Najlepsze przepisy na ogórki

Masło jest twarde? Żaden problem, zastosuj trik ze słoikiem

O poranku w pośpiechu przygotowujesz kanapki do szkoły lub pracy, jednak okazuje się, że masło wyciągnięte z lodówki, jest twarde jak składa? Okazuje się, że w internecie również na taką ewentualność można znaleźć niezawodny trik. Sprawdź, jak wykorzystać słoik do szybkiego "ocieplenia" masła.

Co zrobić, kiedy masło jest twarde? | Fot.123RF/Picsel

Świeży, chrupiący chleb z prawdziwym masłem to jedno z ulubionych połączeń smakowych Polaków. Co ciekawe, chociaż wiele osób obawia się masła na kanapkach, w niewielkich ilościach może znaleźć miejsce również w zdrowej diecie. Znajduje się w nim spora ilość witamin, między innymi witamina A, D i E. Witaminy te wpływają ma mocne kości i zęby, zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo witamina A wpływa również na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Oczywiście warto pamiętać, że masło jest kaloryczne, dlatego nie należy z nim przesadzać. Wiemy już, że masła nie trzeba się bać, co, jednak jeśli śpieszymy się z przygotowaniem kanapek lub potrzebujemy miękkiego masła do ciasta, a to, które mamy w lodówce jest twarde jak kamień. Aby szybko zmiękło, wystarczy, że użyjesz... słoika. 

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Ocieplenie masła – szybki trik 

Do zmiękczenia masła wystarczy szklane naczynie, np. słoik oraz gorąca woda. Możesz również posłużyć się także zwykłą szklanką miską lub szklanką. Wystarczy nalać do naczynia wrzącą wodę, a następnie chwilę odczekać, aby się rozgrzało. Kolejnym krokiem będzie wylanie wrzątku (możesz wykorzystać go do zalania herbaty), natomiast gorącym naczyniem nakryj kawałek masła położony np. na talerzyku. Po paru minutach będzie miękkie i gotowe do posmarowania nim kanapki. 

@bankietowka.pl Zdarza Ci się zapomnieć, żeby wyciągnąć wcześniej masło z lodówki? Ten trik będzie bardzo przydatny w takich sytuacjach 👍#bankietówka #bankietowka #lifehacka #kuchennetriki #trikikuchenne #miekkiemaslo ♬ Spring Garden - Will Hawkins

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 28

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 21

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 55

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26