Fot. materiały prasowe
Składniki
(tortownica ok. 26 cm):
- 500 ml śmietany 36% (schłodzonej przez dobę)
- 500 g sera białego (z wiaderka, w temp. pokojowej)
- 90 g cukru pudru
- 2 galaretki przezroczyste
- 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
- 1 gorzka czekolada
- 250 g świeżych malin
- okrągłe biszkopty do wyłożenia foremki
Składniki na mus:
- 1,5 opakowania malinowej galaretki
- 300 g mrożonych malin (lekko rozmrożonych)
- 100 g świeżych malin
- 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
- 2-3 łyżki nasion granatu
- listki mięty
Wykonanie:
1. Przezroczyste galaretki rozpuść w 250 ml wody, odstaw do przestudzenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia oraz biszkoptami. Czekoladę posiekaj.
2. Gdy galaretka jest już chłodna, zacznij ubijać ser wraz cukrem pudrem przez 3-4 minuty.
3. W drugim naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
4. Sztywną śmietanę dodaj do masy serowej i całość wymieszaj. Wolnym strumieniem wlewaj lekko tężejącą galaretkę.
5. Na koniec dodaj czekoladę i maliny. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przelej do foremki. Odstaw do lekkiego ścięcia (w lodówce około 30 minut).
6. Po tym czasie rozpuść galaretki malinowe w wodzie. Przelej płyn do misy miksera, dodaj lekko rozmrożone maliny i całość zmiksuj na gładki mus. Mus wylej na ciasto, po lekkim ścięciu ozdób owocami.
7. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Źródło: materiały prasowe
