Ewa_Gotuje

Najlepszy dodatek do smażonej wątróbki. Prosty patent, który rzadko stosujemy

Wątróbka to jeden z najpopularniejszych podrobów, które lądują na naszych talerzach. Odpowiednio przygotowana jest bardzo smaczna, a co więcej kryje się w niej mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Niestety, bardzo łatwo "zepsuć wątróbkę", przez co może być twarda i gorzka. Podpowiemy ci, jak smażyć wątróbkę, oraz co do niej dodać, aby była najlepsza.

Co dodać do wątróbki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Komponując swoje codzienne posiłki, starasz się wybierać zdrowe i wartościowe produkty? Jeśli tak, do swojego jadłospisu koniecznie włącz wątróbkę. Przede wszystkim znana jest z dużej zawartości żelaza, dlatego polecana jest osobom borykającym się z anemią. Znajduje się tu również witamina A, mająca duży wpływ na prawidłowe widzenie, oraz witaminy z grupy B, które między innymi dbają o nasz układ nerwowy. Jest świetnym źródłem wartościowego białka, które odpowiada za prawidłową pracę mięśni, a także zwiększa uczucie sytości po posiłku. Ponadto jest dosyć niskokaloryczna, w 100 g produktu znajduje się ok. 135 kcal. Spożywanie wątróbki korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, ze względu na zawartość koenzymu Q10. Jak widać jedzenie wątróbki niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przed rozpoczęciem przygotowania obiadu, warto dowiedzieć się, jak smażyć wątróbkę, aby nie była twarda i nie pryskała na patelni. 

Sprawdź także: Delikatne, soczyste, doceniane przez koneserów dobrego mięsa. Jak przyrządzić policzki wieprzowe?

Jak smażyć wątróbkę?

Zanim zabierzesz się za smażenie wątróbki, musisz ją odpowiednio przygotować, między innymi należy ją umyć oraz pozbyć się wszelkich błonek. Ten krok jest szczególnie istotny w przypadku wątróbki wieprzowej lub wołowej. Warto również pokroić wątróbkę na równe kawałki, aby wszystkie usmażyły się mniej więcej w tym samym czasie. Patentem na to, aby wątróbka nie wyszła gorzka jest namoczenie jej przez kilka godzin w mleku, kefirze lub jogurcie.

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie ją osuszyć, warto użyć do tego ręcznika papierowego. Można obtoczyć ją w odrobinie mąki pszennej. Wątróbkę najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, na przykład rzepakowym, przez około siedem minut. Obawiasz się, że wątróbka wyjdzie twarda? Wystarczy pamiętać o tym, aby posolić wątróbkę pod sam koniec smażenia, można również zrobić to dopiero, gdy wyląduje już na talerzu. 

Jak smażyć cebulę do wątróbki?

Chcesz przyrządzić wątróbkę z cebulką, ale nie wiesz kiedy ją dodać? Na patelni rozgrzej odrobinę olej, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, poczekaj, aż się zeszkli i nabierze złotego koloru, w międzyczasie możesz dodać łyżeczkę masła. Zdejmij cebulkę z patelni, odłóż na osobny talerz. Dopiero wówczas możesz wrzucić na patelnię odpowiednio przygotowaną wcześniej wątróbkę. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco oleju. Cebulkę ponownie wrzucamy na patelnię pod koniec smażenia. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl/, odzywianie.wprost.pl/, Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 668

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 209

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0