Oryginalne przepisy na wielkanocne śniadanie

Tradycyjnie, a może nowocześnie? W jaki sposób w waszych domach serwuje się śniadanie wielkanocne? Jak się okazuje, oba style gotowania można ze sobą pogodzić, a efekty są niezwykle apetyczne.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day

1. Biała kiełbasa z musztardową kruszonką i młodą kapustą

Biała kiełbaska w zupełnie innym wydaniu. Pieczona z musztardowo-chrzanową chrupiącą kruszonką i młodą kapustą będzie idealna na późne śniadanie, jak i przystawkę.
SKŁADNIKI:

  • 5 sztuk białej kiełbasy
  • ¼ główki białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • pieprz
  • sól

Kruszonka:

  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej lub 2 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę posiekaj i gotuj ok. 5 minut w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź.

2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pióra łodygi selera. Dodaj odcedzoną kapustę. Wymieszaj dokładnie i duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj wodę i duś jeszcze przez 10 minut.

3. Na osobnej patelni podsmaż z dwóch stron kiełbaski, aż się zarumienią.

4. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie od góry) i przygotuj kruszonkę.

5. Do żaroodpornego naczynia włóż kapustę, a na niej ułóż podsmażone kiełbaski. Całość posyp kruszonką.

6. Piecz 10 minut w 180°C. Uważaj, aby nie przypalić kruszonki.

Kruszonka:

1. Do miseczki wsyp bułkę tartą i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem zagnieć dłonią i kiedy już składniki się połączą, rozcieraj masę między palcami formując małe, nieregularne kawałeczki.

 

2. Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim

Kremowy i jedwabisty mus z gotowanego kurczaka z dodatkiem chrzanu i pieprzu syczuańskiego. Może być podany jako smarowidło do pieczywa albo farsz do gotowanych jajek.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day
SKŁADNIKI:

  • 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 8 ziarenek pieprzu syczuańskiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 30 ml wody

PRZYGOTOWANIE:

1. Do blendera wrzuć rozdrobnione mięso kurczaka, chrzan, serek i jogurt oraz wodę. Dodaj sól, pieprz i miksuj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej troszkę wody.

2. Podawaj z pieczywem i kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.

 

3. Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

Oryginalnie podane jaja otoczone chrupiącą szynką parmeńską pełniącą funkcję kieliszka na jajka. Smaczne i pożywne śniadanie w eleganckim wydaniu. Będą też piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day

SKŁADNIKI

  • 4 jaja
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 8 liści bazylii
  • 1 rzodkiewka
  • 4 łyżeczki rzeżuchy
  • 2 kromki chleba

PRZYGOTOWANIE

1. Z chleba wytnij krążki wielkości foremek. Zgrilluj je delikatnie w nagrzanym piekarniku lub na patelni.

2. Do foremek lub porcelanowych kokilek włóż plastry szynki parmeńskiej wykładając je dokładnie (spód i boki).
3. Do każdej kokilki włóż podpieczony krążek chleba. Na nim ułóż po 2 liście bazylii.

4. Na całość wbij jajko.

5. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli chcesz, aby jajko było płynne, piecz ok. 9-10 minut.

6. Wyjmij i posyp rzeżuchą i startą rzodkiewką. Podawaj z majonezem.

 

4. Tost z lardo, jarmużem i jajkiem poché

Wyjątkowo wyrafinowana przekąska, która łączy eleganckie składniki i urzeka formą ich przygotowania. Jajko gotowane bez skorupki i blanszowany jarmuż znajdą wielu fanów przy świątecznym stole.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day

SKŁADNIKI:

  • pszenne pieczywo tostowe
  • ser z dodatkiem trufli
  • masło
  • cienkie plasterki lardo
  • jarmuż
  • papryczka chilli
  • pieprz
  • sól
  • jaja
  • ocet

PRZYGOTOWANIE:

1. Na patelni połóż 2 plastry lardo. Rozgrzej porządnie i wrzuć umyty i pokrojony w paseczki jarmuż. Dodaj pokruszoną, suszoną papryczkę chilli i dodaj sól. Podsmaż ok. 3 minuty i odstaw.

2. Pieczywo posmaruj delikatnie masłem i umieść w tosterze.

3. Na gotowym toście połóż jarmuż, pokrojone w bardzo cienkie plasterki lardo i ser.

4. W garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Kiedy woda zagotuje się, delikatnie wlej jajko, uważając, aby się nie rozlało. Gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął wilgoć.

5. Jajko połóż delikatnie na toście. Całość posyp czarnym pieprzem.

 

5. Awokado zapiekane z jajkami i chipsami z szynki

Lekka i zdrowa przekąska na nowoczesne śniadanie przenoszące błyskawicznie w ciepłe i słoneczne rejony Europy. Wszystko to za sprawą miękkiego, słodko-orzechowego awokado i chipsów z szynki.

Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day

SKŁADNIKI:

  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • bagietka
  • pomidory malinowe
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • gęsty ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2. Awokado delikatnie natnij wzdłuż do pestki i lekko przekręć. Usuń pestkę i wydrąż odrobinę miąższu łyżką. Zetnij spód, aby powstała łódeczka stabilnie stała.

3. Do powstałej łódeczki z awokado wlej rozbite jajko. Posyp solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok. 10-12 minut. Jajko powinno się delikatnie ściąć.

4. Plastry szynki parmeńskiej ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 6 minut aż stanie się chrupiąca.

5. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kosteczkę i wsyp do miski. Dodaj pokrojone w kostkę oliwki. Całość skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.

6. Bagietkę pokrój w kromki i delikatnie opiecz w piekarniku lub na patelni dbając o to, by środek by miękki i elastyczny. Wyłóż na nie pomidory z oliwkami. Skrop zredukowanym octem balsamicznym.

7. Upieczone awokado wyjmij z piekarnika i posyp pokruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Podawaj z bruschettą.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 36339

60 min
45
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 442

30 min
9

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4