Spis treści:
Komponując swoje codzienne posiłki, starasz się wybierać zdrowe i wartościowe produkty? Jeśli tak, do swojego jadłospisu koniecznie włącz wątróbkę. Przede wszystkim znana jest z dużej zawartości żelaza, dlatego polecana jest osobom borykającym się z anemią. Znajduje się tu również witamina A, mająca duży wpływ na prawidłowe widzenie, oraz witaminy z grupy B, które między innymi dbają o nasz układ nerwowy. Jest świetnym źródłem wartościowego białka, które odpowiada za prawidłową pracę mięśni, a także zwiększa uczucie sytości po posiłku. Ponadto jest dosyć niskokaloryczna, w 100 g produktu znajduje się ok. 135 kcal. Spożywanie wątróbki korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, ze względu na zawartość koenzymu Q10. Jak widać jedzenie wątróbki niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przed rozpoczęciem przygotowania obiadu, warto dowiedzieć się, jak smażyć wątróbkę, aby nie była twarda i nie pryskała na patelni.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jak smażyć wątróbkę?
Zanim zabierzesz się za smażenie wątróbki, musisz ją odpowiednio przygotować, między innymi należy ją umyć oraz pozbyć się wszelkich błonek. Ten krok jest szczególnie istotny w przypadku wątróbki wieprzowej lub wołowej. Warto również pokroić wątróbkę na równe kawałki, aby wszystkie usmażyły się mniej więcej w tym samym czasie. Patentem na to, aby wątróbka nie wyszła gorzka jest namoczenie jej przez kilka godzin w mleku, kefirze lub jogurcie.
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie ją osuszyć, warto użyć do tego ręcznika papierowego. Można obtoczyć ją w odrobinie mąki pszennej. Wątróbkę najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, na przykład rzepakowym, przez około siedem minut. Obawiasz się, że wątróbka wyjdzie twarda? Wystarczy pamiętać o tym, aby posolić wątróbkę pod sam koniec smażenia, można również zrobić to dopiero, gdy wyląduje już na talerzu.
Jak smażyć cebulę do wątróbki?
Chcesz przyrządzić wątróbkę z cebulką, ale nie wiesz kiedy ją dodać? Na patelni rozgrzej odrobinę olej, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, poczekaj, aż się zeszkli i nabierze złotego koloru, w międzyczasie możesz dodać łyżeczkę masła. Zdejmij cebulkę z patelni, odłóż na osobny talerz. Dopiero wówczas możesz wrzucić na patelnię odpowiednio przygotowaną wcześniej wątróbkę. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco oleju. Cebulkę ponownie wrzucamy na patelnię pod koniec smażenia.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl/, odzywianie.wprost.pl/, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »