Wystarczy, że robiąc zakupy poświęcimy nieco więcej czasu na analizowanie etykiet produktów, które kupujemy/Picsel
Każdy z nas wie, że żywność ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliście do spraw zdrowego żywienia coraz częściej wskazują na wysoko przetworzoną żywność, jako przyczynę coraz powszechnej otyłości oraz problemów kardiologicznych. Często niewinnie wyglądające przekąski (np. chipsy bananowe, batony musli lub napoje owocowe) mogą sprawić, iż nasza waga będzie nieustannie pokazywać coraz bardziej niepokojący wynik.
Sięgając po naturalne produkty i dbając o zbilansowaną dietę możemy wesprzeć nasz organizm w walce z różnymi chorobami oraz wzmocnić naszą odporność i zdrowie. Co kryje się pod określeniem „naturalna żywność"?
To przede wszystkim produkty nieprzetworzone i świeże, z których możemy przygotować w pełni zbilansowany posiłek. W przypadku nabiału czy wyrobów mięsnych pochodzą one od zwierząt, które były karmione paszą bez GMO. Często pochodzą z gospodarstw poddanych ścisłym regulacjom i normom.
Naturalnie wysoka jakość
Skąd bierze się wysoka jakość naturalnych produktów? W przeciwieństwie do tzw. „śmieciowego" jedzenia, producentom zdrowej żywności zależy na tym, by ich artykuły miały jak najwyższą jakość i nie były naszpikowane chemicznymi konserwantami. Produkty te przeważnie podlegają bardzo dokładnej kontroli. Na przykład żeby na opakowaniu jogurtów Zott Primo pojawił się znaczek „wolne od GMO" producent musi spełnić szereg norm.
Głównym celem Programu Zrównoważonego Żywienia Zott jest kupowanie od dostawców mleka najwyższej jakości, z którego można wyprodukować w pełni bezpieczny nabiał. By mieć pewność, że mleko, które trafia do mleczarni nie pochodzi od krów karmionych paszą z GMO, rolnicy muszą wykazać, że stosują tylko naturalne pożywienie dla krów, przejść cykl szkoleń i poddać się wnikliwej weryfikacji. Doradcy z działu Skupu Mleka regularnie kontrolują pasze stosowane w gospodarstwach, a także to, czy przedstawiona dokumentacja jest kompletna. Dodatkowo, testom laboratoryjnym poddaje się dostarczane przez rolników próbki zakupionej paszy. Zgodnie z wewnętrznym systemem kontroli, są one losowo analizowane we współpracy z niezależnym laboratorium. Ponadto firma Zott korzysta z usług zewnętrznej firmy, która bada zgodność ze standardami VLOG (czyli zbiorem wytycznych pozwalających na potwierdzenie, że produkty powstają bez stosowania GMO).
Codzienna dieta
Jak wprowadzić naturalne produkty do naszego codziennego jadłospisu? To bardzo proste. Wystarczy, że robiąc zakupy poświęcimy nieco więcej czasu na analizowanie etykiet produktów, które kupujemy. Sięgajmy po produkty naturalne, wolne od GMO zarówno bezpośrednio (np. owoce i warzywa) jak i pośrednio (np. nabiał produkowany z mleka krów karmionych paszą bez modyfikacji genetycznych). Choć nie ma obowiązku oznaczania produktów niemodyfikowanych genetycznie, wielu producentów chętnie informuje o tym swoich klientów. Nie ma jednego wzoru graficznego oznaczenia, więc na różnych produktach wyglądają one w inny sposób. Oto kilka smacznych, zdrowych propozycji na codzienne dania!
Śniadanie, jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być lekkie, pożywne i przede wszystkim naturalne. Doskonale w tej roli sprawdzi się jogurt naturalny bez GMO (np. Zott Primo) z migdałami i wiórkami kokosowymi lub owsianka na jogurcie z owocami leśnymi.
Na lunch możemy zaserwować sobie roladki z piersi kurczaka z fasolką, serem żółtym, musztardą i sosem śmietanowym, a jeśli jesteśmy fanami kuchni włoskiej szybko i na podstawie naturalnych składników przyrządzimy sobie carbonarę, czyli makaron z sosem serowo-śmietanowym, jajkiem i boczkiem. Jeśli przepadamy za zupami, mamy spore pole do popisu: zupa dyniowa, marchewkowa, a także żurek czy szczawiowa z przepisu babci - wszystkie te potrawy możemy przygotować ze zdrowych, naturalnych produktów.
W ramach deseru możemy zaserwować sobie pyszny jogurt z truskawkami lub np. borówki w śmietanie. Na bazie jogurtu przyrządzimy również doskonałe proste dipy do imprezowych przekąsek. Wystarczy, że dodamy do niego domowej roboty pastę z ostrej papryki i mamy gotowy sos. Równie banalnie możemy przygotować sos czosnkowy czy serową salsę na ciepło mieszając jogurt z topionym serem oraz papryką w garnku na małym ogniu.
Na każdą porę roku
Warto, by żywność pochodzenia naturalnego towarzyszyła nam przez cały rok. Niestety, warzywa i owoce, które możemy kupić zimą są hodowane w szklarniach przy użyciu dużej dawki nawozów. Ich smak i wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Dlatego, zamiast sięgać po wątpliwej jakości „świeżynki", lepiej latem zaopatrzyć się w doskonałe produkty kupione od lokalnego rolnika i zachować je na zimę. Najłatwiejszym sposobem jest mrożenie owoców i warzyw. Do zamrażarki możemy włożyć praktycznie każdy umyty i pozbawiony pestek czy łupinek owoc lub warzywo. Wyjątkiem są te rośliny, które składają się głównie z wody, czyli na przykład ogórek, pomarańcza czy arbuz. Tworzące się kryształki lodu uszkodzą ich delikatną strukturę, więc po rozmrożeniu będą niesmaczną papką.
Wiele plonów można również kisić. Choć w Polsce najbardziej popularnymi warzywami do kiszenia są ogórki i kapusta, w solankowej zalewie można śmiało przechowywać bób, marchewkę, kalafior czy buraki! Naturalnym sposobem na przedłużenie żywotności przetworów z warzyw jest także ich pasteryzacja. Jeżeli latem wykażesz się czujnością i „przerobisz" świeże i zdrowe warzywa oraz owoce, przez całą zimę i przedwiośnie będziesz mogła cieszyć się naturalnymi produktami o wysokiej jakości.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Zott.