Najlepsze przepisy na ogórki

Są zdrowsze od płatków owsianych, wspomagają odchudzanie. Co zrobić z płatków orkiszowych?

Płatki orkiszowe są wytwarzane z orkiszu - jednej z odmian pszenicy. Są zdrowsze od owsianki i wspomagają odchudzanie. Zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników, dzięki czemu entuzjaści zdrowej diety często jedzą je na śniadanie. Co zrobić z płatków orkiszowych i kto powinien je jeść?

Płatki orkiszowe to doskonała propozycja na śniadanie. Są bardzo zdrowe i sycące | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to są płatki orkiszowe i kto powinien je jeść? 

Płatki orkiszowe wytwarza się z ziaren orkiszu, które pozbawia się łusek, oczyszcza, a następnie podgrzewa i gniecie. Taka obróbka pozwala uzyskać produkt, który można kupić w sklepach. Dostępne są również warianty prażone, które różnią się smakiem i konsystencją. Zwykle przed spożyciem płatków orkiszowych należy namoczyć je przez około 30 minut w wodzie. 

Kto powinien jeść płatki orkiszowe? To przekąska polecana w szczególności osobom cierpiącym na schorzenia związane z układem krążenia - rzeczony produkt może pomóc zredukować nadmiar cholesterolu. Niski indeks glikemiczny płatków (IG = 45) sprawia, że to także doskonała propozycja dla cukrzyków. Płatki orkiszowe wybierają również osoby będące na diecie odchudzającej - włączenie ich do jadłospisu zapewni zbilansowane dostarczenie niezbędnych składników odżywczych. To świetne źródło błonnika, który poprawia pracę jelit i wpływa korzystnie na metabolizm. 

Płatki orkiszowe - wartości odżywcze 

Płatki orkiszowe to produkt mający wiele cennych składników, które wykazują działanie prozdrowotne. Mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, przyspieszają metabolizm oraz pomagają utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie. Jakie wartości odżywcze znajdują się w specjalnie obrobionych ziarnach orkiszu? To między innymi witaminy i minerały takie jak: 

  • żelazo; 
  • wapń; 
  • potas; 
  • cynk; 
  • magnez; 
  • witamina A; 
  • witamina E; 
  • witamina K; 
  • niacyna. 

Oprócz tego płatki orkiszowe zawierają dużo kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Produkt zawiera około 330 kcal w 100 g, dzięki czemu może stanowić główny składnik pożywnego śniadania. 

Sprawdź także: Które siemię lniane jest lepsze? Złote czy brązowe

Płatki orkiszowe - co zrobić na śniadanie? 

Płatki orkiszowe to doskonała propozycja na śniadanie. Są bardzo zdrowe i sycące, a w połączeniu z innymi składnikami (np. świeżymi owocami) będą stanowić bardzo smaczne połączenie. Co zrobić z płatków orkiszowych na śniadanie?  

Jedną z najpopularniejszych form przyrządzenia jest ugotowanie płatków w mleku, a następnie podanie ich z bakaliami i miodem. Doskonałym urozmaiceniem posiłku mogą być również owoce, takie jak borówki. Innym sposobem na zdrowe śniadanie są orkiszowe pancakes:

Pancakes orkiszowe

 Pancakes orkiszowe Zobacz przepis

Pancakes z płatków orkiszowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Płatki orkiszowe - przeciwwskazania 

Niestety płatki orkiszowe nie są produktem, na którego konsumpcję może pozwolić sobie każdy. Powinny z nich zrezygnować przede wszystkim osoby nietolerujące glutenu oraz cierpiące na zapalenie jelita grubego. Spożycie płatków orkiszowych może się dla nich skończyć bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak ból brzucha czy biegunka.

Zobacz także:

Pyszny obiad na kilka dni. Węgierskie leczo cukiniowo-paprykowe »

Dodaj do miodu i jedz łyżeczkę dziennie. Zastąpi garść leków »

Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 23

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 19

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 50

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26