Najlepsze przepisy na ogórki

Najsłynniejszy makaron w internecie. Jak zrobić makaron z pieczoną fetą i pomidorami?

Trendy i virale to chleb powszedni dla wszystkich użytkowników TikToka. Jeśli dodatkowo filmik jest użyteczny i sprawia, że przygotowane dzięki niemu jedzenie będzie smaczne, to sukces jest murowany. Poznaj przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami, czyli najsłynniejszy makaron w internecie.

Makaron z fetą i pomidorami | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Lubisz inspirować się kulinarnymi ciekawostkami i przepisami, które znajdujesz w sieci? Jeśli tak, ten przepis z pewnością ci się spodoba. Danie podbiło serca internautów, nie tylko prostotą wykonania, ale i niewielką zawartością składników. Pieczona feta, pomidorki koktajlowe oraz oczywiście makaron, obiecujemy będzie pysznie! Sprawdź, jak wyczarować słynny makaron z TikToka. 

Słynny makaron z TikToka. Skąd jego popularność?

Założony pod koniec 2019 roku kanał na TikToku o nazwie Feel Good Foodie prowadzi Yumna. Przez ten czas „dorobiła się” ponad 1.9 miliona obserwujących, a jej filmiki w sumie mają ponad 50 milionów wyświetleń. Największą sławę przyniósł jej jednak przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami. 25-sekundowy filmik dodany na początku 2021 roku nie tylko został viralem, który obejrzano ponad 14 milionów razy, ale samo danie zyskało miano najsłynniejszego makaronu w internecie. Wygląda pysznie i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wypróbuj przepis już teraz!

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami — składniki

Co jest potrzebne do stworzenia najsłynniejszego makaronu w internecie? Przygotuj:

  • 250 g ulubionego makaronu (najlepiej fusilli, penne lub cavatappi),
  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 250 g sera feta,
  • 125 ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka listków bazylii,
  • sól, pieprz.

Do wykonania tego przepisu potrzebne będzie również naczynie żaroodporne oraz garnek do gotowania makaronu.

Jak przygotować makaron z pieczoną fetą i pomidorami?

Piekarnik rozgrzej do 200°C, grzanie góra-dół. Do naczynia żaroodpornego włóż umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, polej 100 ml oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na środek pomidorków wyłóż kostkę sera feta (w całości), polej pozostałą oliwą, dopraw solą i pieprzem. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Pod koniec pieczenia ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek i pokrojone liście bazylii. Całość wymieszaj w taki sposób, by feta i pomidorki się rozpadły. Dodaj ugotowany makaron i połącz wszystko — makaron ma zostać oblepiony przez powstały sos. Gotowe!

Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
1
Desery Naleśniki z serem

Moje ulubione naleśniki z serem. Proste , szybkie i smaczne . Polecam

Odsłon: 15149

15 min
34
Zupy Biwakowa grochówka

Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zaw...

Odsłon: 23

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26