Obiad za mniej niż 10 zł

Jak często zastanawiasz się, co przygotować na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale i tani? Nasze propozycje przepisów pomogą ci ugotować posiłek, za cenę niższą niż 10 złotych za porcję!

Aby ugotować niedrogi obiad nie musimy od razu rezygnować z naszych ulubionych smaków, wystarczy, że podczas zakupów wykażemy się żelazną dyscypliną i do naszego koszyka zapakujemy tylko to, co później trafi na nasze talerze. Najlepiej jeśli wcześniej przygotujemy sobie kartkę ze wszystkimi składnikami potrzebnymi do przygotowania wybranego przez nas obiadu, dzięki temu chodząc między półkami nie kupimy zbytecznych towarów, które zalegać będą w lodówce.

Dla twojej wygody przygotowaliśmy 5 fantastycznych pomysłów na dania, których porcja będzie kosztować mniej niż 10 złotych. Wypróbuj je i zobacz ile zaoszczędzisz.

1. Placuszki z gotowanych ziemniaków w sosie koperkowym

Składniki:

Na placki:

0,5 kg ziemniaków
kilka łyżek mąki pszennej
1 jajko
Sól
pieprz

Na sos:

pół szklanki bulionu
kilka łyżek śmietany
pęczek koperku
sól
piperz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj. Gdy będą gotowe przepuść przez praskę do ziemniaków, przełóż do garnka. Wyrównaj dokładnie powierzchnię ziemniaków. Podziel na 4 równe części. Za pomocą łyżki pozbądź się jednej z nich. W puste miejsce wsyp mąkę, tak żeby dokładnie zapełniła dziurę. Ponownie do garnka włóż brakującą porcję ziemniaków, dodaj jako, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj powstałą masę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Mokrymi rękami formuj nie wielkie kotleciki, smaż aż będą rumiane.

Do gorącego buliony wrzuć drobno posiekany koperek. Odlej niewielką ilość płynu i rozrób z łyżką śmietany. Następnie wlej do buliony i gotuj przez chwilkę. Sos powinien zgęstnieć. Gdy tak się stanie, polej nim placuszki.

Składniki:

pojedynczy filet z kurczaka
1 średnia cukinia
1 marchewka
1 czerwona papryka
pół puszki krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę na plasterki, a paprykę w paski. Mięso umyj i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i podsmażaj prze klika minut. Następnie dorzuć marchewkę, a po chwili paprykę. Po 15 minutach wlej pomidory i dodaj cukinię, duś wszystko na małym ogniu. Do smaku dodaj sól i pieprz. Zajadaj solo lub ryżem.

 

Składniki:

Na naleśnki:

szklanka mąki
1,5 szklanki mleka
1 jajko
odrobina wody gazowanej
sól

Na farsz:

opakowanie mrożonego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
łyżka śmietany

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z mlekiem, dodaj rozkłócone jajko. Dokładnie wszystko wymieszaj, na sam koniec wlej odrobinę gazowanej wody mineralnej (dzięki temu naleśniki będą pulchne), zamieszaj i dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą chochelki wylewaj masę, rozprowadź ją po całej powierzchni patelni. Smaż do lekkiego zarumienienia z obydwu stron.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Gdy będzie gorąca wyłóż szpinak, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dodaj szczyptę sól i pierz do smaku. Gdy farsz lekko ostygnie zabiel go łyżką śmietany.

Szpinak wykładaj na środek naleśników. Następnie rozprowadź po całej ich powierzchni. Wszystko zawiń w rulon lun kopertę.

 

Składniki:

250 g wędzonego boczku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka chili
1 cebula
pół szklanki bulionu
2 łyżki śmietany
makaron penne
dowolny ser do posypania

Przygotowanie:

Makaron ugotouj według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Podsmażaj do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie dodaj cebulę, a po chwili koncentrat pomidorowy. Podsmażaj kilka minut, pod koniec dodaj chili. Wszystko zalej bulionem, dokładnie wymieszaj. Przed dodaniem makaronu zabiel śmietaną. Podawaj ze świeżymi ziołami, posypany startym serem.

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki
olej do smażenia

sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj razem z ziemniakami na tarce. Do masy dodaj rozkłócone jajko oraz mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj. Ziemniaczana masa powinna zwarta.

Na patelni rozgrzej dość sporą ilość oleju. Wykładaj za pomocą łyżki porcję masy i smaż z obu stron na rumiany kolor. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
104
Sałatki Sałatka z ogórka

Sałatka z ogórka jest pyszna, pożywna i bardzo orzeźwiająca. Ogórek wspaniale...

Odsłon: 30290

30 min
21

Polecane artykuły

Quizy Wiosenna zagadka na spostrzegawczość. Co ukryło się wśród liści sałaty?

W czasie wolnym często rozwiązujesz łamigłówki oraz z chęcią testujesz swoją spostrzegawczość? Jeśli tak, koniecznie sprawdź swoje sokole oko i spr...

3
Informacje Pradawne delicje o leczniczym działaniu. Z kwiatów magnolii możesz zrobić ocet, sok a nawet kiszonki

Większość osób zachwyca się nimi, gdy widzą je na osiedlu lub w ogrodzie. Głównie przez piękne różowe kwiaty, które kwitną krótko, bo od marca do m...

5
Ewa gotuje Ewa Gotuje: sopa de ajo, cottage pie, szarlotka

Ewa Wachowicz w swoim kulinarnym show pokazuje, jak prosto można ugotować przysmaki z całego świata. W 508. odcinku „Ewa Gotuje” prowadząca przyrzą...

1
Informacje Naturalne lekarstwo na kaszel, chrypkę i ból gardła. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Słoneczna majowa pogoda sprawia, że w naszych ogrodach, na łąkach i w parkach coraz częściej możemy spotkać mniszka lekarskiego. Dzieci uwielbiają...

21