Relacja z 18. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA

W dniach od 17 do 19 listopada przy ulicy Centralnej 41A jak co roku odbyły się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomi.

Odwiedzający Targi mieli nie tylko okazję podziwiać wystawców ale także wziąć udział w licznych imprezach towarzyszących. Zobacz jaki nastrój panował na tegorocznych Targach Horeca.

Sztuka Latte Art

Po raz pierwszy w ramach tegorocznych Targów Horeca odbył się Krakowski Puchar Latte Art.

Latte Art jest sztuką malowania mlekiem przeróżnych wzorów na powierzchni kawy, liczy się tutaj przede wszystkim talent, praktyka oraz wyobraźnia. Każdy barista (osoba, która profesjonalnie zajmuję się wyborem, parzeniem oraz podawaniem kawy) aby stworzyć rysunek potrzebuje idealnie zaparzonej kawy (espresso), aksamitnie spienionego mleka, sosu czekoladowego oraz dzbanka z ostrym dzióbkiem.

Podczas konkursu mogliśmy podziwiać zmagania najlepszych baristów z Polski:

1. Dawid Waloń z Rybnika - sieć lodziarni Lodomania
2. Mateusz Gaca z Poznania - sieć kawiarni Coffee Heaven
3. Michał Pluta z Poznania - sieć kawiarni Icoffe
4. Michał Knap-Dam z Warszawy - sieć kawiarni Green Coffee
5. Bartek Orzechowski z Rybnika - sieć lodziarni Lodomania
6. Agnieszka Rojewska z Poznania - sieć kawiarni Coffee Heaven
7. Paweł Lementowicz z Warszawy - ArtCoffe
8. Radosław Darnowski z Łodzi


Uczestnicy musieli zaprezentować wzory rysunków, które zostały przygotowane przez Jury, ale aby udowodnić, że na powierzchni kawy istnieje możliwość namalowania wszystkiego pomysły poddawała także publiczność. Dzięki temu mogliśmy zobaczyć smoka wawelskiego oraz słonia, ponadto liczne rozety, serca i portrety.

Po zaciętej walce do finału zakwalifikowali się: Mateusz Gaca oraz Radosław Darnowski. Jury w składzie Adam Mróz, Leszek Borowiak, Janusz Leszkiewicz ( eksperci Akademii Espresso), Tomasz Krupa (przedstawiciel Targów), Agnieszka Śliwińska (Interia.pl) tytuł Mistrza Latte Art 2010 przyznało Mateuszowi Gaca, którego zaraz po zawodach gościliśmy na czacie. Zobacz jakie pytania zadawali mistrzowi internauci.







Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 69

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 114

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25