Jesień wcale nie musi być nudna, wystarczy pokochać jej smaki/Picsel
Co prawda po lecie zostały nam już tylko piękne wspomnienia uwiecznione na fotografiach z wakacji, nie oznacza to jednak, że skończył się sezon na świeże smaki. Jesień ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. W ogródku już wyrosły gigantyczne dynie, a w sadach można zbierać jabłka, gruszki i śliwki, trwa także sezon na orzechy. Jesień wcale nie musi być nudna, wystarczy pokochać jej smaki.
Kawa z kasztanami
Kasztany, oczywiście te jadalne, stanowią idealny dodatek do deserów. Ich lekko orzechowy i słodkawy smak idealnie pasuje do kawy. Jadalne kasztany wciąż są w Polsce słabo dostępne, więc czasem ciężko przyrządzić sobie je w domu, ale niektóre kawiarnie serwują je w postaci kruszonki na latte. Doskonale komponują się z orientalnymi przyprawami - cynamonem, goździkami i imbirem.
Herbata z sokiem z pigwy
Miłośnicy herbaty też mają swój ulubiony jesienny napój - zieloną herbatę z pigwowym sokiem. By przyrządzić sok z pigwy, należy usunąć z owoców gniazda nasienne, wrzucić pokrojone cząstki do słoika, by zajęły ¾ objętości i zasypać całość cukrem. Po trzech dniach pigwa puści już dostateczną ilość soku, który należy odcedzić i spasteryzować lub wypić w ciągu paru dni, dodając sok do zielonej herbaty z cytryną.
Koktajl z dyni
Dynia urosła już do rangi symbolu jesieni na równi z kasztanami. Robimy z niej zupy, potrawki i ciasta, ale doskonale nadaje się również jako główny składnik koktajli. Wystarczy ją ugotować z marchewką, a gdy zmięknie, odcedzić wodę. Dodać cynamon, goździki i kawałek imbiru, a całość zetrzeć blenderem na gładki mus. Na koniec dolać mleko kokosowe i dosłodzić miodem.
Jesień to doskonały czas, by wykorzystać pełnię smaku gruszek i jabłek/Picsel
Koktajl buraczany à la chłodnik
Zalety buraków można wymieniać niemal bez końca. Doskonale usprawniają krążenie, wzmacniają odporność, zapobiegają anemii, a nawet łagodzą skutki nadużycia alkoholu, dlatego buraczany koktajl sprawdzi się również jako lek po imprezie z okazji Halloween. Trzy duże buraki należy piec w temp. 180°C przez około godzinę. Po ostudzeniu musisz obrać je ze skóry, rozdrobnić blenderem, a następnie połączyć ze zblendowanym ogórkiem. Następnie trzeba pokroić w kostkę rzodkiewkę i posiekać pół pęczka pietruszki i szczypiorku, doprawić pieprzem, solą i cukrem. Na koniec całość zalać maślanką i dokładnie wymieszać. Koktajl najlepiej smakuje, kiedy jest dobrze schłodzony.
Kokosowy koktajl z jesiennymi owocami
Umyj 5 jabłek antonówek, 2 gruszki i 3 śliwki. Pokrój je na ćwiartki i pozbądź się pestek. Wyłóż je na blaszkę i przypraw goździkami i cynamonem. Piecz w 180°C przez pół godziny. W tym czasie upraż na patelni migdały w płatkach. Gdy owoce całkiem zmiękną, wyciągnij je z piekarnika i poczekaj, aż przestygną. Następnie zetrzyj je blenderem na mus i wymieszaj z mlekiem kokosowym. Gotowy koktajl posyp z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów.
Gorąca czekolada ze śliwkami
W zimniejsze jesienne wieczory polecamy rozgrzać się czekoladą. Wystarczy pokroić na drobne kawałki pięć miękkich śliwek, następnie tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli ustawiając rondelek nad wrzątkiem. Gdy czekolada zacznie się topić, należy dodać łyżkę miodu, pokrojone śliwki, goździki i cynamon. Na koniec wlać 30% śmietankę i grzać jeszcze chwilę na małym ogniu, by owoce całkowicie zmiękły i puściły sok.
Jesienny napój jest już gotowy? Teraz wystarczy siąść przy kominku lub pod kocem i włączyć ulubiony serial.
