Spis treści:
- Słynny makaron z TikToka. Skąd jego popularność?
- Makaron z pieczoną fetą i pomidorami — składniki
- Jak przygotować makaron z pieczoną fetą i pomidorami?
Lubisz inspirować się kulinarnymi ciekawostkami i przepisami, które znajdujesz w sieci? Jeśli tak, ten przepis z pewnością ci się spodoba. Danie podbiło serca internautów, nie tylko prostotą wykonania, ale i niewielką zawartością składników. Pieczona feta, pomidorki koktajlowe oraz oczywiście makaron, obiecujemy będzie pysznie! Sprawdź, jak wyczarować słynny makaron z TikToka.
Słynny makaron z TikToka. Skąd jego popularność?
Założony pod koniec 2019 roku kanał na TikToku o nazwie Feel Good Foodie prowadzi Yumna. Przez ten czas „dorobiła się” ponad 1.9 miliona obserwujących, a jej filmiki w sumie mają ponad 50 milionów wyświetleń. Największą sławę przyniósł jej jednak przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami. 25-sekundowy filmik dodany na początku 2021 roku nie tylko został viralem, który obejrzano ponad 14 milionów razy, ale samo danie zyskało miano najsłynniejszego makaronu w internecie. Wygląda pysznie i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wypróbuj przepis już teraz!

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami — składniki
Co jest potrzebne do stworzenia najsłynniejszego makaronu w internecie? Przygotuj:
- 250 g ulubionego makaronu (najlepiej fusilli, penne lub cavatappi),
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 250 g sera feta,
- 125 ml oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków bazylii,
- sól, pieprz.
Do wykonania tego przepisu potrzebne będzie również naczynie żaroodporne oraz garnek do gotowania makaronu.
Jak przygotować makaron z pieczoną fetą i pomidorami?
Piekarnik rozgrzej do 200°C, grzanie góra-dół. Do naczynia żaroodpornego włóż umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, polej 100 ml oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na środek pomidorków wyłóż kostkę sera feta (w całości), polej pozostałą oliwą, dopraw solą i pieprzem. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Pod koniec pieczenia ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek i pokrojone liście bazylii. Całość wymieszaj w taki sposób, by feta i pomidorki się rozpadły. Dodaj ugotowany makaron i połącz wszystko — makaron ma zostać oblepiony przez powstały sos. Gotowe!
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »