Ciasto:
150 ml oleju rzepakowego
100 g cukru brązowego
25 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jaja
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka chili
150 g startej marchewki
50 g orzechów pekan
25 g rodzynek
Krem:
400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 pomarańcza
1 łyżeczka cukru pudru
masy cukrowe: żółta, pomarańczowa, czerwona, czarna, biała, jasnoniebieska, jasnozielona, brązowa
Ciasto:
Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jajka. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i chili. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Połączyć ze startą na grubych oczkach marchwią, orzechami pekan i rodzynkami. Piec w 180°C przez około 30 minut.
Krem:
Ubić śmietanę kremówkę. Dodać serek mascarpone ze skórką i sokiem z pomarańczy. Pod koniec ubijania wsypać łyżeczkę cukru pudru. Przełożyć do rękawa, schłodzić w lodówce. Wydrążyć muffinki i nałożyć warstwę kremu. Udekorować masą cukrową w kształcie wściekłych ptaków.