Relacja z 18. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA

W dniach od 17 do 19 listopada przy ulicy Centralnej 41A jak co roku odbyły się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomi.

Odwiedzający Targi mieli nie tylko okazję podziwiać wystawców ale także wziąć udział w licznych imprezach towarzyszących. Zobacz jaki nastrój panował na tegorocznych Targach Horeca.

Sztuka Latte Art

Po raz pierwszy w ramach tegorocznych Targów Horeca odbył się Krakowski Puchar Latte Art.

Latte Art jest sztuką malowania mlekiem przeróżnych wzorów na powierzchni kawy, liczy się tutaj przede wszystkim talent, praktyka oraz wyobraźnia. Każdy barista (osoba, która profesjonalnie zajmuję się wyborem, parzeniem oraz podawaniem kawy) aby stworzyć rysunek potrzebuje idealnie zaparzonej kawy (espresso), aksamitnie spienionego mleka, sosu czekoladowego oraz dzbanka z ostrym dzióbkiem.

Podczas konkursu mogliśmy podziwiać zmagania najlepszych baristów z Polski:

1. Dawid Waloń z Rybnika - sieć lodziarni Lodomania
2. Mateusz Gaca z Poznania - sieć kawiarni Coffee Heaven
3. Michał Pluta z Poznania - sieć kawiarni Icoffe
4. Michał Knap-Dam z Warszawy - sieć kawiarni Green Coffee
5. Bartek Orzechowski z Rybnika - sieć lodziarni Lodomania
6. Agnieszka Rojewska z Poznania - sieć kawiarni Coffee Heaven
7. Paweł Lementowicz z Warszawy - ArtCoffe
8. Radosław Darnowski z Łodzi


Uczestnicy musieli zaprezentować wzory rysunków, które zostały przygotowane przez Jury, ale aby udowodnić, że na powierzchni kawy istnieje możliwość namalowania wszystkiego pomysły poddawała także publiczność. Dzięki temu mogliśmy zobaczyć smoka wawelskiego oraz słonia, ponadto liczne rozety, serca i portrety.

Po zaciętej walce do finału zakwalifikowali się: Mateusz Gaca oraz Radosław Darnowski. Jury w składzie Adam Mróz, Leszek Borowiak, Janusz Leszkiewicz ( eksperci Akademii Espresso), Tomasz Krupa (przedstawiciel Targów), Agnieszka Śliwińska (Interia.pl) tytuł Mistrza Latte Art 2010 przyznało Mateuszowi Gaca, którego zaraz po zawodach gościliśmy na czacie. Zobacz jakie pytania zadawali mistrzowi internauci.







Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
9
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 316

30 min
3
30 min
10
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 10047

30 min
33
Sałatki Surówka obiadowa błyskawiczna

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych prostym sosem.

Odsłon: 132

15 min
4
Desery Szarlotka

Pyszne jesienne ciasto na kruchym spodzie z nutką cynamonu

Odsłon: 1277

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

5
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6