Ograniczenia żywieniowe - chwilowy trend czy efekt większej świadomości?

Aż 32% Polaków stosuje ograniczenia żywieniowe, z czego 41% wyklucza cukier, 16% laktozę, a 13% jest na diecie wegetariańskiej - wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021”.

Fot. materiały prasowe

W ostatnim czasie zaczęliśmy przykładać większą wagę do dbania o zdrowie, w tym do podejmowania regularnej aktywności fizycznej i lepszego odżywiania. Jednak czy faktycznie staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, czy ulegliśmy modzie na stosowanie ograniczeń żywieniowych?

Nowe priorytety Polaków

Pandemia sprawiła, że kładziemy większy nacisk na dbanie o własne zdrowie. Wzrastająca świadomość społeczna, potrzeba wzmocnienia odporności i nowe trendy związane ze zdrowym stylem życia spowodowały, że zaczęliśmy zauważać realny wpływ prawidłowej diety i aktywności fizycznej na poprawę jakości życia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Ponad połowa Polaków zaczęła ćwiczyć nawet kilka razy w tygodniu, co dodatkowo wpływa na poprawę samopoczucia i pozwala się zrelaksować.

- Staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, w wyniku czego zaczęliśmy dbać o swoje zdrowie, w tym eliminować z diety niezdrowe produkty. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" aż 52% Polaków unika w produktach sztucznych barwników i konserwantów, 41% wykluczyło ze swojej diety cukier, a 44% ograniczyło spożywanie żywności wysoko przetworzonej - podkreśla mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Krok ku zdrowiu

W Polsce widocznym trendem jest rosnąca chęć rezygnacji ze spożywania mięsa, cukru, nabiału czy laktozy. Coraz częściej jest to spowodowane chęcią zmiany dotychczasowego stylu życia na zdrowszy. Samodzielne wykluczenie z jadłospisu określonych produktów może jednak negatywnie wpływać na nasze samopoczucie, a także doprowadzić do poważnych niedoborów czy chorób. Dlatego warto skonsultować się z dietetykiem, który na podstawie przeprowadzonego wywiadu pomoże ustalić zapotrzebowanie kaloryczne i doradzi kolejne kroki. W wyrobieniu prawidłowych nawyków żywieniowych i regularności spożywania posiłków pomocny może okazać się catering dietetyczny, którego popularność w naszym kraju stale rośnie.

- Na przełomie ostatnich lat przekonaliśmy się, że prowadzenie zdrowego stylu życia nie tylko przekłada się na długofalowe efekty w postaci dobrze wyglądającej i zdrowej sylwetki, ale również ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Dawniej, główną motywacją do stosowania jakiejkolwiek diety była chęć utraty wagi, a nie aspekty zdrowotne. Najczęściej sprowadzało się to do restrykcyjnego zmniejszania liczby kalorii. Obecnie, coraz więcej osób ma świadomość tego, że kluczem do utrzymania zdrowia nie jest głodzenie się, a dobrze zbilansowana dieta i odpowiednia ilość aktywności fizycznej - mówi mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Potrzeba specjalistycznych diet

Na przełomie ostatnich lat wzrosło zapotrzebowanie na diety specjalistyczne ze względów zdrowotnych. Coraz więcej osób zmaga się m.in. z nietolerancją laktozy skutkującą koniecznością wykluczenia określonych produktów. Jednak nie mając specjalistycznej wiedzy samodzielne wykluczanie określonych produktów z diety może skutkować niedoborami czy przybieraniem na wadze. Dobrym rozwiązaniem jest również skorzystanie z usług cateringów dietetycznych, których posiłki przygotowywane są pod okiem specjalistów w temacie odżywiania.

- Według danych z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" niemal 10% osób korzysta z usług cateringów dietetycznych ze względu na specyficzne potrzeby żywieniowe. Samodzielne układanie jadłospisu uwzględniającego je oraz odpowiednią ilość wartości odżywczych wymaga nie tylko czasu, ale i specjalistycznej wiedzy. Natomiast diety pudełkowe pod tym względem są dla nich wygodne, ponieważ dają pewność, co do faktycznego składu i wartości odżywczych posiłków - podkreśla mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Obserwując dynamiczny rozwój trendu jakim jest poszukiwanie przez konsumentów indywidualnych kierunków odżywiania, SuperMenu jako pierwszy catering dietetyczny w Polsce całkowicie wykluczył ze swoich planów żywieniowych cukier, pszenicę oraz surowe mleko.
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
8
Dania główne Łosoś z suszonymi jabłkami

Dania rybne powinny być w naszym codziennym menu. Dzisiejszy przepis pozwoli...

Odsłon: 84

>60 min
3
Sałatki Sałatka śledziowa

Pyszna i prosta do przygotowania sałatka śledziowa, która idealnie sprawdzi s...

Odsłon: 69

>60 min
0
Dania główne Mielone w beretach

Znudziły ci się klasyczne kotlety? Oto mielone w beretach – pod pierzynką z p...

Odsłon: 870

30 min
4
Sałatki Surówka mecenasa

Wykwintna surówka mecenasa łączy świeże warzywa, słodkawy melon z klasycznymi...

Odsłon: 1529

15 min
1
Ciasta Halloweenowy placek

Smaczny i świetnie wyglądający placek na halloween. Dzieciom na pewno spodoba...

Odsłon: 79

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

7