Fot. materiały prasowe
Najprostszy sposób na kawę na zimno to połączenie świetnego espresso z lodem. Jeśli dodamy do tego lody o ulubionym smaku, uzyskamy kombinację pobudzającą, orzeźwiającą i na dodatek pyszną. Warto eksperymentować lub zaufać specjalistom takim jak Marcin Kozicki, barista i trener Warsaw School Of Coffee, autor tych letnich przepisów.
Zamrożona wanilia
Potrzebne będą:
- espresso
- 100 ml mleka
- 2 gałki lodów waniliowych
- 3-4 kostki lodu
- bita śmietana
Przygotuj espresso, możesz odrobinę posłodzić. Następnie do shakera wsyp kostki lodu, wlej mleko, kawę i połowę lodów waniliowych. Mocno wstrząśnij shakerem przez około 15 sekund. Następnie przelej zawartość do szklanki, wrzuć drugą gałkę lodów i udekoruj bitą śmietaną. Proste w przygotowaniu i pyszne w efekcie!
Truskawowa ochłoda
Kochasz kawę i truskawki? To dobrze, bo to połączenie idealne. Do przygotowania frappe potrzebny Ci będzie mus z truskawek, lody waniliowe, kilka kostek lodu, aromatyczne podwójne espresso ze świeżo palonej kawy, odrobina spienionego mleka oraz całe truskawki i bita śmietana do dekoracji. Zacznij od musu - dokładnie zblendowane lub zmiksowane owoce wlej do szklanki, pamiętając, aby zostawić trochę do dekoracji. Następnie zmiksuj pozostałe składniki w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej powstały napój ostrożnie do szklanki tak, by nie zaburzyć warstwy z musu truskawkowego. Na koniec nie zapomnij o dekoracji z bitej śmietany i truskawki oraz muśnięciu pozostałym musem - w ten sposób napój będzie jeszcze bardziej apetyczny. Smacznego!
Czekoladowe frappe z bananem
Połączenie kawy, banana, miodu i czekolady po prostu musi dobrze smakować, a po dodaniu kostek lodu i zmiksowaniu wszystkich składników staje się niesamowicie orzeźwiające. Do przygotowania tego frappe będziesz potrzebować podwójnego espresso, najlepiej z mieszanki kawy charakteryzującej się niską kwasowością i czekoladowym posmakiem, połówkę banana, ok. 10 ml miodu dla podkreślenia słodkiego smaku, 4-5 kostek lodu oraz gałki lodów czekoladowych. Przyda się również czekolada do dekoracji. Jeśli wolisz mniej słodki napój, możesz pominąć miód. Najpierw przygotuj espresso, a następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Całość dobrze zmiksuj. Wierzch frappe posyp wiórkami z czekolady i gotowe!
Dla kawowych smakoszy
Masz ochotę na coś specjalnego? Wypróbuj przepis na wyjątkowy drink kawowy z likierem pomarańczowym. Polecamy szczególnie na ciepłe wieczory.
Składniki:
- 15-20ml likieru pomarańczowego
- ciemne piwo
- 1 pomarańcza
- 100ml wody
- 3-4 łyżeczki cukru
- espresso
- lód
Przygotowanie:
Do szklanki lub większego kieliszka wypełnionego lodem wlej schłodzone espresso (najłatwiej i najszybciej ostudzisz kawę, wstawiając ją w dzbanuszku do pojemnika z kostkami lodu) oraz likier pomarańczowy. Następnie pokrój pomarańczę na drobne kawałki, dodaj wodę, cukier i gotuj aż do uzyskania aromatycznego wywaru. Dolej sok ze zredukowanych pomarańczy do szklanki, a na koniec dodaj niewielką ilość ciemnego piwa, którego słód nada drinkowi karmelowej słodyczy. Orzeźwiający drink kawowy gotowy!
Bazą drinka z likierem pomarańczowym jest espresso, które powinno być zaparzone ze świeżo zmielonych ziaren. Aby mieć pewność doskonałego smaku espresso, warto przyrządzić je w ekspresie ciśnieniowym, np. automatycznym ekspresie do kawy Philips 3200 z systemem LatteGO. Z łatwością przygotujesz w nim aromatyczne espresso do drinka z przepisu, ale też kawę z idealnie spienionym mlekiem, która pomoże Ci się obudzić następnego dnia. W końcu dobra kawa to najlepszy pomysł o każdej porze, a z tym ekspresem to może być wiele różnych kaw.
Źródło: materiały prasowe