Sezon na dynię

Do 1 sierpnia trwa czwarta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja do spróbowania światowej klasy koktajli stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej.

Fot materiały prasowe

Rezerwacje trwają na stronie festiwalu. Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!

NOCNY PORTIER - LUBLIN - Koktajl Mango Kong

Przyjemnie orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.

Składniki:
● 40 ml Captain Morgan White Rum
● 40 ml kordiału mango-limonka
● 8 listków bazyli.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazyli dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki, na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem.
Dekorujemy szczytem bazyli.

ZEST - RZESZÓW - Koktajl VIOLET

Bardzo charakterystyczny i zróżnicowany w smaku koktajl. Zdecydowanie dedykowany płci pięknej. Violet łączy w sobie słodkie smaki kokosa i fiołka zgrabnie ukrywając moc jaką daje mu Biały Rum i wino musujące.

Składniki:
● 40ml Captain Morgan White (infuzowany herbatą Butterfly Pea Tea)
● 20ml likieru kokosowego
● 20ml soku z limonki
● 10ml syropu violet (monin)
● 10ml syropu coco (monin)
● Top up - wytrawne wino musujące lub gazowane

Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym, i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.

INFUZ: Na 500ml Białego rumu dodajemy około 12-14 gram Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.

 

LAS - WARSZAWA - Koktajl BURGUND

 

Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!
Składniki na koktajl:
● 40 ml Bulleit Bourbon
● 10 ml likieru fiołkowego
● 10 ml soku z limonki
● 50 ml syropu porzeczkowego
Składniki na syrop porzeczkowy:
● 500 g czarnej porzeczki
● 200 g cukru
● 500 ml wody
● 10 g cukru fiołkowego
● skórka z grapefruita
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznani

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22641

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14973

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4744

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 44819

30 min
44
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 659

>60 min
5