Ewa_Gotuje

Ozonowanie żywności, jedzenia – czy warto?

Dzisiejsza produkcja rolna stała się niezwykle rozwinięta pod kątem przemysłowym. Biorąc pod uwagę aspekt ekonomiczny, proces optymalizacji produkcji rolnej będzie ciągle postępował, lecz trzeba pamiętać, że nie zawsze jest to dobre dla jakości produkowanej żywności. Ozonowanie jest odpowiedzią na coraz większe użycie niekorzystnych dla zdrowia środków chemicznych, które są zawarte w produkowanej na przemysłową skalę żywności.

Fot. Ozonator Korona Zdrowa Żywność - dedykowany ozonator firmy koronaozon do ozonowania wody i jedzenia w domu

Polski producent ozonatorów do żywności

Za pomoc merytoryczną w przygotowaniu niniejszego artykułu dziękujemy firmie koronaozon - najstarszemu polskiemu producentowi ozonatorów do żywności.

Ozonowanie żywności zostało opisane na stronie firmy koronaozon - są tam zawarte informacje na temat bezpieczeństwa procesu, koniecznego stężenia ozonu w wodzie jak i inne przydatne wskazówki.

Szkodliwe substancje w żywności

Przeciętne płody rolne, które pochodzą ze standardowych upraw, a także mięso z przeciętnych hodowli zawierają substancje, takie jak:
• antybiotyki,
• pestycydy,
• sztuczne konserwanty,
• wirusy i bakterie.

Jak widać, nie brzmi to zachęcająco. Antybiotyki są standardowo wykorzystywane praktycznie w każdej współczesnej hodowli. Alternatywą jest jedynie kupowanie mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowanych w sposób ekologiczny. Takie mięso jest jednak bardzo trudno dostępne, a także nawet kilkukrotnie droższe niż to pochodzące z tradycyjnych upraw. Trzeba również brać pod uwagę ryzyko, że nawet mięso, które według deklaracji producenta jest w pełni ekologiczne, nie zawsze okazuje się takie w praktyce.

Coraz częściej słyszy się także, że sprzedawane w sklepach mięso zawierało bakterie lub wirusy, które doprowadziły do zatrucia wśród konsumentów. Niestety jest to powszechne ze względu na masowość produkcji i pomimo starań producentów, nie zawsze udaje się uniknąć tej sytuacji.

Ozonowanie jedzenia - proste rozwiązanie

Zarówno wirusów i bakterii, jak i antybiotyków można się jednak pozbyć za pomocą ozonowania jedzenia, które bardzo skutecznie usuwa te substancje. Dzięki wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu można ten proces przeprowadzić w domowych warunkach, co z pewnością odbije się pozytywnie na zdrowiu domowników. Pozytywnym efektem ubocznym będzie także o wiele lepszy smak produktów spożywczych.

Pestycydy w owocach i warzywach, a ozonowanie żywności

Analogiczna sytuacja dotyczy warzyw i owoców. Niestety duża zawartość pestycydów w tego typu produktach spożywczych jest standardem. Jest to naturalny proces optymalizacji produkcji, a dostęp do warzyw z ekologicznych upraw niestety jest dość ograniczony. Nie ulega wątpliwości, że wysoka zawartość pestycydów ma fatalny wpływ na zdrowie człowieka, co objawia się kiepskim samopoczuciem, ospałością, a w dłuższej perspektywie także stymuluje powstawanie i rozwój chorób cywilizacyjnych. Ozonowanie żywności jest tutaj jednak skutecznym i dość prostym do wdrożenia rozwiązaniem, które pozwala na pozbycie się niechcianych dodatków z żywności. Gdy nie ma możliwości kupowania jedynie żywności ekologicznej lub jest to po prostu zbyt kosztowne, o wiele lepiej zainwestować w ozonator. Biorąc pod uwagę ceny żywności z odpowiednimi certyfikatami ekologicznymi, jest to bardzo opłacalne.

Jakie są główne zalety ozonowania żywności?

Najistotniejsze zalety ozonowania żywności objawiają się poprawą stanu zdrowia, co bezpośrednio wpływa na jakość życia. Długoterminowa prewencja chorób cywilizacyjnych jest wymiernym skutkiem, jednak regularne pozbywanie się sztucznych dodatków i konserwantów, a także pestycydów i antybiotyków z żywności pozwala na uzyskanie o wiele lepszych parametrów smakowych żywności. Ponadto wpływa to bezpośrednio na odciążenie układu odpornościowego organizmu, a do tego odciąża narządy wewnętrzne, które muszą na co dzień radzić sobie z neutralizacją chemii dostarczanej wraz z żywnością. Zwiększenie jej jakości sprawi, że organizm stanie się o wiele bardziej witalny, bardziej odporny na wirusy, a także pełen życia i energii na co dzień.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2