Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Niedziela ze smakiem!

Oborniki kolejny raz zapraszają na kulinarne spotkanie w malowniczym parku przy młynie Dahlmanna. „Niedziela ze smakiem” to jarmark z pysznościami, muzyczne smaczki, gotowanie i degustowanie.

Nasz kulinarne show uświetnili już znani i cenieni kucharze. Gościliśmy już Karola Okrasę i Roberta Makłowicza. A w tym roku:

Pascal Brodnicki gwiazdą „Niedzieli ze Smakiem"

Gościem specjalnym w tym roku będzie pochodzący z francuskiego Lille kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich i kanału internetowego „Tuba Smaku" - Pascal Brodnicki. Oprócz pokazów na scenie, Pascal będzie również przewodniczącym jury konkursu kulinarnego „Fit gotowanie, czyli zdrowa kuchnia domowa". Zadaniem startujących drużyn jest przygotowanie dań jednocześnie smacznych i pięknie prezentujących się oraz opartych o zdrowe składniki i zbilansowaną dietę.

Filmowa Kuchnia Kota

„Niedziela za Smakiem" to również spotkanie z krytykiem filmowym Wiesławem Kotem, który będzie opowiadał o kuchni w kinie, prezentując jednocześnie autorski dobór fragmentów filmów i zapewne  w zabawny sposób je komentując.

Warsztatownia Kuchnia&Strych Smakowanie - warsztaty dla dzieci

Podczas warsztatów dzieci będą miały za zadanie odgadnąć co takiego otrzymali do posmakowania Ogrom smaków, aromatów i kształtów - nie lada wyzwanie dla dziecięcych zmysłów i wyobraźni! Warsztaty rozwijające nasze pociechy, ale przede wszystkim dobra zabawa, którą zapamiętają na długo.

Kawiarenka pod Globusem

„Niedziela ze smakiem" to przede wszystkim uczta dla ciała, choć smaczków muzycznych zabraknąć nie może! W parku przy młynie Dahlmanna w „Kawiarence pod Globusem" wystąpi Obornicka Orkiestra Dęta, klimat podróżniczo - kulinarny znajdzie się również w występie jej dyrygenta Krzysztofa Warguły. To nie wszystko! Witek Żuromski wraz z przyjaciółmi zabiorą nas w daleką podróż; odkryją przed nami muzyczne smaki świata; pojawi się muzyka francuska, gorące rytmy latynoskie, a także nasze rodzime klimaty!

Dobre Zielsko

Zdrowe i domowe przysmaki polecała będzie Małgosia Kubicka, znana jako Dobre Zielsko. Na co dzień Małgosia Kubicka prowadzi bloga dietetyczno-wegańskiego o zdrowym trybie życia. U nas postara się odpowiedzieć na pytanie: czy słodycze mogą być zdrowe?

Przepisy Kulinarne LiderekW niedzielę odbędzie się także promocja książki kucharskiej „Przepisy Kulinarne Liderek Rozwoju Lokalnego". Publikacja prezentuje dziedzictwo kulinarne LGD Kraina Trzech Rzek.
W przepięknie zilustrowanej książce znalazło się 49 przepisów przepysznych potraw wykonanych przez aktywne kobiety.

Ponadto...

Stowarzyszenie Historyczne Grodu Radzim przygotowuje „Prakuchnię na Wyspie Smaków" Smakuj Świat Z Biblioteką czyli książki kulinarne i podróżnicze dla dzieci i dorosłych. Rozdajemy Fartucha, czyli animacje plastyczne dla najmłodszych oraz jarmark smaków, z wieloma stoiskami i prezentacjami kulinarnymi.

Smaker objął wydarzenie patronatem medialnym

Zapraszamy do Obornik 24 czerwca w godz. 10.00 - 18.00.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Gofry jak z budki

Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...

Odsłon: 112

15 min
2
60 min
3
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Co zrobić z kocimiętką? Charakterystyka i właściwości tego zioła cię zaskoczą!

Kocimiętka to zioło, które wiele osób kojarzy z wabikiem na koty. Okazuje się jednak, że ma ono ogromny potencjał zarówno kulinarny, jak i prozdrow...

0
Informacje Czego nie łączyć z mlekiem?

Warto wiedzieć, które produkty spożywcze można ze sobą łączyć, a które nie. Nie chodzi tylko o walory smakowe, ale przede wszystkim o potencjalne r...

0
Informacje Co to jest tempura, czyli kilka słów o japońskiej sztuce przygotowywania dań

Co to jest tempura? Jak ją przygotować i w jakiej formie podawać? To bardzo ważny element kuchni japońskiej, który zyskał grono fanów na całym świe...

0