Spis treści:
- Dlaczego powinniśmy jeść siemię lniane?
- Siemię lniane na odchudzanie
- Bułka z siemienia lnianego w 1,5 minuty - przepis
Każdy wie, że siemię lniane to superżywność, która dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Co to tak właściwie oznacza i dlaczego powinniśmy je jeść? Dowiedz się wszystkiego o właściwościach siemienia lnianego i poznaj przepis na zdrowe pieczywo, które przygotujesz w zaledwie półtorej minuty.
Sprawdź także: Koktajl dla kobiet na siemieniu lnianym. Dobre samopoczucie to dopiero początek
Dlaczego powinniśmy jeść siemię lniane?
Dietetyczka Aleksandra Bąk w wielu swoich przepisach używa nasion lnu. Dlaczego powinniśmy jeść siemię lniane? Okazuje się, że ma ono wpływ niemal na cały organizm. Przede wszystkim to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jego spożywanie zaleca się szczególnie osobom, które męczy uporczywy, suchy kaszel lub choroba wrzodowa. Wszystko dlatego, że ziarna lnu wytwarzają substancje śluzowe i oleiste, które osłaniają ściany przewodu pokarmowego i nawilżają śluzówkę dróg oddechowych.
Na co jeszcze pomaga siemię lniane? Jest także źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą tego „dobrego” (HDL). Regularne jedzenie siemienia może więc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Ten superfood wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe i spowalnia starzenie się organizmu.
Siemię lniane na odchudzanie
Ziarna lnu najbardziej popularne są jednak wśród wszystkich, którzy się odchudzają. Włączenie siemienia do jadłospisu może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów i często jest podstawą tzw. diety low carb (niskowęglowodanowej). W redukcji wagi pomaga przede wszystkim błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit, wywołuje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Pamiętaj jednak, że dla organizmu najlepsze jest siemię lniane zmielony tuż przed spożyciem - to pozwala wchłonąć wszystkie zawarte w nim odżywcze mikroelementy.
Bułka z siemienia lnianego w 1,5 minuty - przepis
Dietetyczka tłumaczy, że dodawanie siemienia lnianego do jadłospisu to świetny sposób na to, jak zdrowo schudnąć lub utrzymać pożądaną wagę. Na swoim profilu dzieli się przepisami, w których nasiona odgrywają główną rolę. Tym razem zdradziła czytelnikom przepis na pieczywo, po które powinien sięgać niemal każdy.
Aby zrobić zdrową, niskowęglowodanową bułkę potrzebujesz tylko 90 sekund i tylko 4 składników - tłumaczy dietetyczka.
Jak zrobić bułkę z siemienia lnianego? Weź jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego (rozdrobnij tuż przed przygotowaniem pieczywa). Umieść wszystkie produkty w miseczce, którą będziesz mógł podgrzać w mikrofali. Przemieszaj składniki do połączenia (ciasto wychodzi dość gęste). Ewentualnie zasyp z wierzchu sezamem, jeśli nie masz na niego alergii. To tylko podkręci smak i właściwości najzdrowszej bułki. Następnie włóż do mikrofali ustawionej na moc 750, na półtorej minuty. Po tym czasie wyjmij i wysuń gotowe pieczywo z miseczki. Ma puszystą, gąbczastą konsystencję. Podawaj np. z pastą z awokado albo ciecierzycy.
Źródło: Smaker.pl, Instagram @aleksandra_bak_dietetyk
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »