Fot. materiały prasowe
Tost ze szpinakiem, suszonymi pomidorami
Składniki na nadzienie szpinakowe:
- 100g Violife Creamy Original
- 100g świeżego szpinaku, grubo posiekanego
- 20g suszonych pomidorów, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka oliwy, do smażenia
- szczypta soli, do smaku
Składniki na tost:
- 4 plastry Violife Original
- 4 kromki Twojego ulubionego chleba
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek, poczekaj, aż się zrumieni. Potem dodaj szpinak i sól, podsmażaj przez 1-2 minuty. Przełóż szpinak do miski, odsącz i następnie wymieszaj z Violife Creamy Original oraz posiekanymi suszonymi pomidorami. Dopraw solą do smaku.
2. Posmaruj olejem kokosowym po jednej stronie każdą kromkę chleba. Następnie na gorącą patelnię, połóż chleb posmarowaną stroną do dołu. Na każdej kromce połóż 2 plasterki Violife Original, nadzienie szpinakowe, przykrywając drugą kromką chleba, posmarowaną stroną do góry.
3. Łopatką dociśnij kanapkę podczas smażenia. Kiedy chleb się zrumieni, przewróć tosta na drugą stronę i smaż do zrumienienia drugiej strony kromki (ok. 2-4 minuty).
Zapiekane penne
Składniki:
- 400g Violife Original Flavour blok
- 500g makaronu penne
- 100g mleczka kokosowego
- 300g passaty pomidorowej
- 1 cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cukinie, pokrojone w plastry
- 15g suszonych pomidorów, pokrojonych
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podduś cukinię, cebulę i czosnek na odrobinie oliwy aż zmiękną.
2. Nagrzej piekarnik do 180°C.
3. W dużej misce wymieszaj dokładnie: makaron, 200g Violife Original (starty), mleczko kokosowe, suszone pomidory oraz cukinię, czosnek i cebulę z patelni. Dopraw solą i pieprzem.
4. Natłuść formę do pieczenia i przełóż zawartość miski. Na wierzchu posyp resztą startego Violife Original. Piecz w piekarniku 10-15 minut. Smacznego!
Tabbouleh
Składniki:
- 1 opakowanie Violife Greek White blok, pokrojonego w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w kostkę
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 szklanka pomidorów, posiekanych i bez pestek
- 2 duże cebule dymki, posiekane
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ½ szklanki posiekanej, świeżej, natki pietruszki
- ½ szklanki posiekanej kolendry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
Przygotowanie:
1. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę i sok z cytryny; odłóż na bok.
2. Wsyp kaszę bulgur do dużej miski. Wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody. Odstaw na około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.
3. Wymieszaj z pomidorami, ogórkiem, natką pietruszki, kolendrą, cebulą dymką i miętą. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Odstaw przynajmniej na 30 minut, aby smaki się połączyły. Na wierzchu połóż kostki bloku Violife Greek White i posyp natką pietruszką.
Grillowany ananas
Składniki:
- 1 ananas, obrany ze skórki, wydrążony i pokrojony na 8 plasterków
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Dekoracja:
- 1 opakowanie Violife Creamy Original
- 1 łyżka ciemnego rumu
- 1 laska wanilii
- liście mięty, do podania
- 3 łyżki wiórków kokosowych, do podania
Przygotowanie
1. Rozpal grilla, lub rozgrzej patelnię grillową. Plastry ananasa przełóż do dużej miski. Dodaj sok z limonki, syrop klonowy, imbir i dobrze wymieszaj.
2. Grilluj ananasa przez około 2-3 minuty z każdej strony lub aż będzie lekko zarumieniony.
3. Wymieszaj trzepaczką Violife Creamy Original z syropem klonowym, wanilią i rumem do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Ananasa podawaj z sosem z Violife Creamy, posypanego wiórkami kokosowymi i listkami mięty.
Źródło: materiały prasowe