Przepisy z Bake Off Junior - Wściekłe muffinki Ani

Ania znakomicie poradziła sobie z zadaniem i dla jurorów przygotowała babeczki przypominające postacie z gry Angry Birds.

Ciasto:

150 ml oleju rzepakowego
100 g cukru brązowego
25 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jaja
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka chili
150 g startej marchewki
50 g orzechów pekan
25 g rodzynek

Krem:

400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 pomarańcza
1 łyżeczka cukru pudru
masy cukrowe: żółta, pomarańczowa, czerwona, czarna, biała, jasnoniebieska, jasnozielona, brązowa

Ciasto:

Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jajka. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i chili. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Połączyć ze startą na grubych oczkach marchwią, orzechami pekan i rodzynkami. Piec w 180°C przez około 30 minut.

Krem:

Ubić śmietanę kremówkę. Dodać serek mascarpone ze skórką i sokiem z pomarańczy. Pod koniec ubijania wsypać łyżeczkę cukru pudru. Przełożyć do rękawa, schłodzić w lodówce. Wydrążyć muffinki i nałożyć warstwę kremu. Udekorować masą cukrową w kształcie wściekłych ptaków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 5320

>60 min
5
30 min
21
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3