Najciekawsze pomysły na zdrowy, domowy fast-food

Frytki, burgery, kebaby – synonimy niezdrowego jedzenia. To właśnie ono, jako pierwsze, ląduje na naszej żywieniowej czarnej liście, gdy przechodzimy na dietę. Ale czy naprawdę musimy o nich zapomnieć? Nic z tych rzeczy!

Fot. 123RF

Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby własnoręczne przygotować zdrowe wersje popularnych fast-foodów. Nic nie ocieka tłuszczem, a my mamy pełną kontrolę nad tym, co finalnie znajdzie się na naszym talerzu. Stworzenie zdrowego fast-foodu wcale nie jest dużym problemem. Jeżeli wciąż niedowierzacie, być może przekonają was propozycje naszych użytkowników.

1. Burger wołowy z warzywami

Burger wołowy z warzywami. Kliknij!

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie zestawienie nie mogłoby obyć się bez klasycznego, wołowego burgera. Przygotowany w zaciszu własnej kuchni, będzie zdecydowanie zdrowszy niż te, kupowane w różnego rodzaju barach szybkiej obsługi.

 

2. Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem. Kliknij!

Fot. Gastrosfera na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wszyscy kochamy tortille, bo są smaczne i bardzo poręczne. Niestety, kupując je w fast-foodach, nie wiemy z jakiej jakości produktów zostały one przygotowane. Zrobienie ich w domu zajmuje niewiele czasu, a na dodatek jest świetną zabawą!


3.Kebab z mielonego mięsa

Kebab z mielonego mięsa. Kliknij!

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak się okazuje, nie zawsze po zjedzeniu kebaba musimy mieć wyrzuty sumienia. Wystarczą przyprawy, lekki sos, chude mięso i zdrowe dodatki, a otrzymamy pyszny i lekki fast food.


4. Orientalne frytki z pasternaku

Orientalne frytki z pasternaku. Kliknij!

Fot. Biurwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasternak to zapomniane warzywo, jednak warto na nowo odkryć jego właściwości, gdyż jest on bardzo smaczny i ma moc prozdrowotnych właściwości. Frytki z pasternaku będą zdecydowanie zdrowsze niż te przygotowane z ziemniaków.


5. Frytki z marchewki

Frytki z marchewki. Kliknij!

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Frytki i marchewka? Jak najbardziej! Jeśli chcecie je maksymalnie odchudzić, upieczcie je w piekarniku zamiast smażyć na głębokim tłuszczu.


6. Frytki z parmezanem i chili

Frytki z parmezanem i chili. Kliknij!

Fot. Matylda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście mamy też coś dla tradycjonalistów. Ziemniaczane frytki z parmezanem i chilli będą smacznym dodatkiem do każdego dania. Sprawdzą się również doskonale jako samodzielna przekąska podczas imprezy lub domowego seansu filmowego.


7. Nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy. Kliknij!

Fot. Kucharkaroku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jednym z najpopularniejszych fast foodów świata jest smażony kurczak. Ale czy kupując go w barze szybkiej obsługi macie pewność, co tak naprawdę zjadacie? Na szczęście nie musicie ryzykować, bo przygotowaliśmy dla was bardzo smakowity przepis.


8. Leśne zapiekanki

Leśne zapiekanki. Kliknij!

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Któż nie lubi zapiekanek? Smakowity farsz, skryty pomiędzy chrupiącym pieczywem, a ciągnącym się serem, poprawi humor każdemu. Zdecydowanie najzdrowszą opcją będą zapiekanki przygotowane własnoręcznie z jak najlepszej jakości składników.


9. Tacos z ananasem i kremem z awokado

Tacos z ananasem i kremem z awokado. Kliknij!

Fot. Granita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tacos są w Meksyku jednym z najpopularniejszych fast foodów. Teraz sami możecie przygotować tę smaczną przekąskę. To, co znajdzie się w jej wnętrzu zależy już tylko od waszej wyobraźni!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2