Składniki:
4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy
2 różowe grejpfruty
1 duże kłącze rabarbaru
buraczki ćwikłowe w zalewie
7-8 liści tajskiej bazylii
50 g kiełków słonecznika
ziarno sezamowe
Marynata:
120 ml wody
60 g cukru
Sok z 2 limonek
cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa
60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu
Przygotowanie:
1. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Gdy wystygnie do temperatury ok. 50-60°C - dodać sok z limonek oraz mirin. Gotową marynatę podzielić na 2 części.
2.Do jednej części ciepłej marynaty włożyć filety śledziowe i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 6-8 godz. Po wyjęciu z marynaty - osuszyć i pokroić w duże regularne romby.
3.Po wyjęciu filetów z marynaty, pozostałą jej część zagotować. Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w ukośne plastry. Włożyć do gotującej marynaty, zdjąć z ognia i pozostawić w niej do wystygnięcia. Dodać oczyszczone z błonek i pokrojone w półksiężyce cząstki grejpfruta oraz pokrojone w cienkie plasterki buraczki wraz z niewielką ilością zalewy. Dodać poszatkowaną tajską bazylię.
4.Śledzie układać na relieshu grejpfrutowo-buraczanym. Ozdobić kiełkami słonecznika i prażonym ziarnem sezamowym.
Śledź orientalny z grejpfrutem, burakiem, rabarbarem oraz nutą tajskiej bazylii
Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasta
Domek z piernika
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 389
9
Sałatki
Najlepsza sałatka do pracy
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 14619
21
REKLAMA