Spis treści
Aronia kryje w sobie szereg witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, a mimo to nie każdy chętnie po nią sięga – wynika to z jej intensywnego, cierpkiego smaku, za który odpowiada wysoka zawartość garbników. To właśnie dlatego, zamiast spożywać jej świeże owoce, wiele osób przyrządza z niej przetwory, w tym dżemy, konfitury i nalewki. Równie dobrze można wyczarować z niej smaczny i odżywczy sok. Jak przygotować go według przepisu babci i co zrobić, żeby aronia nie była cierpka? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka?
Unikasz aronii ze względu na jej specyficzny smak? Na szczęście istnieje kilka trików, dzięki którym częściowo go zniwelujesz. Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka? Najprostszą metodą jest umieszczenie owoców na 24-48 godzin w zamrażalniku. Jeśli potrzebujesz ich na już, możesz połączyć je z czymś słodkim, np. cukrem lub miodem. Dobrze sprawdzą się tutaj także inne owoce, w tym gruszki, jabłka lub truskawki. Innym skutecznym sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego smaku, który stosowały nasze babcie, jest dodanie do gotujących się owoców liści malin, jeżyn, porzeczki lub wiśni.
Sok z aronii – przepis babci
Aronia to świetna baza do różnego rodzaju przetworów – i to nie tylko dżemów, nalewek czy konfitur, ale również soków. Zastanawiasz się, jak zrobić domowy sok z aronii? Przepis babci, z którego wyczarujesz smaczny i zdrowy napój, znajdziesz poniżej:
Składniki:
- 2 kg aronii
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- liście wiśni
Przygotowanie:
Jeśli masz do dyspozycji mrożone owoce, pamiętaj, aby wcześniej je rozmrozić. W tym celu umieść je w garnku, zasyp cukrem i pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Świeże owoce wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka i zasypać cukrem. Zalej je wodą i dodaj sok z cytryny oraz liście wiśni. Gotuj całość na średnim ogniu, regularnie mieszając zawartość garnka. Po obróbce termicznej przykryj owoce i odczekaj kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie odcedź je przez sitko. Zagotuj ponownie sok i przelej go do wyparzonych butelek lub słoików. W razie potrzeby możesz je zapasteryzować.
Sprawdź także: Ma lekko pikantny smak, jest wybitnie zdrowa. Co zrobić z rukwi wodnej?
Na co pomaga picie soku z aronii?
Sok z aronii zaleca się spożywać przede wszystkim ze względu na jego wysoką wartość odżywczą. Napój ten stanowi źródło witamin i minerałów, w tym witamin C, K i E, kwasu foliowego oraz potasu, wapnia, cynku, magnezu i manganu. Jego dodatkowym atutem jest bogactwo polifenoli, które odpowiadają za większość prozdrowotnych właściwości aronii – jej wnętrze kryje w sobie m.in. takie związki jak antocyjany, kwas chlorogenowy, rutyna, kwas kawowy, epikatechina, kemferol oraz pochodne kwercetyny.
Na co pomaga picie soku z aronii? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o jego wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Według doniesień ze świata nauki owoce te przyczyniają się do poprawy profilu lipidowego, w tym zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu oraz obniżenia tego „złego”. W obserwacjach naukowców przyczyniły się one również do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego. Co więcej, źródła naukowe wskazują na ich działanie hipotensyjne, czyli redukujące ciśnienie krwi – i to zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe.
Wdrożenie soku z aronii do codziennego jadłospisu może także wspomóc walkę organizmu ze stresem oksydacyjnym, który stoi za rozwojem wielu poważnych chorób, w tym cukrzycy i nowotworów. Ale to nie wszystko – jak pokazują niektóre analizy, związki obecne w aronii wykazują potencjał przeciwdrobnoustrojowy, hamując wzrost takich bakterii jak Bacillus cereus (laseczka woskowa) i Escherichia coli (pałeczka okrężnicy).
Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl
Opracowała: Monika Zysk
Zobacz także:
Czerwone jagody to niedoceniany polski superfood. Chronią serce, wzrok, pomagają podczas odchudzania