Ciasto biszkoptowe
10 jajek
9 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Lukier do pisania
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru
Masa
4 jaja
15 dag cukru
40 dag masła
15 dag rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Wierzch
3 tabliczki białej czekolady
1 balon
150 g czarnej, elastycznej masy cukrowej
150 g czerwonej, elastycznej masy cukrowej
Przełożenie ciasta
1 słoik domowego dżemu jeżynowego
15 dag rodzynek sułtanek namoczonych przez noc w wódce (200 ml wódki)
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 małe butelki domowej pieprzówki
Ciasto biszkoptowe
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać do formy. Piec w temperaturze 160-180°C przez około 50 minut.
Lukier do pisania
Zmiksować białko z cukrem pudrem.
Masa
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodać ostudzone jaja i czekoladę. Zmiksować i schłodzić.
Wierzch
Z białej czekolady przygotować głowę diabła: podgrzać ¾ czekolady do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać resztę i wymieszać. Masę nałożyć na nadmuchany balon (ma mieć wielkość dłoni). Schłodzić. Z masy cukrowej ulepić ogon, język i rogi.
Przełożenie ciasta
Ciasto przekroić na pół (można też na trzy części). Każdy placek nasączyć wódką pozostałą po rodzynkach. Na pierwszy blat nałożyć dżem jeżynowy oraz masę i przykryć biszkoptem. Na wierzch wysypać rodzynki. Rozpuścić czekoladę i polać nią rodzynki. Położyć głowę diabła, pod którą kryje się niespodzianka (małe butelki domowej pieprzówki). Ozdobić głowę i wykonać napis.