Dania jednogarnkowe

W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Anna zaprezentowała jurorom przepis na tort.

Ciasto biszkoptowe
10 jajek
9 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Lukier do pisania
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru

Masa
4 jaja
15 dag cukru
40 dag masła
15 dag rozpuszczonej czekolady gorzkiej

Wierzch
3 tabliczki białej czekolady
1 balon
150 g czarnej, elastycznej masy cukrowej
150 g czerwonej, elastycznej masy cukrowej

Przełożenie ciasta
1 słoik domowego dżemu jeżynowego
15 dag rodzynek sułtanek namoczonych przez noc w wódce (200 ml wódki)
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 małe butelki domowej pieprzówki

Ciasto biszkoptowe
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać do formy. Piec w temperaturze 160-180°C przez około 50 minut.

Lukier do pisania
Zmiksować białko z cukrem pudrem.

Masa
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodać ostudzone jaja i czekoladę. Zmiksować i schłodzić.

Wierzch
Z białej czekolady przygotować głowę diabła: podgrzać ¾ czekolady do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać resztę i wymieszać. Masę nałożyć na nadmuchany balon (ma mieć wielkość dłoni). Schłodzić. Z masy cukrowej ulepić ogon, język i rogi.

Przełożenie ciasta
Ciasto przekroić na pół (można też na trzy części). Każdy placek nasączyć wódką pozostałą po rodzynkach. Na pierwszy blat nałożyć dżem jeżynowy oraz masę i przykryć biszkoptem. Na wierzch wysypać rodzynki. Rozpuścić czekoladę i polać nią rodzynki. Położyć głowę diabła, pod którą kryje się niespodzianka (małe butelki domowej pieprzówki). Ozdobić głowę i wykonać napis.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Czekolada dubajska

Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...

Odsłon: 564

60 min
6
15 min
2
Zupy Zupa z kiszonych ogórków, ogórkowa.

Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na wieprzowych ogonach.

Odsłon: 981

15 min
8
Pieczywo Bułki wrocławskie

Dzisiaj pieczywo bułka wrocławska, pyszna, puszysta w środku a z zewnątrz o c...

Odsłon: 129

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

3
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8