Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Lecznicze wino św. Hildegardy to specyfik o działaniu prozdrowotnym, który bez trudu możesz przygotować w domu. Na co pomaga lecznice wino pietruszkowe św. Hildegardy? W poniższym artykule sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz przedstawimy przepis na to naturalne "lekarstwo na serce", które warto mieć pod ręką w swojej kuchni.

Dlaczego warto pić lecznicze wino św. Hildegardy ? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Znane przysłowie mówi "lepiej zapobiegać niż leczyć", dlatego, aby uniknąć częstych wizyt u lekarza, warto regularnie dbać o zdrowie. Niezbędna będzie zdrowa dieta, codzienna aktywność fizyczna, warto korzystać również z dobrodziejstw natury, które mogą zadziałać jak naturalne suplementy. Dziś na tapet bierzemy lecznicze wino św. Hildegardy – sprawdzimy, na co pomaga oraz jak je zrobić.

Sprawdź także: Na infekcje działa lepiej niż aspiryna, do tego oczyszcza organizm i trzyma wagę w ryzach. Jak zrobić domowy sok z winogron?

Na co pomaga lecznice wino pietruszkowe św. Hildegardy?

Lecznicze wino św. Hildegardy powstało w aptece „Rathaus” w Konstancji w Niemczech. Przyczynił się do tego doktor Gottfried Hertzka, który przez lata studiował, weryfikował i uwspółcześniał metody leczenia stosowane przez średniowieczną mistyczkę, św. Hildegardę z Bingen.

Pietruszkowe wino św. Hildegardy polecane jest osobom, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy, wzmocnić serce oraz chronić je przed chorobami. Warto stosować je przy niewydolności serca, słabym krążeniu krwi, wadach zastawek, czy arytmii. Napój ten ma działanie wzmacniające organizm, korzystnie wpływa także na układ nerwowy, może pomóc w przypadku nerwobóli wywołanych przez przewlekły stres. Napój ten może być używany także przez osoby cierpiące na reumatyzm, ma on działanie przeciwbólowe. 

Lecznicze wino św. Hildegardy – przepis

Do przygotowania pietruszkowego wina świętej Hildegardy będziesz potrzebować: litr wina gronowego, 12 łodyg natki pietruszki, dwie łyżki octu winnego oraz cztery łyżki prawdziwego miodu. 

Do garnka wlej wino, dodaj natkę pietruszki i ocet winny, całość zagotuj przez około pięć minut. Po tym czasie wlej miód i podgrzewaj przez kolejne pięć minut. Kiedy wino przestygnie wlej je do butelki. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Wino św. Hildegardy możesz pić trzy razy na dzień, po posiłki. Zalecana porcja to 20 ml. 

    Źródła: blog.ogrodyhildegardy.pl, smaker.pl 

    Autor: Anna Hutek-Brzezinka

    Zobacz także:

    Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

    To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

    Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Dania główne Kurczak w sosie pomarańczowym

    Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...

    Odsłon: 2125

    30 min
    0
    Desery Bezowy deser cytrynowy

    Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...

    Odsłon: 1396

    30 min
    3
    Dania główne Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą

    Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...

    Odsłon: 4046

    30 min
    5
    30 min
    4