Dania jednogarnkowe

Włosy i paznokcie mogą służyć za swoisty czujnik odnotowujący to, jak się odżywiamy i jaki tryb życia prowadzimy. Kiedy źle wyglądają, prawdopodobnie tak też wygląda nasza dieta. Zobaczcie pięciu największych wrogów pięknych włosów i paznokci!

Fot. 123RF/Picsel

Materiałem budulcowym zarówno włosów, jak i paznokci jest białko o nazwie keratyna. Co więcej, tak włosy, jak i paznokcie potrzebują zbilansowanej diety i odpowiedniej ilości płynów. To dlatego problemy z włosami i paznokciami pojawiają się zwykle równocześnie. Oto kilka produktów, których powinniśmy unikać, chcąc utrzymać je w jak najlepszej kondycji.

Wróg nr 1: Słodycze

Batoniki, ciasteczka, cukierki, gazowane napoje, jak wszyscy wiemy, to przebogate źródła cukrów. Wywołują one nagły skok poziomu glukozy we krwi. Naturalną reakcją organizmu jest wtedy produkcja insuliny oraz zwiększenie poziomu androgenów. A duża ilość tych męskich hormonów zwiększa wypadanie włosów.

Wróg nr 2: Fast foody

Pamiętajmy, że cukry proste to nie tylko słodkości. Żywność wysoko przetworzona, składająca się głównie z cukrów, tłuszczów i sztucznych dodatków, działa dokładnie tak samo, gdyż również zawiera węglowodany proste.

Wysoko przetworzona żywność to nic innego niż hamburgery, chipsy, frytki czy chleb tostowy. Bardzo często w tego typu produktach zawarte są ogromne ilości tłuszczu, i to tego najbardziej niezdrowego, o nazwie trans. On także przekłada się na pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z kaszą w roli głównej

Wróg nr 3: Dieta niskotłuszczowa

Wbrew pozorom tłuszcze są nam niezbędne dla zdrowych włosów i paznokci. Są to jednak tłuszcze Omega-3, a nie trans, o których wspomniałam powyżej. Dobre tłuszcze znajdziemy np. w orzechach, oleju lnianym czy tranie.

Unikanie - tych zdrowych - tłuszczów za wszelką, cenę odbije się negatywnie nie tylko na wyglądzie włosów i paznokci, ale i na toczące się w organizmie stany zapalne.

Wróg nr 4: Alkohol

Napoje alkoholowe, szczególnie spożywane w nadmiarze, negatywnie wpływają na nawodnienie organizmu, a w efekcie także na kondycję paznokci i skóry. Odpowiednia ilość wody dziennie pozwala pozbywać się z organizmu toksyn oraz "nawilża" od środka.

Wróg nr 5: Niektóre ryby

Niektóre odmiany tuńczyka, makrele, mieczniki i rekiny to ryby, które mają w sobie duże ilości rtęci (są na szczycie łańcucha pokarmowego, więc kumulują w sobie więcej tego pierwiastka). Ta w ekstremalnych przypadkach może doprowadzić do zatrucia, a w konsekwencji do wypadania włosów i uszkodzenia paznokci (a to będą tylko najmniej groźne dla zdrowia efekty). Może do tego dojść w przypadku jedzenia ryb o dużej zawartości rtęci kilka razy w tygodniu.

W Unii Europejskiej - gdzie spożycie rtęci sięga średnio 30 proc. poziomu, który mógłby negatywnie wpłynąć na zdrowie - raczej nie mamy się czego obawiać. U Norwegów spożycie sięga z kolei aż 70 proc.

Uwaga! Wysoką zawartość rtęci mogą zawierać także m.in. herbatki ziołowe czy alkohol.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1583

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8