Ciasto
- 195 g mąki pszennej
- 115 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- mąka do podsypania ciasta
- masło do posmarowania formy
Nadzienie miodowe
- 115 g stopionego masła
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- ¾ szklanki miodu
- 3 jaja
- 125 ml śmietany 36%
- sól gruboziarnista
Czekoladowe ozdoby
- 300 g czekolady deserowej
Dekoracja
- świeże owoce
- czekoladowe ozdoby
- sól gruboziarnista do smaku
Ciasto
Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać (ma przypominać kruszonkę). Dodać żółtko, cukier, sól i mleko. Zagnieść ciasto, uformować kulę, następnie włożyć ją do woreczka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować, podsypując lekko mąką. Wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Nadzienie miodowe
W misce wymieszać stopione masło, cukier i skrobię. Wlać miód, ponownie zamieszać. Dodać kolejno jajka, cały czas mieszając. Na sam koniec połączyć ze śmietanką. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Tarta jest gotowa, kiedy nadzienie z wierzchu jest złotobrązowe i wyrośnięte ponad brzeg ciasta, a środek wciąż luźny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia. Po ostudzeniu udekorować ozdobami z czekolady.
Czekoladowe ozdoby
Czekoladę zatemperować, a następnie rozlać na folii bąbelkowej. Wyrównać linijką, a gdy stężeje, oddzielić czekoladę od folii.
Dekoracja
Po ostudzeniu udekorować owocami, ozdobami z czekolady i solą gruboziarnistą (do smaku).