Fot. materiały prasowe
Posiłki przygotowywane w okresie letnim, rządzą się swoimi prawami. Na talerzu powinno być kolorowo, świeżo i zdrowo. Planując posiłki, wybieraj głównie produkty sezonowe, z których przyrządzisz lekkie przekąski i sałatki - dania idealne na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Bogactwo świeżych warzyw w zasięgu ręki pozwala stworzyć wyjątkowe, pełnowartościowe dania, które zaspokoją głód o każdej porze dnia. Przykładem takich potraw może być popularna w sezonie letnim sałatka grecka, kultowa mozzarella z pomidorami, czy tradycyjne grillowane ziemniaki
z ziołami. Pamiętaj, że latem doskonale sprawdzą się również dania bezmięsne - ich przyrządzenie zajmuje mniej czasu i są lżejsze dla organizmu obciążonego upałami. Co również ważne, przygotowanie letnich posiłków nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych - z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet najmniej doświadczony kucharz. Wystarczy wybrać dobrej jakości produkty, podkreślić ich smak aromatycznymi mieszankami przypraw Vegeta Natur - i zdrowy, letni posiłek gotowy!

Sałatka grecka
Składniki:
• Mieszanka sałat
• Sezonowe warzywa
• Ser feta
• Oliwa
• Ocet
Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyć i pokroić.
2. Posypać przyprawą według własnych upodobań.
3. Dodać oliwę oraz ocet do smaku.
4. Wymieszać.
Dip
Składniki:
• Oliwa
• Woda
• Ocet
Sposób przygotowania:
1. 2 łyżeczki przyprawy zmieszać z 3 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody i jedną łyżką octu.
2. Wymieszać.
Ziemniaki z ziołami
Składniki:
• Ziemniaki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki.
2. Posypać przyprawą, około 1 łyżeczki na 100g ziemniaków i wymieszać.
3. Smażyć na patelni, piec w piekarniku lub na głębokim tłuszczu.
Źródło: materiały prasowe