Boże Narodzenie na słodko

Ania znakomicie poradziła sobie z zadaniem i dla jurorów przygotowała babeczki przypominające postacie z gry Angry Birds.

Ciasto:

150 ml oleju rzepakowego
100 g cukru brązowego
25 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jaja
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka chili
150 g startej marchewki
50 g orzechów pekan
25 g rodzynek

Krem:

400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 pomarańcza
1 łyżeczka cukru pudru
masy cukrowe: żółta, pomarańczowa, czerwona, czarna, biała, jasnoniebieska, jasnozielona, brązowa

Ciasto:

Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jajka. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i chili. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Połączyć ze startą na grubych oczkach marchwią, orzechami pekan i rodzynkami. Piec w 180°C przez około 30 minut.

Krem:

Ubić śmietanę kremówkę. Dodać serek mascarpone ze skórką i sokiem z pomarańczy. Pod koniec ubijania wsypać łyżeczkę cukru pudru. Przełożyć do rękawa, schłodzić w lodówce. Wydrążyć muffinki i nałożyć warstwę kremu. Udekorować masą cukrową w kształcie wściekłych ptaków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 4220

15 min
15
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 273

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 22555

60 min
30
Ciasta Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...

Odsłon: 2991

60 min
8