Spis treści:
- Jakie sosy do makaronu są najlepsze?
- Jak przygotować perfekcyjny makaron? Sprawdź te 6 sosów do makaronu
Makaron z sosem to ulubione danie wielu osób – doskonale smakuje i daje długotrwałą sytość, w szczególności, gdy jest on zaserwowany z właściwymi dodatkami. Danie to jest odpowiednie dla szerokiego grona odbiorców i sprawdzi się nawet w diecie pozbawionej produktów odzwierzęcych. Jakie sosy do makaronu są najsmaczniejsze i warte wykonania?
Sprawdź także: Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy
Jakie sosy do makaronu są najlepsze?
Najważniejszym składnikiem dań na bazie makaronu jest sos – należycie przyrządzony może wynieść tę prostą potrawę na nowy poziom kulinarnych doznań. Możesz go wyczarować z rozmaitych produktów i z licznymi dodatkami. Co ciekawe, w tym wypadku więcej wcale nie oznacza lepiej. Niekiedy taki przygotowany przy pomocy zaledwie kilku podstawowych artykułów spożywczych smakuje niczym z najlepszej włoskiej restauracji.
Jak zrobić dobry sos? Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ to zależy od wielu czynników. Możesz pokusić się o wykonanie go na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, a także przy użyciu twoich ulubionych warzyw, które podsmażysz na patelni z wybranym olejem. Pamiętaj, że podczas jego przyrządzania możesz także sięgnąć po bardziej wykwintne i wymagające produkty jak ryby czy owoce morza.
Jak przygotować perfekcyjny makaron? Sprawdź te 6 sosów do makaronu
Jesteś początkującym kucharzem? A może zabrakło ci kreatywnych pomysłów na świeże i aromatyczne dania? Niezależnie od twojego problemu wypróbuj jeden z naszych 6 sosów do makaronu. Poniższa lista jest zróżnicowana, dzięki czemu trafi w gusta nawet najbardziej wymagających i wybrednych miłośników potraw z makaronem w roli głównej.
Spaghetti w bazyliowym sosie
Sos do makaronu, w którym bazylia gra pierwsze skrzypce, to element nadający potrawie niezwykłej świeżości. Jego dodatkowym atutem jest to, że jest on bardzo prosty do przygotowania i wymaga zaledwie kilku podstawowych składników. Do realizacji przepisu na tę pozycję potrzebujesz piersi z kurczaka, oliwy z oliwek, suszonych pomidorów, świeżej bazylii, śmietany, orzeszków pinii oraz parmezanu. Nie przepadasz za tym ostatnim? W takim razie wybierz inny ser o zdecydowanym smaku.
Zmiksuj śmietanę z listkami bazylii. Na rozgrzanej patelni podsmaż oliwę z oliwek, na której umieścisz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Drugą patelnię wykorzystaj do podprażenia orzeszków pinii. Na końcu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dorzuć do nich pokrojone suszone pomidory. Zalej całość śmietaną z bazylią i dodaj parmezan. Po jego rozpuszczeniu umieść makaron na patelni. Gotowe danie udekoruj kilkoma listkami bazylii lub – dla przełamania smaku – świeżą pietruszką.
Makaron w sosie arrabbiata
Arrabbiata to pikantny włoski sos serwowany z makaronem penne. Jeśli gustujesz w ostrzejszych opcjach obiadowych, na pewno się w nim zakochasz. Jego sekretem jest peperoncino i świeża natka pietruszki. Aby go wykonać, podsmaż kilka ząbków czosnku razem z papryczkami peperoncino na oliwie z oliwek. Następnie wlej na patelnię pomidory z puszki i sowicie je posól. Wyjmij z sosu czosnek i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Tak powstałą bazę dania należy gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. W ten sposób mikstura nieco się zredukuje i zamieni w aromatyczny i gęsty sos, do którego należy wrzucić makaron penne – oczywiście ugotowany al dente.
Makaron w sosie rybnym
Nie wiesz, jakie sosy do makaronu zaskoczą twoich domowników nietuzinkowym smakiem? Jedną z takich propozycji jest opcja rybna. Do jej wyczarowania potrzebujesz kostki z mintaja, pora, szparagów, szpinaku, czosnku, koperku, jogurtu naturalnego, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki oraz ziół prowansalskich.
Poszatkuj pora, a następnie podsmaż go w rondelku. Pokrój rybę w kostkę i posyp ją wszystkimi przyprawami. Podsmaż ją na patelni, do której następnie dodasz umyte i oczyszczone szparagi. Duś wszystko pod przykryciem przez około kwadrans. Wzbogać składniki na patelni o kilka garści szpinaku – całość poddawaj obróbce termicznej do momentu, gdy ten ostatni znacząco zmniejszy swoją objętość. Pozwól nadmiarowi wody nieco odparować, a następnie zestaw patelnię z palnika i wrzuć na nią ugotowany makaron i gotowe.
Spaghetti frutti di mare
Nie przepadasz za smakiem ryb? Nic nie szkodzi – mamy również coś dla miłośników owoców morza. Jeśli zainteresował cię ten pomysł, zaopatrz się w takie składniki jak mrożona mieszanka owoców morza, masło, oliwa z oliwek, pomidory w zaledwie, białe wino, czosnek, pomidorki koktajlowe oraz sól i pieprz. Rozmroź i osusz mieszankę owoców morza. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i podsmaż je na oliwie z oliwek. W garnku obok zagotuj wodę na makaron – pamiętaj, aby przyrządzić go al dente. Przepis na sos zrealizujesz, rozgrzewając oliwę z oliwek razem z masłem na patelni i dodając do niego czosnek, wino i pomidory z puszki. Gotuj wszystkie te składniki przez około 10 minut, a następnie dorzuć do nich owoce morza. Warto mieć na uwadze, że to bardzo delikatny składnik, który nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej – wystarczą zatem zaledwie trzy-cztery minuty. Kropką nad i tego dania będzie połączenie soli i pieprzu.
Żółty sos do makaronu
Jakie sosy do makaronu sprawdzają się najlepiej? Z pewnością takie, których nie trzeba długo przygotowywać. Jeśli lubisz tanie i proste receptury, wykonaj wegetariański żółty sos. Opiera się on na takich produktach jak czosnek, cukinia, żółte pomidory, żółta papryka, mleko kokosowe, curry, chili, oliwa z oliwek oraz sól.
Już posiadasz te składniki w swojej kuchni? W takim razie zabierz się za pichcenie – wstaw makaron do osolonej wody, a następnie pokrój warzywa. Pomidora warto zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzej oliwę z oliwek w szerokim rondlu i umieść na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć do niego paprykę, cukinię oraz przyprawy. Po upływie kilku minut dołóż pomidora, dolej mleczko kokosowe i dopraw do smaku. Życzymy smacznego!
Opcja dla leniwych – sos do makaronu z resztek
Nie masz czasu na stanie przy kuchence? Nic nie szkodzi – mamy również ekspresowe rozwiązanie dla takich osób, jak ty. Jeśli w najbliższym czasie planujesz przyrządzenie zrazów lub pulpetów w sosie – na przykład pomidorowym lub koperkowym – wykonaj nieco większą jego ilość. Dlaczego warto to zrobić? W ten sposób zaoszczędzisz czas i upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu – nadmiar sosu z dania mięsnego posłuży ci zarówno jako pełnowartościowy element pozycji z makaronem, jak i jako baza, którą łatwo wzbogacisz o dodatkowe składniki, w tym warzywa, zioła oraz przyprawy.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »
Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »
Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »