Ewa_Gotuje

Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka!

Źródła wykorzystane w artykule:

1. http://pharmaxchange.info/press/2013/07/pharmacognosy-and-health-benefits-of-capsicum-peppers-bell-peppers

2. Akio Mori, Sören Lehmann, James O'Kelly, Takashi Kumagai, Julian C. Desmond, Milena Pervan, William H. McBride, Masahiro Kizaki, and H. Phillip Koeffler "Capsaicin, a Component of Red Peppers, Inhibits the Growth of Androgen-Independent, p53 Mutant Prostate Cancer Cells" [w:] "Cancer Research" 2006.

3. http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=50&tname=foodspice

4. Elhadi M. Yahiaa, Margarita Contreras-Padilla, Gustavo Gonzalez-Aguilar "Ascorbic Acid Content in Relation to Ascorbic Acid Oxidase Activity and Polyamine Content in Tomato and Bell Pepper Fruits During Development, Maturation and Senescence" [w:] "Food Science and Technology" 2001.

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy