Dania jednogarnkowe

Pomidorowa walka z kilogramami

Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie.

Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL


Pomidory w diecie

Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego, beta-karotenu, chloru, wapnia, sodu, potasu, żelaza i magnezu.

Regularne spożywanie pomidorów obniży ciśnienie, poprawi kondycję włosów i paznokci, a także zwiększy odporność. A do tego, pomidor jest pysznym towarzyszem przy odchudzaniu.


Makaron z pomidorem w roli głównej

Gdy słyszymy makaron z sosem, to oczyma wyobraźni widzimy góry kalorii, które powodują, że się nie mieścimy w ulubionej sukience lub spodniach. Dlatego przedstawiamy nasz pomysł na dietetyczny makaron.

- 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu
- 3 pomidory,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- bazylia, oregano,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu, podanego na opakowaniu. Kroimy drobno cebulę i przeciskamy czosnek przez praskę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, pozbywamy się skórki i kroimy w kostkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i przyprawy, po czym mieszamy. Całość polewamy oliwą z oliwek. Taki makaron można podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie sprawdzi się jako posiłek w pracy!


Pizza light

Gdy jesteśmy na diecie marzy nam się kawałek pysznej i pachnącej pizzy. Myślicie, że to niemożliwe? A jednak!

- 5 łyżek otrąb owsianych,
- 1 łyżka otrąb pszennych,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżki mleka,
- 40 g drożdży,
- 1 jajko,
- przecier pomidorowy,
- kawałek piersi z kurczaka,
- 4 pieczarki,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- bazylia, oregano,
- sól, pieprz,
- ser mozzarella (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wszystkie otręby należy zmielić, po czym dodać do nich skrobię, drożdże i szczyptę soli. Mleko należy lekko podgrzać, do około 30 stopni. Ciepłe mleko wlać do miski z otrębami i dodać jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blachę pokrytą pergaminem. Do małego garnuszka przelewamy przecier, podgrzewając dodajemy odrobinę oregano, bazylii i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kurczaka kroimy w małe kawałki i podsmażamy lekko na patelni, doprawiając do smaku. Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Pomidory dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na ciasto nakładamy najpierw przecier z czosnkiem, na to kurczaka, pieczarki, cebulę i pomidory. Na wierzch pizzy można dodać ser mozzarella ligt pokrojony w plasterki. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy około 25 minut.


Grecki styl

Pomidory smakują we wszystkich potrawach. Są słodkie, soczyste i świetnie się komponują z innymi składnikami.

- 1 duży pomidor,
- ½ czerwonej papryki,
- 10 oliwek,
- 1 mała cebula,
- 30 g sera feta,
- 5 dużych liści sałaty lodowej,
- oliwa z oliwek,
- oregano,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pomidory i paprykę dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, z oliwek wyciągamy pestki. Do miseczki wkładamy paprykę, cebulę pomidory, a całość obsypujemy oliwkami. Oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch sałatki układamy ser feta, który posypujemy oregano.


Koktajlowy zawrót głowy

Pomidory są znakomite w różnych potrawach, to dlaczego nie w koktajlach? Taki koktajl jest bardzo energetyzujący!

- 3 pomidory,
- papryczka chili,
- natka pietruszki,
- bazylia, oregano,
- 1 łyżeczka oliwy,
- sól.

Przygotowanie:

Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w półksiężyce i pozbywamy się gniazd nasiennych. Tak przygotowane pomidory wrzucamy do miski, do tego dodajemy pokrojoną papryczkę chili (według uznania, ale uwaga, jest ostra!), bazylię, oregano, oliwę i szczyptę soli. Całość miksujemy. Tak przygotowany koktajl wlewamy do szklanek. Można go spożywać lekko schłodzonego z kostkami lodu lub na ciepło.

Zobacz też: Zaskakujące właściwości ogórków | Darmowy e-book: Przetwory na cały rok

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 259

15 min
3
30 min
3
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 318

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5