Pomysły na naleśniki – szybkie i łatwe śniadanie

Naleśniki to świetny pomysł na zdrowe, smaczne i sycące śniadanie. Dzięki różnorodnym nadzieniom, można je przygotować na milion sposobów – zarówno na słono, jak i na słodko. Wydają się pracochłonne, szczególnie rano, gdy wyjątkowo nam się śpieszy, jednak tak naprawdę można je podać w kilka minut. Wystarczy przygotować ciasto i wypełnienie dzień wcześniej, a rano tylko usmażyć je na patelni i napełnić owocami lub warzywami. Zrobienie farszu do naleśników także nie musi być pracochłonne – skorzystaj z mrożonek, by oszczędzić czas.

Fot. materiały klienta

Pomysły na śniadaniowe naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko mogą być nie tylko smacznym deserem, ale również pożywnym śniadaniem. Z pewnością przypadną do gustu dzieciom - nawet niejadkom.

Deserowe naleśniki będą też świetną śniadaniową niespodzianką dla ukochanej osoby lub wspaniałym pomysłem na śniadanie dla gości.

Oto kilka pysznych i imponujących przepisów, dzięki którym twoi najbliżsi poczują się wyjątkowo i które możesz szybko przygotować o poranku.

Przepisy obliczono na porcje dla 8 osób.

Naleśniki z jagodami i białą czekoladą


Fot. Naleśniki z jagodami i białą czekoladą - infografika / materiały partnera

 

Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej,
• 250 ml mleka,
• 2 jajka,
• szczypta soli,
• 3 łyżki masła do smażenia,
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie).

Składniki nadzienia:
• 250 g świeżych jagód lub mrożonych jagód Hortex,
• półtorej tabliczki białej czekolady (ok. 150 g),
• 250 g serka mascarpone,
• kilka słonych krakersów (ok. 50 g),
• 1 łyżka masła.

 

Krok 1. Przygotuj ulubione ciasto na wytrawne naleśniki lub skorzystaj z naszego prostego przepisu. Jeśli lubisz aromat wanilii, możesz dodać do ciasta odrobinę cukru wanilinowego. Nie dosładzaj jednak naleśników zwykłym cukrem - nadzienie samo w sobie będzie już dość słodkie za sprawą białej czekolady.
Krok 2. Jagody podsmaż na maśle na patelni, aż zaczną się rozpadać. By przygotować nadzienie szybciej, możesz je też najpierw nieco zmiksować. Nadzienie możesz wykonać zarówno ze świeżych owoców, jak i z mrożonki (wykorzystaj np. mrożone jagody Hortex ). Pamiętaj jednak, by uprzednio je rozmrozić.
Krok 3. W międzyczasie tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Serowo-czekoladową masę połącz z podsmażonymi owocami. Takie nadzienie możesz przygotować wieczorem i przechować w lodówce do rana.
Krok 4. Usmaż ciasto naleśnikowe na maśle. Jeśli wiesz, że będziesz mieć mało czasu rano, możesz to zrobić także dzień wcześniej i przechować gotowe naleśniki w lodówce. O poranku wystarczy, że lekko je podsmażysz na maśle wraz z nadzieniem, by je podgrzać i nadać ciastu chrupkości. Oczywiście możesz też zawinąć nadzienie w świeżo usmażone naleśniki.
Krok 5. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (tak będzie szybciej) i polej nią gotowe naleśniki. Pokruszonymi na kawałeczki słonymi krakersami posyp polewę. Dzięki temu naleśniki będą prezentowały się interesująco. Ich słonawy smak przełamie słodycz nadzienia. Będą też przyjemnie chrupały w ustach.

Czekoladowe naleśniki z wiśniami i chili


Fot. Czekoladowe naleśniki z wiśniami i chili - infografika / materiały partnera


Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej,
• 250 ml mleka,
• 2 jajka,
• szczypta soli,
• 3 łyżki masła do smażenia,
• 1 łyżka cukru,
• 2 łyżki kakao.

Składniki nadzienia:
• 250 g wiśni mrożonych Hortex,
• 2 tabliczki ciemnej czekolady (ok. 200 g),
• 3 łyżki masła do smażenia,
• 100 ml śmietany 18%,
• 150 g cukru,
• 1 łyżeczka chilli w proszku lub cynamonu;

 

Krok 1. Rozmrożone wiśnie Hortex wrzuć na rozgrzane masło na patelni. Zasyp je cukrem (ok. 150 g). Dodaj sproszkowane chilli. Podbije ono smak gorzkiej czekolady i wyostrzy aromat owoców. Jeśli przygotowujesz posiłek dla dzieci, możesz zastąpić ostrą paprykę cynamonem, który także doskonale komponuje się z wiśniami. Podgrzewaj owoce do momentu aż rozpadną się nieco, ale nie staną się jeszcze gładkim dżemem.
Krok 2. Roztop ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszaj ją ze śmietaną.
Krok 3. Przygotuj ciasto z naszego przepisu lub wzbogać ulubiony przepis na naleśniki o kakao. Usmaż naleśniki.
Krok 4. Rozsmaruj na naleśniku gorzką kakaową masę. Nałóż porcje słodko-ostrych wiśni. Zawiń naleśnik. Możesz dodatkowo polać go gorzką czekoladą lub przyprószyć chilli dla ozdoby.

Zielone naleśniki z truskawkami, bitą śmietaną i matchą


Fot. Zielone naleśniki z truskawkami, bitą śmietaną i matchą - infografika


Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej,
• 250 ml mleka,
• 2 jajka,
• szczypta soli,
• 3 łyżki masła do smażenia,
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie),
• 1 łyżka cukru,
• 1 łyżeczka matchy.

Składniki nadzienia:
• 250 g świeżych truskawek lub mrożonych truskawek Hortex,
• szczypta imbiru,
• szczypta kardamonu,
• 150 g cukru,
• 250 ml śmietany 30%,
• 3 łyżki masła do smażenia.

 

Krok 1. Świeże truskawki pokrojone w kostkę lub uprzednio rozmrożone truskawki z mrożonki Hortex wrzuć na patelnię z roztopionym i nagrzanym masłem. Zasyp je cukrem i dodaj aromatyczne przyprawy - imbir i kardamon. Imbir może być tarty lub w proszku. Podsmażaj owoce, aż się skarmelizują.
Krok 2. Przygotuj deserowe ciasto na naleśniki z dodatkiem barwiącej na zielono matchy. Jeśli nie masz ulubionego przepisu, skorzystaj z podanych przez nas proporcji. Zielone naleśniki będą się ładnie komponowały z czerwonym nadzieniem.
Krok 3. Na gotowych naleśnikach rozsmaruj owoce i złóż je w trójkąty lub zawiń w ruloniki. Jeśli cierpisz na brak czasu rano, placki i nadzienie możesz usmażyć dzień wcześniej. Przed podaniem naleśniki wypełnione nadzieniem podsmaż na maśle, tak by były ciepłe i lekko chrupiące z zewnątrz.
Krok 4. Ubij słodką śmietankę za pomocą miksera. Nałóż apetyczne kleksy na gotowy naleśnik. Przyozdób listkiem świeżej mięty.

Naleśniki z dynią i białym serem


Fot. Naleśniki z dynia i białym serem - infografika / materiały partnera

 

Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej,
• 250 ml mleka,
• 2 jajka,
• szczypta soli,
• 3 łyżki masła do smażenia,
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie),
• 1 łyżka cukru.

Składniki nadzienia:
• 250 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę lub mrożonej dyni Hortex,
• 100 g półtłustego twarogu,
• 250 ml soku pomarańczowego,
• 1 łyżeczka miodu,
• 1 łyżeczka świeżo startego imbiru.

 

Krok 1. Gotuj surową dynię ok 20 min aż stanie się miękka. Jeśli korzystasz z dyni z mrożonki Hortex , wystarczy 15 minut. Po ugotowaniu zblenduj lub rozgnieć ją na puree i wymieszaj z twarogiem.
Krok 2. W międzyczasie przygotuj syrop pomarańczowy do polania naleśników. Do garnka wlej sok. Dodaj miód i imbir. Gotuj do uzyskania gęstej konsystencji (ok. 15 minut).
Krok 3. Przygotuj klasyczne ciasto na naleśniki deserowe (możesz użyć przepisu własnego lub podanych przez nas proporcji).
Krok 4. Usmaż naleśniki i zawiń w nie nadzienie dyniowe. Możesz je przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podsmażyć na maśle, tak by były chrupiące. Podawaj polane sosem pomarańczowym.

Przepisy na poranne naleśniki na słono
Naleśniki na słono to pożywne i sycące śniadanie. W razie przygotowania za dużej ilości zawsze można zabrać je do pracy i zjeść jako przekąskę lub drugie śniadanie. Skorzystaj z gotowych kompozycji warzyw na patelnię i mrożonek, a z łatwością wyrobisz się z poranną rutyną. A jeśli o poranku masz wybitnie mało czasu, klasyczne naleśniki możesz zastąpić gotowymi tortillami.

Naleśniki z warzywami po hiszpańsku


Fot. Naleśniki z warzywami po hiszpańsku - infografika / materiały partnera


Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej,
• 250 ml mleka,
• 2 jajka,
• szczypta soli,
• 3 łyżki masła do smażenia,
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

Składniki nadzienia:
• warzywa na patelnię hiszpańskie Hortex;
• 150 g żółtego sera w kostce;
• olej do smażenia.

 

Krok 1. Usmaż wytrawne naleśniki ze szczyptą słodkiej papryki. Możesz przygotować je dzień wcześniej lub skorzystać z gotowych tortilli.
Krok 2. Warzywa hiszpańskie na patelnię Hortex wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż wraz z gotową przyprawą dołączoną do mieszanki.
Krok 3. Na środek naleśnika nałóż farsz i posyp startym żółtym serem. Złóż naleśnik w kwadrat i podgrzej na patelni tak, by ser w środku się rozpuścił.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą


Fot. Naleśniki ze szpinakiem i fetą - infografika / materiały partnera

 

Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej,
• 250 ml mleka,
• 2 jajka,
• szczypta soli,
• 3 łyżki masła do smażenia,
• opcjonalnie 2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku.

Składniki nadzienia:
• 250 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex,
• 150 g sera typu feta,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 łyżka oleju.

 

Krok 1. Usmaż wytrawne naleśniki. Skorzystaj ze swojego sprawdzonego przepisu lub podanych przez nas proporcji. Możesz dodać do ciasta nieco przyprawy z suszonych pomidorów, by je zabarwić i nadać mu ciekawszego smaku.
Krok 2. Podsmaż posiekany czosnek na patelni. Dodaj rozmrożony szpinak Hortex i smaż, aż liście odpowiednio się zredukują.
Krok 3. Ser feta rozgnieć za pomocą widelca na papkę i wymieszaj z ciepłym szpinakiem. Gotowe nadzienie rozsmaruj na naleśnikach. Zwiń je w rulony lub złóż w trójkąty. Smakują świetnie na ciepło i jako przekąska na zimno.

 

materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
25
Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 170

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3