Mleko roślinne to doskonała alternatywa dla osób nietolerujących nabiału lub dla tych, którzy chcą ograniczyć lub wykluczyć jego spożycie. Dzisiaj proponujemy przepis na zdrowe, wegańskie i domowe mleko owsiane z dodatkiem słodkiego syropu klonowego.

Fot. materiały praowe

Składniki:

• 30 g płatków owsianych
• 500 ml wody Mama i ja
• 1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie:

1. Płatki zalać wodą, dodać syrop klonowy i zblendować/ zmiksować przez około 30 sekund.
2. Następnie przecedzić przez drobne sitko lub gazę. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

 

* Rada: z pozostałej owsianej pulpy można zrobić owsiankę, placuszki lub ciasteczka

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

Odsłon: 406

60 min
3
Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

Odsłon: 137

30 min
3
Przekąski Kurczak po wietnamsku

Kurczaka po wietnamsku należy przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Nie...

Odsłon: 2147483647

60 min
68
Sałatki Pomidorowa sałatka z ogórkami i fetą

Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...

Odsłon: 2711

15 min
4