Najlepszy dodatek do smażonej wątróbki. Prosty patent, który rzadko stosujemy

Wątróbka to jeden z najpopularniejszych podrobów, które lądują na naszych talerzach. Odpowiednio przygotowana jest bardzo smaczna, a co więcej kryje się w niej mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Niestety, bardzo łatwo "zepsuć wątróbkę", przez co może być twarda i gorzka. Podpowiemy ci, jak smażyć wątróbkę, oraz co do niej dodać, aby była najlepsza.

Co dodać do wątróbki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Komponując swoje codzienne posiłki, starasz się wybierać zdrowe i wartościowe produkty? Jeśli tak, do swojego jadłospisu koniecznie włącz wątróbkę. Przede wszystkim znana jest z dużej zawartości żelaza, dlatego polecana jest osobom borykającym się z anemią. Znajduje się tu również witamina A, mająca duży wpływ na prawidłowe widzenie, oraz witaminy z grupy B, które między innymi dbają o nasz układ nerwowy. Jest świetnym źródłem wartościowego białka, które odpowiada za prawidłową pracę mięśni, a także zwiększa uczucie sytości po posiłku. Ponadto jest dosyć niskokaloryczna, w 100 g produktu znajduje się ok. 135 kcal. Spożywanie wątróbki korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, ze względu na zawartość koenzymu Q10. Jak widać jedzenie wątróbki niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przed rozpoczęciem przygotowania obiadu, warto dowiedzieć się, jak smażyć wątróbkę, aby nie była twarda i nie pryskała na patelni. 

Sprawdź także: Delikatne, soczyste, doceniane przez koneserów dobrego mięsa. Jak przyrządzić policzki wieprzowe?

Jak smażyć wątróbkę?

Zanim zabierzesz się za smażenie wątróbki, musisz ją odpowiednio przygotować, między innymi należy ją umyć oraz pozbyć się wszelkich błonek. Ten krok jest szczególnie istotny w przypadku wątróbki wieprzowej lub wołowej. Warto również pokroić wątróbkę na równe kawałki, aby wszystkie usmażyły się mniej więcej w tym samym czasie. Patentem na to, aby wątróbka nie wyszła gorzka jest namoczenie jej przez kilka godzin w mleku, kefirze lub jogurcie.

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie ją osuszyć, warto użyć do tego ręcznika papierowego. Można obtoczyć ją w odrobinie mąki pszennej. Wątróbkę najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, na przykład rzepakowym, przez około siedem minut. Obawiasz się, że wątróbka wyjdzie twarda? Wystarczy pamiętać o tym, aby posolić wątróbkę pod sam koniec smażenia, można również zrobić to dopiero, gdy wyląduje już na talerzu. 

Jak smażyć cebulę do wątróbki?

Chcesz przyrządzić wątróbkę z cebulką, ale nie wiesz kiedy ją dodać? Na patelni rozgrzej odrobinę olej, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, poczekaj, aż się zeszkli i nabierze złotego koloru, w międzyczasie możesz dodać łyżeczkę masła. Zdejmij cebulkę z patelni, odłóż na osobny talerz. Dopiero wówczas możesz wrzucić na patelnię odpowiednio przygotowaną wcześniej wątróbkę. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco oleju. Cebulkę ponownie wrzucamy na patelnię pod koniec smażenia. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl/, odzywianie.wprost.pl/, Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 139

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 162

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326