Świeży, chrupiący chleb z prawdziwym masłem to jedno z ulubionych połączeń smakowych Polaków. Co ciekawe, chociaż wiele osób obawia się masła na kanapkach, w niewielkich ilościach może znaleźć miejsce również w zdrowej diecie. Znajduje się w nim spora ilość witamin, między innymi witamina A, D i E. Witaminy te wpływają ma mocne kości i zęby, zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo witamina A wpływa również na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Oczywiście warto pamiętać, że masło jest kaloryczne, dlatego nie należy z nim przesadzać. Wiemy już, że masła nie trzeba się bać, co, jednak jeśli śpieszymy się z przygotowaniem kanapek lub potrzebujemy miękkiego masła do ciasta, a to, które mamy w lodówce jest twarde jak kamień. Aby szybko zmiękło, wystarczy, że użyjesz... słoika.

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni
Ocieplenie masła – szybki trik
Do zmiękczenia masła wystarczy szklane naczynie, np. słoik oraz gorąca woda. Możesz również posłużyć się także zwykłą szklanką miską lub szklanką. Wystarczy nalać do naczynia wrzącą wodę, a następnie chwilę odczekać, aby się rozgrzało. Kolejnym krokiem będzie wylanie wrzątku (możesz wykorzystać go do zalania herbaty), natomiast gorącym naczyniem nakryj kawałek masła położony np. na talerzyku. Po paru minutach będzie miękkie i gotowe do posmarowania nim kanapki.
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »