Najlepsze przepisy na ogórki

Miód z solą Rafała - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Rafał zaprezentował jurorom przepis na tartę z miodem.

Ciasto

  • 195 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • mąka do podsypania ciasta
  • masło do posmarowania formy

 

Nadzienie miodowe

  • 115 g stopionego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki miodu
  • 3 jaja
  • 125 ml śmietany 36%
  • sól gruboziarnista

 

Czekoladowe ozdoby

  • 300 g czekolady deserowej

 

Dekoracja

  • świeże owoce
  • czekoladowe ozdoby
  • sól gruboziarnista do smaku

 

Ciasto
Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać (ma przypominać kruszonkę). Dodać żółtko, cukier, sól i mleko. Zagnieść ciasto, uformować kulę, następnie włożyć ją do woreczka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować, podsypując lekko mąką. Wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Nadzienie miodowe
W misce wymieszać stopione masło, cukier i skrobię. Wlać miód, ponownie zamieszać. Dodać kolejno jajka, cały czas mieszając. Na sam koniec połączyć ze śmietanką. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Tarta jest gotowa, kiedy nadzienie z wierzchu jest złotobrązowe i wyrośnięte ponad brzeg ciasta, a środek wciąż luźny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia. Po ostudzeniu udekorować ozdobami z czekolady.

Czekoladowe ozdoby
Czekoladę zatemperować, a następnie rozlać na folii bąbelkowej. Wyrównać linijką, a gdy stężeje, oddzielić czekoladę od folii.

Dekoracja
Po ostudzeniu udekorować owocami, ozdobami z czekolady i solą gruboziarnistą (do smaku).

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 202

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4