Ewa_Gotuje

Odchudzająca kawa szybko spala boczki. Nie wszyscy jednak mogą ją pić

Kawa nie tylko pobudza i dodaje energii o poranku. Przypisuje się jej właściwości odchudzające, dlatego, jeżeli chcesz zgubić zbędne kilogramy, filiżanka czarnej kawy bez dodatku cukru i mleka będzie fantastycznym wyborem. Aby wzmocnić jej działanie, możesz dorzucić do niej przyprawy. Sprawdź, jak przygotować kawę z cynamonem i imbirem, kto powinien ją pić, a kto jej unikać.

Co daje picie kawy z imbirem i cynamonem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dietetycy pytani o to, jakie napoje powinny pić osoby na diecie redukcyjnej, oprócz wody i herbaty, najczęściej wymieniają czarną kawę. Cenimy ją nie tylko za niepowtarzalny aromat, ale także codzienny zastrzyk energii. Kawa pomaga się skoncentrować, pobudza przemianę materii oraz jest źródłem antyoksydantów. Ostatnio coraz częściej można spotkać się z kawą smakową, ta jednak często zawiera sporo cukru, a co za tym idzie niepotrzebnych kalorii. Jeśli chcesz wzbogacić swoją kawę o dodatkowe walory smakowe, dobrym pomysłem będzie dodanie do niej szczypty przypraw. Dziś przyjrzymy się bliżej kawie z cynamonem i imbirem. Opowiemy ci o jej dobroczynnych właściwościach oraz sprawdzimy, jak ją zrobić. 

Sprawdź także: Dodaj ten składnik do kawy. Ten deser będzie hitem tegorocznego lata

Jak działa kofeina na organizm?

Kofeina to substancja zawarta w kawie ma działanie stymulujące układ nerwowy. Dzięki czemu po wypiciu filiżanki napoju zwiększa się nasza koncentracja, zmniejsza się uczucie zmęczenia, a nawet poprawia się nam nastrój. Wpływa pozytywnie na proces zapamiętywania oraz logicznego myślenia, dlatego jest nieocenioną pomocą dla studentów oraz osób pracujących umysłowo. Ma ona również działanie przyśpieszające przemianę materii, dlatego często możemy spotkać ją również w suplementach na odchudzanie. Dodaje się ją również do leków przeciwbólowych, pomaga redukować napięcie oraz uśmierzyć ból. 

Ponadto kawa ma działanie antyoksydacyjne, wspiera neutralizowanie wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Picie kawy ma działanie obniżające stres oraz przeciwdepresyjnie. Wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Co ciekawe przypisuje się jej działanie poprawiające potencję. 

Kawa z cynamonem i imbirem – przepis i właściwości

Cynamon i imbir charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, dzięki czemu wspierają odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Dodatkowo mają działanie rozgrzewające, dzięki czemu przyspieszają przemianę materii oraz pomagają spalić tłuszcz, są więc pomocne przy utracie zbędnych kilogramów. Obie przyprawy działają także przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wielu chorób.

Imbirowi przypisuje się również właściwości przeciwgorączkowe, wykrztuśne i przeciwwymiotne. Natomiast cynamon jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, pomaga zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Kawa z dodatkiem tych przypraw doskonale wesprze układ immunologiczny oraz proces utraty tkanki tłuszczowej. 

Jak zrobić kawę z cynamon i imbirem? Będziesz potrzebować: dwie lub trzy łyżeczki mielonej kawy, pół łyżeczki cynamonu oraz pół łyżeczki mielonego imbiru

Do garnka wlej szklankę wody, kiedy zacznie wrzeć dodaj kawę. Zmniejsz ogień wsyp przyprawy i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Kawę przecedź. Kiedy przestygnie możesz dodać do niej mleko oraz wybrany słodzik. Jeżeli lubisz mleczne napoje, dodaj mleko, napój możesz również dosłodzić łyżeczką miodu, ksylitolu lub erytrytolu.


Kawa z cynamonem i imbirem – przeciwwskazania

Chociaż kawa z przyprawami jest bardzo zdrowa, nie dla wszystkich będzie odpowiednią. Warto jednak pamiętać, że osoby wrażliwe na działanie kofeiny mogą odczuwać rozdrażnienie, przyśpieszone bicie serca, niepokój, a także trudności z zasypianie. Dodatkowo obecny w niej imbir może zadziałać drażniąco na błonę śluzową układu pokarmowego, np. w przypadku osób, które borykają się z refluksem lub zgagą. Nie jest również wskazany dla osób chorych na kamicę żółciową oraz wrzody żołądka. Napój może być także nieodpowiedni dla kobiet w ciąży. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 53

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0