Najlepsze przepisy na ogórki

„Niebo w gębie” Anny - przepis z "Bake Off..."

W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Anna zaprezentowała jurorom przepis na tort.

Ciasto biszkoptowe
10 jajek
9 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Lukier do pisania
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru

Masa
4 jaja
15 dag cukru
40 dag masła
15 dag rozpuszczonej czekolady gorzkiej

Wierzch
3 tabliczki białej czekolady
1 balon
150 g czarnej, elastycznej masy cukrowej
150 g czerwonej, elastycznej masy cukrowej

Przełożenie ciasta
1 słoik domowego dżemu jeżynowego
15 dag rodzynek sułtanek namoczonych przez noc w wódce (200 ml wódki)
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 małe butelki domowej pieprzówki

Ciasto biszkoptowe
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać do formy. Piec w temperaturze 160-180°C przez około 50 minut.

Lukier do pisania
Zmiksować białko z cukrem pudrem.

Masa
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodać ostudzone jaja i czekoladę. Zmiksować i schłodzić.

Wierzch
Z białej czekolady przygotować głowę diabła: podgrzać ¾ czekolady do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać resztę i wymieszać. Masę nałożyć na nadmuchany balon (ma mieć wielkość dłoni). Schłodzić. Z masy cukrowej ulepić ogon, język i rogi.

Przełożenie ciasta
Ciasto przekroić na pół (można też na trzy części). Każdy placek nasączyć wódką pozostałą po rodzynkach. Na pierwszy blat nałożyć dżem jeżynowy oraz masę i przykryć biszkoptem. Na wierzch wysypać rodzynki. Rozpuścić czekoladę i polać nią rodzynki. Położyć głowę diabła, pod którą kryje się niespodzianka (małe butelki domowej pieprzówki). Ozdobić głowę i wykonać napis.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 205

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4