Ewa_Gotuje

Na co zwrócić uwagę kupując chłodziarko - zamrażarkę?

Lodówka to jeden z najbardziej istotnych sprzętów w domu. Korzystamy z niej od rana do wieczora - wkładając i wyciągając z niej produkty spożywcze, które należy przechowywać w niskich temperaturach - dlatego tak ważne jest by jej zakup był przemyślany, a model dostosowany do naszych indywidualnych potrzeb.

Eksperci firmy Whirlpool przygotowali szereg porad, dzięki którym sprzęt AGD będzie nam służył przez długie lata, a my będziemy zadowoleni z trafnego zakupu.

Dostosuj pojemność do liczby domowników oraz wielkości pomieszczenia

Optymalna pojemność chłodziarki zależy od liczby osób mieszkających w gospodarstwie domowym. Przyjmuje się, że na jedną osobę przypada standardowo 120 litrów pojemności chłodziarki, a na każdą następną już tylko 30. Zatem dla rodziny 2-osobowej wystarczająca będzie lodówka o pojemności 150 litrów, dla rodziny 3-osobowej ta o pojemności 180 litrów, a dla 4-osobowej 210 litrów. Warto również dostosować rozmiar chłodziarko-zamrażarki do wielkości pomieszczenia, w którym będzie ona docelowo stała. Przyglądając się modelom dostępnym na rynku, możemy zaobserwować znaczne różnice co do wielkości sprzętu i dobrać go tak, aby idealnie wpisywał się w metraż nie dominując pomieszczenia.

Weź pod uwagę nawyki zakupowe swoich najbliższych

Częstotliwość zakupów powinna mieć również duży wpływ na wybór chłodziarko-zamrażarki. Dla tych, którzy nie przepadają za częstymi zakupami i stawiają na robienie zapasów na dłuższy czas idealna będzie lodówka o dużej pojemności - do przechowania wszystkich potrzebnych produktów. Większa pojemność chłodziarko-zamrażarki będzie kluczowa również dla osób, które uwielbiają organizować przyjęcia i gościć najbliższych. Pojemna lodówka pozwoli komfortowo zaplanować menu i listę produktów oraz pomieści przygotowane dla gości potrawy. Z kolei dla osób, które robią zakupy często i kupują żywność w mniejszych ilościach, wystarczy mniejsza lodówka. Na wybór sprzętu AGD istotny wpływ ma również ilość produktów, którą wkładamy do zamrażalnika. Jeśli w ogóle nie mrozimy produktów to wystarczy sama chłodziarka bez zamrażalnika. Gdy mrozimy niewielkie ilości żywności, dobrym rozwiązaniem będzie lodówka z górnym zamrażalnikiem. Jeśli zaś regularnie mrozimy większe ilości jedzenia, lodówka z dolnym zamrażalnikiem będzie dla nas najlepszym wyborem. Rozwiązaniem dla osób, które mrożą dużo żywności lub kupują jej większe ilości, będzie zakup oddzielnej zamrażarki.

Postaw na energooszczędność

Lodówka jest urządzeniem, które pracuje nieprzerwanie 24h na dobę, ma zatem dość istotny udział w kosztach zużycia energii elektrycznej w każdym gospodarstwie domowym. Jeśli zależy nam na oszczędności, warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną urządzenia. W przypadku lodówek wahają się one od A+++ (jako najbardziej oszczędnych) do G (najmniej oszczędnych). Mimo iż różnice w ciągu dnia nie są znaczące, to w skali roku mogą wynieść nawet kilkadziesiąt złotych.

Postaw na technologie

Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki posiadają szereg funkcji, które ułatwiają przechowywanie produktów spożywczych. Producenci wprowadzają do nich coraz to nowsze technologie, które mają pomóc w obsłudze urządzenia. Ma to oczywiście swoje atuty, ponieważ dzięki temu, każdy powinien znaleźć odpowiedni model dopasowany do własnych potrzeb. Dla tych, którzy robią duże zakupy idealnie sprawdzi się lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost, która została wyposażona w dwa niezależne systemy NoFrost - jeden w chłodziarce, a drugi w zamrażarce. Dzięki tej technologii urządzenie nie wysusza żywności, dając gwarancję optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia. Przydatna jest również Komora Activ0°, w której panują idealne warunki do przechowywania mięsa i ryb. Produkty te pozostają dłużej świeże i zachowają swój estetyczny wygląd oraz wartości odżywcze. Ponadto dzięki technologii Freeze Control zamrożone jedzenie nie traci wilgotności ani smaku. Lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost zapobiega powstawaniu oparzeń mrozowych oraz chroni jedzenie przed utratą jakości i koloru obniżając jednocześnie wahania temperatury w zamrażarce podczas procesu automatycznego usuwania szronu.

Lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost

Najwyższej jakości lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i spełnia ich marzenia. A to wszystko za pomocą zastosowanych technologii:

Supreme Dual NoFrost

Sekret tej innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach NoFrost - jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total NoFrost bez wysuszania żywności. Jest to gwarancja optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia

6-ty Zmysł Fresh Control

Ten system nieustająco monitoruje temperaturę i wilgotność panującą w lodówce, a także przywraca prawidłowe parametry temperatury szybciej niż w tradycyjnej lodówce.

Technologia Freeze Control

Dzięki niej zamrożone jedzenie nie traci wilgotności ani smaku. Znacznie obniżając wahania temperatury w zamrażarce podczas procesu automatycznego usuwania szronu zapobiega powstawaniu oparzeń mrozowych, chroniąc jedzenie przed utratą jakości i koloru.

Komora Activ0°

Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura w Activ0° wynosi około 0°C, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Activ0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133316

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3910

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3