Najlepsze przepisy na ogórki

Ruszyła wedlowska Akademia Czekolady

Pod okiem mistrzów cukiernictwa, Joanny i Janusza Profus wystartowały zajęcia dla wszystkich, którzy ze zwykłych zjadaczy czekolady, chcieliby zmienić się w deserowych specjalistów. Przemiana ta zachodzi w magicznym miejscu, Pracowni Czekolady zlokalizowanej w dawnej kamienicy Emila Wedla podczas cyklu warsztatów “W Kuchni z E.Wedel”.

Fot. 123RF/Picsel

Warsztaty kulinarne i czekoladowe to idealny pomysł na spędzenie wolnego czasu w kreatywny sposób, mogą również stanowić oryginalny pomysł na prezent urodzinowy czy wspólną celebrację wieczoru panieńskiego lub rocznicy. To także kreatywne rozwiązanie dla przedstawicieli biznesu na spędzenie czasu wolnego z gośćmi po oficjalnym spotkaniu. Warsztaty organizowane są w kameralnych, maksymalnie sześcioosobowych grupach - takich, które umożliwiają komfortową naukę, swobodną atmosferę i bezpośrednią obecność prowadzących.

W ramach warsztatów jest kilka zajęć o różnym stopniu trudności i poziomie wtajemniczenia. Na Warsztatach Kulinarnych poznaje się czekoladę jako dodatek do deserów - polewę do ciastek lub nieodzowny składnik brownie i sernika. Z kolei Warsztaty Czekoladowe pokazują, co można wyczarować z ziaren kakaowca i ich pochodnych. Uczestnicy własnoręcznie wyprodukują swoje czekoladowe tabliczki, praliny czy figurki. Na najwyższym poziomie kursu nauczą się, jak używać czekolady jako substancji plastycznej, tworząc słodkie kwiaty i dekoracje.

Wiedza, pasja i smak

Wszystkie czekoladowe kursy zostały przygotowane i prowadzone przez znawców tematu. Są nimi Maestro Czekolady Janusz Profus i Mistrzyni Czekolady Joanna Profus, wielokrotnie nagradzani cukiernicy i współpracownicy E.Wedel, którzy na czekoladzie znają się najlepiej.

Miejsce, czas i zapisy

Pracownia Czekolady, gdzie odbywają się warsztaty z cyklu "W Kuchni z E.Wedel", mieści się w wyjątkowym miejscu dla historii czekolady - zabytkowej kamienicy
z 1894 r., tuż przy najstarszej Pijalni Czekolady w Polsce. Tutaj działała pierwsza
w Polsce fabryka czekolady, prowadzona przez Emila Wedla. Zajęcia odbywają się w czwartki i piątki przez całą jesień i zimę i trwają od 3 do 5 godzin. Skierowane są do osób powyżej 16 roku życia. Uczestnicy szkolą się w grupach kilku osób, tak by mogli dopingować się nawzajem, a jednocześnie prowadzący mogli poświęcić każdemu z nich odpowiednio dużo czasu. Organizatorzy zapewniają materiały niezbędne do pracy i nauki. Cena, w zależności od poziomu warsztatów, wynosi od 400 zł do 480 zł od osoby.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 125

>60 min
4
30 min
11
Desery Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających borówek w galaretce i słodkiej, rozpływaj...

Odsłon: 142

60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 144

15 min
2
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 110

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4