Rodzynki - czy wiesz, że...?

Zobaczmy, czym mogą zaskoczyć nas rodzynki!

Fot. 123RF.COM/PICSEL


...rodzynki są zdrowe dla kości?

Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z kości. Przekąska z suszonych winogron jest więc szczególnie polecana osobom szczególnie narażonym na osteoporozę, np. kobietom w okresie menopauzy.


...w rodzynkach mogą być szkodliwe dla zdrowia toksyny?

Suszone owoce i przyprawy są podatne na zanieczyszczenia aflatoksynami, ochratoksynami, czyli rodzajami pleśni. Dotyczy to przede wszystkim produktów pochodzących z importu.

W badaniach z 2004 r. wykryto obecność ochratoksyny we wszystkich przebadanych próbkach rodzynek na poziomie 0,02-5,7 mikrogramów na kilogram, podczas gdy dopuszczalnym poziomem jest 10 µg/kg. Pleśń gromadzi się w organizmie, dlatego warto zwrócić uwagę, by nie jeść i nie pić zbyt wielu produktów, które potencjalnie mogą być nią skażone.


...rodzynki są śmiertelnie groźne dla psów?

Już kilkanaście rodzynków na kilogram masy ciała psa ma na niego działanie toksyczne. Nie wiadomo, jaka konkretnie substancja wpływa negatywnie na organizm zwierzęcia, ale pewne są jej skutki. W najgorszych przypadkach - przy zjedzeniu dużej ilości rodzynków i braku interwencji lekarza weterynarii - może dojść do śmierci psa.

Uwaga! Winogrona także są szkodliwe dla psów!

Zobacz, co mogą, a czego nie mogą jeść zwierzęta. Kliknij!


...obniżają ciśnienie?

Z badań zaprezentowanych na sesji naukowej American College of Cardiology w 2012 r. wynika, że jedzenie rodzynków 3 razy dziennie może obniżyć ciśnienie. Szczególnie u osób z lekko podniesionym ciśnieniem. I szczególnie w przypadku, gdy jemy rodzynki zamiast innych przekąsek. Wzięto pod uwagę tylko przetworzone przekąski, np. ciasteczka z płatkami czekolady i krakersy. Wszystkie przekąski podawane badanym miały taką samą wartość kaloryczną.

Naukowcy podejrzewają, że rodzynki mogą obniżać ciśnienie dzięki wysokiej zawartości potasu.


...nawet 70 proc. rodzynka to cukier?

Około 55-70 proc. rodzynków stanowią cukry, głównie fruktoza i dekstroza. Dlatego są zdrowe, ale niekoniecznie polecane osobom na diecie odchudzającej.


...mogą być niebezpieczne dla alergików?

Większość dostępnych na rynku rodzynków jest konserwowana za pomocą dwutlenku siarki (E 220), który wydłuża przydatność produktu do spożycia i spowalnia brązowienie. Dla osób zdrowych jest całkowicie bezpieczny (jest stosowany także do produkcji win - ale ostatecznie w winach jest kilkakrotnie mniej E 220 niż w suszonych owocach), ale u niektórych alergików może wywołać reakcję alergiczną. Może być bardzo silna i objawiać się trudnościami z oddychaniem w przeciągu kilku minut od zjedzenia dużych ilości tej substancji.

Aby uniknąć kontaktu z dwutlenkiem siarki, można kupować niesiarkowane suszone owoce.


Kilka rodzynkowych porad:

1. Aby rodzynki były miękkie, namocz je w soku, mleku lub alkoholu. To sprawi, że skrystalizowany cukier się rozpuści.

2. Jeśli chcesz namoczyć rodzynki w wodzie - dodaj do niej sok z cytryny lub podgrzej i zalej rodzynki wrzątkiem.

3. Aby rodzynki nie opadały na dno ciasta (np. keksu), obtocz je wcześniej w mące.

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło:
E. Malinowska, P. Szefer „Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach” [w:] „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2007.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326