fot. PYSZNE/Facebook
W warsztatach kulinarnych nauczymy się, jak przyrządzić domowy makaron i nauczymy się smażyć steki doskonałe. Od tej pory zawsze będą takie, jak trzeba: rare, medium albo well done. Dowiemy się też, która sól jest najzdrowsza i jakie tajemnice kryje fasola czarne oczko, mung i pinto. A na deser tekst o afrodyzjakach do poczytania we dwoje.
Magazyn PYSZNE - Gotowanie proste i przyjemne!
Warsztaty kulinarne: Pyszny Tłusty Czwartek
Huczny koniec karnawału
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wkrótce po nim nadchodzi Wielki Post, więc nic dziwnego, że tradycja nakazuje najeść się do syta. Niektórzy biorą sobie tę zasadę mocno do serca i nie odmawiają sobie słodkich przyjemności, a więc tradycyjnych tłustoczwartkowych pączków i faworków. Może więc warto pozostać wiernym tradycji i w ten jeden dzień w roku nie przejmować się kaloriami? Tym bardziej, że inny przesąd mówi, że temu, kto nie skosztuje w zapusty ani jednego pączka, może przestać dopisywać szczęście.
Niekoniecznie na słodko
W dawnej Polsce również chętnie raczono się pączkami, z tą tylko różnicą, że były one nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem, stanowiąc idealny dodatek do wódki, której w ostatni czwartek karnawału nie brakowało. Dzisiejsze pączki przybrały znacznie słodsze oblicze. W środku najczęściej znajdujemy marmoladę lub budyń, ale coraz większą popularnością cieszy się czekolada, a nawet twaróg. Idealnym uzupełnieniem jest lśniąca warstwa lukru lub czekolady albo biała kołderka z cukru pudru.
Ciasto idealne
Jednym z sekretów udanych domowych pączków jest konsystencja ciasta. Aby była taka, jak trzeba, warto przyrządzić masę z dodatkiem mąki krupczatki. Do całości dodajmy jeszcze odrobinę spirytusu - zabezpieczy to nasze słodkości przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. To samo zresztą tyczy się faworków - ciasto na chrust także dobrze jest wzbogacić łyżką alkoholu.
ABC smażenia
Pączki i faworki smażymy na głębokim tłuszczu. Swego czasu był to smalec, klarowane masło albo olej rzepakowy, jednak dziś polecany jest głównie ten ostatni. Po usmażeniu warto rozłożyć słodkości na ręczniku papierowym, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Więcej informacji i porad krok po kroku dotyczących pączków znajdziesz na stronie 28 Magazynu PYSZNE.
Dowiedz się jak przygotować makaron idealny. Kliknij!
Pasta fresca to po włosku świeży makaron. Kto raz spróbuje ręcznie robionego, świeżego makaronu, pokocha go bezwarunkowo i na zawsze.
Włoskie tradycje
Na co dzień rzadko samodzielnie przygotowujemy makaron. Jest to bowiem produkt, który z łatwością można zastąpić gotowymi odpowiednikami. Z drugiej jednak strony żaden „gotowiec" nie dorówna smakowi domowego makaronu np. w niedzielnym rosole. Nawet we Włoszech, ojczyźnie makaronu, tradycja ręcznego przygotowywania pasty niestety odchodzi z domowej kuchni wraz z pokoleniem obecnych babć i zdecydowanie staje się wykwintną sztuką restauracyjną. Choć dostęp do świeżych makaronów istnieje za pośrednictwem supermarketów czy sklepów specjalizujących się w pasta fresca, zwanych pastificio, są to obecnie produkty w większości wytwarzane maszynowo, a ich wybór jest coraz bardziej ograniczony.
Najważniejsze jest ciasto
To podstawa udanej pasta fresca. Przygotowanie ciasta nie jest wielką sztuką - wystarczą dobrej jakości składniki i staranność przy wyrabianiu. Należy też pilnować, by ciasto nie wyschło lub nie zawilgotniało. Z czasem nabiera się takiej wprawy, że przygotowanie świeżego makaronu zajmuje tylko kilka chwil dłużej niż wykorzystanie gotowego produktu.
Do wyboru, do koloru
Możemy rozróżnić ponad 300 rodzajów makaronów, ravioli, tortellini i gnocchi. Wybór jest więc ogromny. Właściwie każdego dnia roku moglibyśmy przygotować inny rodzaj pasta fresca. Prawdopodobnie jednak nie znajdziemy na to czasu, dlatego proponujemy kilka, naszym zdaniem najlepszych i najbardziej efektowynych makaronów, które sami możemy zrobić w domu. A warto, ponieważ czas poświęcony na przygotowanie zrekompensuje nam ich smak, który, uwierzcie, nie ma sobie równych!
Jak przygotować idelane ciasto na makaron, fakty i mity oraz garść przepisów na znakomite pasty znajdziesz na stronach 56-65 magazynu PYSZNE.
