Orzechy na pamięć

Orzechom włoskim przypisuje się niebagatelny wpływ na intelekt. I słusznie! Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy włoskie znali już i starożytni Rzymianie i Grecy. Ponoć są o nich wzmianki w Biblii -  miał je uprawiać sam król Salomon, znany skądinąd właśnie z mądrości.

W Europie drzewa orzechowe rozprzestrzeniły się dzięki Rzymianom, a do Ameryki trafiły za sprawą franciszkanów. Obecnie uprawia się je w wielu krajach Europy i Azji, w Ameryce Północnej i Południowej, a nawet w Australii. Cenione są zarówno za owoce i olej, jak i za znakomite drewno wykorzystywane do produkcji mebli.


Salomonowa mądrość

Czy dzięki orzechom włoskim możemy faktycznie stać się mądrzejsi? Zawarta w nich witamina A i C oraz liczne minerały pobudzają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i koncentrację. Lecznicze właściwości orzechów doceniono już wiele wieków temu, gdy drzewa orzechowe traktowano jako obiekty sakralne oraz symbol płodności. Zielone

owoce miały zwiększać potencję, a przygotowywane z nich nalewki były często stosowanym lekiem na dolegliwości żołądkowe. I do dziś na niestrawność wychylamy... kieliszeczek orzechówki.

Na tym jednak nie kończą się zalety orzechów. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, antyoksydantów i fitosteroli, zapobiegają one nowotworom - rakowi piersi oraz rakowi prostaty. Ponadto spożywanie orzechów obniża ryzyko rozwoju miażdżycy. I nawet jeśli nie uda nam się dorównać Salomonowi mądrością, to na jedzeniu orzechów na pewno skorzystamy.


Orzechy nie tylko na słodko

Najsłynniejszym deserem produkowanym z orzechów włoskich jest baklava, powszechna w kuchni tureckiej, bałkańskiej i arabskiej, składająca się z kilku warstw ciasta filo przekładanych orzechami słodzonymi cukrem lub miodem. Tak przygotowane ciasto zapieka się, a następnie kroi na kawałki.

To wyjątkowo słodki deser, który przygotowywany jest w różnych wariantach, zależnie od regionu. W Bośni obfituje w orzechowe nadzienie, w Iranie podaje się go po pokropieniu wodą różaną, a w Afganistanie posypuje siekanymi pistacjami.
Orzechy włoskie często trafiają do ciast i deserów, ale doskonale sprawdzają się także w wytrawnych odsłonach. Świetnie komponują się z sałatkami na bazie rukoli, cukinii czy bakłażana, a także z serami pleśniowymi.

Posiekane i uprażone na patelni orzechy włoskie to doskonały dodatek do sałatek i makaronów. Dobrze smakują też na pizzy, z kurczakiem czy krewetkami.

Warto też wzbogacić orzechami śniadanie, dodając je do owsianki lub płatków kukurydzianych. Takie śniadanie doda nam energii na cały, długi dzień!

Zobacz najlepsze przepisy z orzechami w roli głównej!


Na słodko najlepsze laskowe. Kliknij!<


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schabowe po lubelsku

Schabowe po lubelsku to chrupiące kotlety ze skórką z grubo mielonej bułki ta...

Odsłon: 10361

30 min
13
30 min
3
Ciasta Ciasto czekoladowe z polewą

Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...

Odsłon: 132

15 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

1
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

16
Informacje Zrobisz z niej takie kotlety, że wszyscy będą prosić o przepis

Czy istnieje bardziej jesienne warzywo od dyni? Nie wydaje nam się. To jeden z symboli jesiennych, warzywo, które uwielbiamy wtedy jeść, ale także...

12