Orzechy na pamięć

Orzechom włoskim przypisuje się niebagatelny wpływ na intelekt. I słusznie! Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy włoskie znali już i starożytni Rzymianie i Grecy. Ponoć są o nich wzmianki w Biblii -  miał je uprawiać sam król Salomon, znany skądinąd właśnie z mądrości.

W Europie drzewa orzechowe rozprzestrzeniły się dzięki Rzymianom, a do Ameryki trafiły za sprawą franciszkanów. Obecnie uprawia się je w wielu krajach Europy i Azji, w Ameryce Północnej i Południowej, a nawet w Australii. Cenione są zarówno za owoce i olej, jak i za znakomite drewno wykorzystywane do produkcji mebli.


Salomonowa mądrość

Czy dzięki orzechom włoskim możemy faktycznie stać się mądrzejsi? Zawarta w nich witamina A i C oraz liczne minerały pobudzają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i koncentrację. Lecznicze właściwości orzechów doceniono już wiele wieków temu, gdy drzewa orzechowe traktowano jako obiekty sakralne oraz symbol płodności. Zielone

owoce miały zwiększać potencję, a przygotowywane z nich nalewki były często stosowanym lekiem na dolegliwości żołądkowe. I do dziś na niestrawność wychylamy... kieliszeczek orzechówki.

Na tym jednak nie kończą się zalety orzechów. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, antyoksydantów i fitosteroli, zapobiegają one nowotworom - rakowi piersi oraz rakowi prostaty. Ponadto spożywanie orzechów obniża ryzyko rozwoju miażdżycy. I nawet jeśli nie uda nam się dorównać Salomonowi mądrością, to na jedzeniu orzechów na pewno skorzystamy.


Orzechy nie tylko na słodko

Najsłynniejszym deserem produkowanym z orzechów włoskich jest baklava, powszechna w kuchni tureckiej, bałkańskiej i arabskiej, składająca się z kilku warstw ciasta filo przekładanych orzechami słodzonymi cukrem lub miodem. Tak przygotowane ciasto zapieka się, a następnie kroi na kawałki.

To wyjątkowo słodki deser, który przygotowywany jest w różnych wariantach, zależnie od regionu. W Bośni obfituje w orzechowe nadzienie, w Iranie podaje się go po pokropieniu wodą różaną, a w Afganistanie posypuje siekanymi pistacjami.
Orzechy włoskie często trafiają do ciast i deserów, ale doskonale sprawdzają się także w wytrawnych odsłonach. Świetnie komponują się z sałatkami na bazie rukoli, cukinii czy bakłażana, a także z serami pleśniowymi.

Posiekane i uprażone na patelni orzechy włoskie to doskonały dodatek do sałatek i makaronów. Dobrze smakują też na pizzy, z kurczakiem czy krewetkami.

Warto też wzbogacić orzechami śniadanie, dodając je do owsianki lub płatków kukurydzianych. Takie śniadanie doda nam energii na cały, długi dzień!

Zobacz najlepsze przepisy z orzechami w roli głównej!


Na słodko najlepsze laskowe. Kliknij!<


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Precle na kefirze

To ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do formowania, elastyczne i nie pot...

Odsłon: 2553

30 min
23
>60 min
32
Desery Ciasto na kefirze z owocami

Łatwe, puszyste, no i bardzo smaczne. To ciasto ma same zalety. A co do owocó...

Odsłon: 6986

>60 min
9
Desery Torcik na kefirze

Czekoladowy, łatwy i bardzo smaczny torcik. Polecam

Odsłon: 4487

>60 min
17
Desery Ciasto z truskawkami na kefirze

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjąt...

Odsłon: 3995

>60 min
205
Desery Ciasto z owocami na kefirze

Przepis na ciasto z owocami na kefirze maturalnym

Odsłon: 69

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Wideo Pyszne i lekkie placuszki owsiane z owocami

Takie placuszki to świetne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Płatki owsiane i owoce dodają wartości odżywczych daniu, dlatego nie miej wyrzutów...

0
Wideo Kiszonka warzywna krok po kroku

Kiszonka warzywna to świetny sposób na dostarczenie organizmowi wielu witamin i minerałów. Można po nią sięgać również wiosną, np. kisząc rzodkiewk...

0