Najlepsze przepisy na ogórki

Sernik stracciatella z malinami

Kiedy na łakocie ochota przychodzi, sernik stracciatella z malinami podniebieniu dogodzi!. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. W towarzystwie soczystych malin, kawałków czekolady i delikatnego musu z galaretki stanowi zarówno pyszną, jak i lekką deserową przekąskę.

Fot. materiały prasowe
Składniki

(tortownica ok. 26 cm):

 

  • 500 ml śmietany 36% (schłodzonej przez dobę)
  • 500 g sera białego (z wiaderka, w temp. pokojowej)
  • 90 g cukru pudru
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
  • 1 gorzka czekolada
  • 250 g świeżych malin
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia foremki

 

Składniki na mus:

 

  • 1,5 opakowania malinowej galaretki
  • 300 g mrożonych malin (lekko rozmrożonych)
  • 100 g świeżych malin
  • 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
  • 2-3 łyżki nasion granatu
  • listki mięty

Wykonanie:

 

1. Przezroczyste galaretki rozpuść w 250 ml wody, odstaw do przestudzenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia oraz biszkoptami. Czekoladę posiekaj.
2. Gdy galaretka jest już chłodna, zacznij ubijać ser wraz cukrem pudrem przez 3-4 minuty.
3. W drugim naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
4. Sztywną śmietanę dodaj do masy serowej i całość wymieszaj. Wolnym strumieniem wlewaj lekko tężejącą galaretkę.
5. Na koniec dodaj czekoladę i maliny. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przelej do foremki. Odstaw do lekkiego ścięcia (w lodówce około 30 minut).
6. Po tym czasie rozpuść galaretki malinowe w wodzie. Przelej płyn do misy miksera, dodaj lekko rozmrożone maliny i całość zmiksuj na gładki mus. Mus wylej na ciasto, po lekkim ścięciu ozdób owocami.
7. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 276

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 303

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9