Dziś swoją premierę miała najnowsza polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin, który zawiera selekcję najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania. Zestawienie obejmuje 49 lokali, wśród których znalazły się między innymi: jedna restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, dwie restauracje z jedną Gwiazdką Michelin oraz siedem restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.
Inspektorzy Michelin oprócz wizyt w warszawskich i krakowskich lokalach z przyjemnością zagłębili się również w poznańską scenę kulinarną, na której znaleźli 11 restauracji wartych zarekomendowania. Stolicę w tym roku reprezentuje 19 wyjątkowych miejsc, a Kraków - 18. Dodatkowo selekcja obejmuje również jeden lokal z Kościeliska.
Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele wyjątkowych lokali godnych polecenia - powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.
Deszcz Gwiazdek Michelin
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, która już w ubiegłych latach zbierała wiele pozytywnych ocen jako restauracja jednogwiazdkowa. Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Skromne opisy w menu, takie jak „Ryba z groszkiem” czy „Wieprzowina po wiejsku”, stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania.
Debiutująca w zestawieniu poznańska restauracja Muga została od razu wyróżniona jedną Gwiazdką Michelin. Lokal, który swoją działalność rozpoczął w 2014 roku, mieści się na parterze eleganckiej kamienicy i wyróżnia się formalnym charakterem. Serwowane dania, takie jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem charakteryzują się głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków.
Doświadczony szef kuchni i restaurator Andrea Camastra, którego poprzedni lokal Senses został zamknięty w czasie pandemii, powrócił w świetnym stylu. Otwarty przez niego w Warszawie koncept kulinarny NUTA trafił do przewodnika, zdobywając od razu jedną Gwiazdkę Michelin. Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z włoskim dziedzictwem chefa i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą.
Fani wyróżnienia Bib Gourmand, które jest przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny, znajdą w przewodniku wiele miejsc odznaczonych tym symbolem:
- MOLÁM w Krakowie - tętniąca życiem tajska restauracja,
- Fromażeria w Poznaniu - miejsce dla miłośników serów,
- REStAURANT w Poznaniu - efektownie wyglądający lokal z atrakcyjnym, nowoczesnym europejskim menu,
- Koneser Grill w Warszawie - znajdujący się w dawnej fabryce wódki i specjalizujący się w stekach,
- Kieliszki na Próżnej w Warszawie - łączą smaki serwowane na talerzu z bogatą kartą win,
- Le Braci w Warszawie - kameralna włoska restauracja z kuszącym menu,
- alewino w Warszawie - specjalizujące się w tradycyjnych polskich smakach i oferujące szeroki wybór win.
Przewodnik Michelin Kraków, Poznań, Warszawa 2023 opisuje w sumie 49 restauracji, wśród których znalazły się:
- 1 restauracja z dwiema Gwiazdkami MICHELIN,
- 2 restauracje z jedną Gwiazdką MICHELIN,
- 7 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand,
- 39 lokali wyselekcjonowanych i rekomendowanych przez inspektorów Michelin.
Opracowanie: Sylwia Cisowska