprawdzi się również jako alternatywa dla chipsów i innych tuczących przekąsek. Równie dobrze będzie smakować upieczona lub uduszona, jednak pamiętajmy, iż wówczas jej i indeks glikemiczny nieco wzrasta.

Pamiętajmy również, że marchew doskonale znosi mrożenie, a proces ten w żaden sposób nie wpływa na jej właściwości odżywcze. Dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok, nawet w miesiącach, gdy teoretycznie sezon marchewkowy jest już za nami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki bananowe

Placuszki bananowe przygotowałam dla wnuków z bananów więcej dojrzałych, taki...

Odsłon: 23

30 min
0
Desery Faworki staropolskie

Nadszedł czas, kiedy wypada upiec pączki, a przynajmniej faworki. Te nie są a...

Odsłon: 71

60 min
0
Desery Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane, które przygotujecie w zaledwie kwadrans. Wystarczy wrzuci...

Odsłon: 107

15 min
1
Przekąski Szybkie danie

Jeśli nie mamy czasu to zapraszam do szybkiej przekąski, która będzie smakowa...

Odsłon: 560

15 min
3

Przepis dnia

Zupy Solianka-słowiańska zupa gulaszowa

Solianka to zupa charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i biało...

Odsłon: 3944

>60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Nie takie zdrowe, jak o nich mówią. 10 produktów, których trzeba unikać

Chociaż reklamy, bombardujące nas w telewizji, pokazują wiele produktów spożywczych jako zdrowe i pełne wartości, nierzadko jest to tylko magia mar...

1
Informacje Czubryca – bułgarska przyprawa o niezwykłym działaniu

Czubryca przybyła do nas z Bułgarii. Sprawdzi się w przypadku wielu dań. Nadaje im bardzo charakterystycznego aromatu i wyjątkowego smaku. Dowiedz...

12
Informacje Niezawodny przy przeziębieniu, jest wsparciem dla wątroby. Jedź łyżeczkę dziennie

Każdy z nas ma swoje sposoby na przeziębienie. Domowe lekarstwa to doskonały sposób na to, by nie pozwolić drobnoustrojom rządzić się w naszym orga...

0
Informacje Bruszczetta czy brusketta? Tak wymawiaj nazwy popularnych dań

Sięgając po menu w zagranicznej restauracji, możemy poczuć się skołowani. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wsty...

57