Pascha - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Tradycyjna potrawa wielkanocna w nieco innym wydaniu. Jak wam się podoba taki przepis na paschę, wypróbujecie?

Ciasto kruche
70 g masło
35 g cukier puder
1 g sól
25 g jaja
100 g mąka pszenna
30 g mąka migdałowa

Utrzeć pierwsze trzy składniki. Dodać jaja i dwie mąki. Wyrobić ciasto i schłodzić. Rozwałkować i wyciąć dwa kwadraty większe niż rozmiar formy. Odpiec dwa spody na blaszce. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, dociąć do rozmiaru formy.

Masa żelatynowa

150 g woda
30 g żelatyna 180 bloom

Zalać żelatynę wodą i odstawić. Gdy napęcznieje, rozpuścić.

Masa serowa
400 g wino białe półsłodkie
140 g suszone owoce
80 g mleko 3,2%
80 g cukier kryształ
20 g skórka cytryny
28 g masa żelatynowa rozpuszczona
500 g twaróg
160 g serek mascarpone
60 g orzechy makadamia

Zagrzać wino i zalać owoce. Odstawić. Zagrzać mleko i rozpuścić w nim cukier. Dodać skórkę cytrynową i masę żelatynową. Twaróg zmielić i połączyć z serkiem mascarpone. Dodać owoce oraz mleko. Formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć folią rantową, tak aby włożona masa miała wyoblone narożniki. Masę serową zamrozić szokowo.

Glazura
75 g woda
150 g cukier kryształ
100 g śmietana 33%
150 g syrop glukozowy
55 g rozpuszczona masa żelatynowa
150 g biała czekolada
1 g biel tytanowa

Zagotować trzy pierwsze składniki. Zalać pozostałe składniki. Zblendować i schłodzić.

Galaretka z białego wina
100 g wino białe deserowe
40 g masa żelatynowa

Podgrzać część wina i rozpuścić w nim masę żelatynową. Połączyć z resztą. Formę wyłożyć folią spożywczą i wylać galaretkę. Schłodzić. Wyciąć prostopadłościan o długości 8 cm.

Orzech w karmelu
3 szt. orzechy macadamia
150 g cukier kryształ
50 g syrop glukozowy
50 g izomalt

Zalać cukier wodą i zagotować. Dodać syrop glukozowy. Doprowadzić do karmelizacji. Dodać osobno rozpuszczony w rondlu izomalt. Zanurzyć orzech macadamia w karmelu, aby uzyskać efekt jak poniżej:

Montaż
Oblać glazurą zamrożoną masę serową. Ułożyć na kruchym spodzie. Na szczycie ułożyć galaretkę, a na niej orzech w karmelu. Wykonać dwie paschy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
7
Zupy Wigilijny barszcz z uszkami

Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Boże...

Odsłon: 5670

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

7