Proszek do pieczenia? Nie tylko do ciast

Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania.

Fot. 123RF/Picsel

Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już najwyższy czas to zmienić. Z pewnością będziecie zaskoczeni jak bardzo ułatwicie sobie w ten sposób życie. Kiedy proszek do pieczenia może okazać się naprawdę pomocny?

Mrówki w kuchni

Ci mali, nieproszeni goście pojawili się w twoim domu? Mrówek możesz skutecznie pozbyć się wysypując ścieżki, którymi chodzą, proszkiem do pieczenia. To doskonała metoda, zwłaszcza jeśli chcemy uniknąć stosowania silnych, chemicznych specyfików.

Pożółkłe firanki

Niestety, utrzymanie firan i zasłon w idealnym stanie, jest naprawdę trudnym zadaniem. Jeśli zauważyliście, że stały się one pożółkłe sięgnijcie po proszek do pieczenia. Kilka łyżek dodanych do prania sprawi, że firany ponownie staną się śnieżnobiałe. Co więcej, możecie stosować tę metodę także jako środek zapobiegający ich żółknięciu.

Przypalone garnki

Jeśli zdarzyło wam się kiedyś przypalić garnek lub patelnię, z pewnością wiecie jak uciążliwą czynnością jest ich późniejsze czyszczenie. Nie musimy chyba również wspominać, iż silne szorowanie, stanowi niemałe zagrożenie dla delikatnych powierzchni naszych garnków. Na szczęście w tym wypadku z pomocą przyjdzie nam właśnie proszek do pieczenia. Wystarczy, że wsypiecie go do garnka, zalejecie dwoma szklankami wody, a następnie będziecie gotować przez około 20 minut. Wszelkie zanieczyszczenia znikną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Reklama

Zgaga i niestrawność

Pieczenie w przełyku lub niestrawność po zbyt obfitym posiłku? Nie musisz od razu biec do apteki po specjalistyczne preparaty. Także w tym wypadku pomocny okaże się proszek do pieczenia. Aby szybko uporać się z problemami żołądkowymi, wymieszaj 2 łyżeczki proszku ze szklanką zimnej wody. Wypicie takiej mikstury powinno szybko złagodzić dolegliwości. Pamiętaj jednak, że w przypadku częstych i przewlekłych problemów żołądkowych powinieneś skonsultować się z lekarzem.

Oparzenia słoneczne

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim sezon na kąpiele słoneczne. Ale co zrobić, gdy przesadzimy z opalaniem, a na naszej skórze pojawią się oparzenia, a nawet pęcherze? W takiej sytuacji zazwyczaj sięgamy po okład z jogurtu lub zsiadłego mleka. Ukojenie może przynieść również posmarowanie oparzeń miksturą przygotowaną z 60 g proszku do pieczenia i kilku łyżek ciepłej wody. Tak przygotowaną „maść" wklepujemy w bolące miejsca, pozostawiamy do wyschnięcia, a następnie zmywamy. W razie potrzeby zabieg można powtórzyć.

Nieprzyjemne zapachy

Nieprzyjemne zapachy w lodówce lub zmywarce? A może buty po treningu nie pachną najlepiej? Każdego z tych problemów możesz pozbyć się przy pomocy proszku do pieczenia. Do lodówki wstaw filiżankę wypełnioną tym produktem - świetnie sprawdzi się w roli pochłaniacza zapachów. W przypadku zmywarki, wysyp 2 opakowania proszku na jej dno. Jeśli zaś zależy ci na odświeżeniu obuwia, wsyp do każdego z nich opakowanie proszku do pieczenia - odstaw na kilka godzin, a następnie dokładnie oczyść je przy pomocy odkurzacza.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Botwinka z białą fasolą

Trochę inna wersja botwinki , tym razem z białą fasolą , która może nam zastą...

Odsłon: 174

30 min
3
Dania główne Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...

Odsłon: 2475

>60 min
6
60 min
0
30 min
0
Dania główne Schab gotowany w majonezie

Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...

Odsłon: 196

60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje 454. odcinek programu Ewa Gotuje

W ostatnim odcinku sezonu programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieliła się z widzami przepisem na zielony barszcz ukraiński, kremowe risotto z kurc...

4
Ewa gotuje Sezonowa kuchnia u Ewy Wachowicz

W sobotnim odcinku sezonu Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na fantastyczny barszcz pełen różnej zieleniny. Dodatkowo pokazała, jak...

2
Wideo Szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami

Białe szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami to wspaniała przekąska, którą zajadać możesz tak naprawdę tylko wiosną. Wtedy kupisz niemrożone, a...

0
Wideo Koktajl z natką pietruszki. Prawdziwa skarbnica witamin

Natka pietruszki to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Pasuje jako dodatek praktycznie do wszystkiego, a jej właściwości są naprawdę cenne. To j...

0