Tak samo bardzo restrykcyjna dieta może się nie sprawdzić, jeśli wygłodniały po dwóch tygodniach rzucisz się na lodówkę i pochłoniesz całą jej zawartość.
Zdecydowanie lepszym pomysłem będą nieco mniej radykalne zmiany nawyków takie, w których wytrwasz przez lata. Zdrowsze zamienniki Twoich ulubionych dań i przysmaków, jak np. batonik proteinowy zamiast tabliczki czekolady z orzechami i karmelem, pizza proteinowa zamiast tej z pizzerii obok Twojego domu, czy majonez w wersji zero zamiast klasycznego na pewno sprawdzą się lepiej na dłuższą metę niż całkowita rezygnacja z tego co naprawdę Ci smakuje i sprawią, że pokochasz zdrowy styl życia.
Na diecie i przy zdrowym trybie życia nie ma również konieczności rezygnacji z deserów. Oczywiście nie mówimy tu o zajadaniu się słodyczami codziennie, ale raz na jakiś czas, kiedy najdzie Cię wyjątkowa ochota na coś słodkiego, ciasto, czy batonik w zdrowszej wersji będą jak najbardziej w porządku.
W sieci łatwo znaleźć wiele przepisów np. na zdrowsze słodkie wypieki, a w tym artykule mamy dla Ciebie inspirację, jak przygotować wysokoproteinowy sernik.
Jest naprawdę przepyszny, całkiem łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze - jest też świetnym źródłem białka. W każdym kawałku tego sernika znajdziesz około 21 gram protein. Sernik można podawać na gorąco w towarzystwie ulubionych świeżych owoców, takich jak maliny, truskawki czy borówka, a także chrupiących owoców liofilizowanych, np. truskawki liofilizowane. Dobrym dodatkiem mogą okazać się również np. orzechy brazylijskie.
Korpus ciasta:
- 250 owsianki
- 47 g puree z jabłek
- 15 – 30 ml wody
- 14 g roztopionego oleju kokosowego
- ½ łyżeczki waniliowych kropli smakowych
Nadzienie sernika:
- 500 g niskotłuszczowego, miękkiego twarogu
- 200 g lekkiego kremowego serka
- 60 g białka w proszku smakowego, na przykład biała czekolada i kokos
- 2 jajka
- 3 łyżki masła migdałowego z kokosem i białą czekoladą (jeśli wolisz, możesz użyć w zamian np. masło orzechowe)
- 1-2 łyżki waniliowych lub kokosowych kropli smakowych
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą składniki, aż utworzą jednolitą masę. Kiedy jednolita masa będzie już gotowa, umieść ją w formie do pieczenia o średnicy około 25 cm i ręką lub łyżką rozłóż ją równomiernie po całym spodzie i bokach formy.
Następnie przygotuj nadzienie. Wymieszaj wszystkie składniki czyli twaróg, kremowy serek, białko w proszku, jajka, masło migdałowe i krople smakowe na nadzienie i mieszaj dopóki nie uzyskasz gładkiego kremu bez grudek. Zetrzyj około 30 g – 50 g wiórków kokosowych do nadzienia, aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak. W razie potrzeby możesz użyć blendera. Wylej krem na ciasto i piecz wszystko w 170 °C przez 35-40 minut, aż nie będzie złociste. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i odczekaj trochę czasu żeby ostygł. Udekoruj malinami czy innymi pysznymi owocami i gotowe, ciasto można podać do stołu. Smacznego!
Poniżej prezentujemy również tabelę wartości:
Kalorie: 315
Białko: 21 gram
Węglowodany: 35 gram
Tłuszcze: 12 gram