Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day
1. Biała kiełbasa z musztardową kruszonką i młodą kapustą
Biała kiełbaska w zupełnie innym wydaniu. Pieczona z musztardowo-chrzanową chrupiącą kruszonką i młodą kapustą będzie idealna na późne śniadanie, jak i przystawkę.
SKŁADNIKI:
- 5 sztuk białej kiełbasy
- ¼ główki białej kapusty
- pęczek koperku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- pieprz
- sól
Kruszonka:
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej lub 2 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę posiekaj i gotuj ok. 5 minut w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź.
2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pióra łodygi selera. Dodaj odcedzoną kapustę. Wymieszaj dokładnie i duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj wodę i duś jeszcze przez 10 minut.
3. Na osobnej patelni podsmaż z dwóch stron kiełbaski, aż się zarumienią.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie od góry) i przygotuj kruszonkę.
5. Do żaroodpornego naczynia włóż kapustę, a na niej ułóż podsmażone kiełbaski. Całość posyp kruszonką.
6. Piecz 10 minut w 180°C. Uważaj, aby nie przypalić kruszonki.
Kruszonka:
1. Do miseczki wsyp bułkę tartą i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem zagnieć dłonią i kiedy już składniki się połączą, rozcieraj masę między palcami formując małe, nieregularne kawałeczki.
2. Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim
Kremowy i jedwabisty mus z gotowanego kurczaka z dodatkiem chrzanu i pieprzu syczuańskiego. Może być podany jako smarowidło do pieczywa albo farsz do gotowanych jajek.
Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day
SKŁADNIKI:
- 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki serka typu Philadelphia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 8 ziarenek pieprzu syczuańskiego
- ¼ łyżeczki soli
- 30 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Do blendera wrzuć rozdrobnione mięso kurczaka, chrzan, serek i jogurt oraz wodę. Dodaj sól, pieprz i miksuj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej troszkę wody.
2. Podawaj z pieczywem i kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.
3. Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej
Oryginalnie podane jaja otoczone chrupiącą szynką parmeńską pełniącą funkcję kieliszka na jajka. Smaczne i pożywne śniadanie w eleganckim wydaniu. Będą też piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka.
Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day
SKŁADNIKI
- 4 jaja
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 8 liści bazylii
- 1 rzodkiewka
- 4 łyżeczki rzeżuchy
- 2 kromki chleba
PRZYGOTOWANIE
1. Z chleba wytnij krążki wielkości foremek. Zgrilluj je delikatnie w nagrzanym piekarniku lub na patelni.
2. Do foremek lub porcelanowych kokilek włóż plastry szynki parmeńskiej wykładając je dokładnie (spód i boki).
3. Do każdej kokilki włóż podpieczony krążek chleba. Na nim ułóż po 2 liście bazylii.
4. Na całość wbij jajko.
5. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli chcesz, aby jajko było płynne, piecz ok. 9-10 minut.
6. Wyjmij i posyp rzeżuchą i startą rzodkiewką. Podawaj z majonezem.
4. Tost z lardo, jarmużem i jajkiem poché
Wyjątkowo wyrafinowana przekąska, która łączy eleganckie składniki i urzeka formą ich przygotowania. Jajko gotowane bez skorupki i blanszowany jarmuż znajdą wielu fanów przy świątecznym stole.
Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day
SKŁADNIKI:
- pszenne pieczywo tostowe
- ser z dodatkiem trufli
- masło
- cienkie plasterki lardo
- jarmuż
- papryczka chilli
- pieprz
- sól
- jaja
- ocet
PRZYGOTOWANIE:
1. Na patelni połóż 2 plastry lardo. Rozgrzej porządnie i wrzuć umyty i pokrojony w paseczki jarmuż. Dodaj pokruszoną, suszoną papryczkę chilli i dodaj sól. Podsmaż ok. 3 minuty i odstaw.
2. Pieczywo posmaruj delikatnie masłem i umieść w tosterze.
3. Na gotowym toście połóż jarmuż, pokrojone w bardzo cienkie plasterki lardo i ser.
4. W garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Kiedy woda zagotuje się, delikatnie wlej jajko, uważając, aby się nie rozlało. Gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął wilgoć.
5. Jajko połóż delikatnie na toście. Całość posyp czarnym pieprzem.
5. Awokado zapiekane z jajkami i chipsami z szynki
Lekka i zdrowa przekąska na nowoczesne śniadanie przenoszące błyskawicznie w ciepłe i słoneczne rejony Europy. Wszystko to za sprawą miękkiego, słodko-orzechowego awokado i chipsów z szynki.
Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day
SKŁADNIKI:
- 2 awokado
- 4 jajka
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- bagietka
- pomidory malinowe
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- gęsty ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik nagrzej do 200°C.
2. Awokado delikatnie natnij wzdłuż do pestki i lekko przekręć. Usuń pestkę i wydrąż odrobinę miąższu łyżką. Zetnij spód, aby powstała łódeczka stabilnie stała.
3. Do powstałej łódeczki z awokado wlej rozbite jajko. Posyp solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok. 10-12 minut. Jajko powinno się delikatnie ściąć.
4. Plastry szynki parmeńskiej ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 6 minut aż stanie się chrupiąca.
5. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kosteczkę i wsyp do miski. Dodaj pokrojone w kostkę oliwki. Całość skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.
6. Bagietkę pokrój w kromki i delikatnie opiecz w piekarniku lub na patelni dbając o to, by środek by miękki i elastyczny. Wyłóż na nie pomidory z oliwkami. Skrop zredukowanym octem balsamicznym.
7. Upieczone awokado wyjmij z piekarnika i posyp pokruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Podawaj z bruschettą.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!