Ewa_Gotuje

Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w przygotowaniu, a do tego dobrze komponują się z rozmaitymi dodatkami. Sprawdź, jak je przyrządzić i jakie mięso jest najlepsze na roladę.

Z czym zrobić rolady z mięsa mielonego? | Fot.123RF/Picsel/antalexstudio

Spis treści: 

Nie bez powodu rolady z mięsa mielonego cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni. Nie dość, że świetnie smakują i rozpływają się w ustach, to jeszcze ładnie prezentują się na stole i doskonale komponują się z rozmaitymi dodatkami. Ich atutem jest również to, że można serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu dobrze sprawdzają się jako element obiadu i wędlina na kanapkę. Jak je przyrządzić, aby zachwycały swoim smakiem i konsystencją? I jakie mięso jest najlepsze na roladę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Sprawdź także: Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Jakie mięso jest najlepsze na roladę? 

Zanim poznasz przepisy na rolady z mięsa mielonego, warto dowiedzieć się, jakie mięso jest najlepsze na roladę. Otóż idealnie sprawdzi się tutaj wołowina lub wieprzowina, które są bardziej tłuste i soczyste niż drób. Ponadto doskonale łączą się one z różnymi przyprawami, warzywami i serami. Równie dobrze możesz połączyć ze sobą oba rodzaje mięs, dzięki czemu uzyskasz bardziej zbalansowany smak. Jeżeli zależy ci na chudszym i lżej strawnym drobiu, sięgnij po indyka. W tym przypadku rolada będzie dużo delikatniejsza, ale nie mniej wyrazista w smaku – oczywiście jeśli dobierzesz do niej odpowiednie przyprawy.  

Rolady z mięsa mielonego – przepisy 

Masz ochotę na mięsne danie, ale kotlety, steki i pulpety już ci się znudziły? W takim razie koniecznie postaw na rolady z mięsa mielonego. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wyczarujesz pyszne potrawy i wprowadzisz powiew świeżości do swojego jadłospisu.  

Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem 

Pierwszą propozycją rolady z mięsa mielonego jest ta z dodatkiem szynki i sera. Do jej przyrządzenia potrzebujesz mielonej karkówki, kajzerki, cebuli, natki pietruszki, jajka, oleju, czosnku, mozzarelli, szynki oraz surowego boczku.

Realizację przepisu rozpocznij od namoczenia bułki w wodzie lub mleku. Następnie zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulę. Umieść w misce mięso mielone, po czym dodaj do niego odsączoną bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rozwiń na blacie folię spożywczą i uformuj na niej prostokąt z mięsnej masy. Na wierzchu rozłóż plasterki szynki i sera. Zwiń prostokąt w roladę i obłóż plastrami boczku. Przełóż mięso do formy i piecz je przez godzinę w temperaturze 195 stopni.  

Rolada z mięsa mielonego z papryką i pieczarkami  

W lodówce zalega ci spora ilość pieczarek, papryki i marchewki? W takim razie koniecznie wykorzystaj je w swoim przepisie na roladę. Aby ją przygotować, poza wymienionymi składnikami zaopatrz się w mięso mielone z szynki, bułkę, dwa jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, pora, olej oraz zioła prowansalskie.

Wyrób mięso mielone z namoczoną i odciśniętą bułką oraz przyprawami i jajkami. Następnie pokrój warzywa w kostkę i podsmaż je na patelni. Rozwiń arkusz papieru do pieczenia i posyp go obficie bułką tartą. Umieść na nim mięso mielone i rozwałkuj je na prostokąt. Posyp je ostudzonymi warzywami i zwiń w roladę. Przełóż mięso do formy i piecz je przez godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po obróbce termicznej zostaw je w piekarniku na około 10 minut.  

Rolada z mięsa mielonego z serkiem śmietankowym  

Jeśli szukasz pomysłu na roladę z mięsa mielonego z indyka, postaw na tę z dodatkiem serka śmietankowego. Pozostałe składniki, które przydadzą ci się do jej przyrządzenia, to czosnek, cebula, bułka tarta, jajko, olej, sól, pieprz, suszone pomidory, orzechy włoskie oraz czarny sezam.

Wsyp do szklanki bułkę tartą, zalej ją wodą i wymieszaj. Wrzuć do miski mięso mielone i wyrób je z namoczoną bułką tartą, jajkiem, drobno pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozwałkuj mięsną masę na folii spożywczej, nadając jej kształt prostokąta. Na środku rozsmaruj nadzienie z serka śmietankowego wymieszanego z orzechami, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz solą i pieprzem. Zwiń roladę i wstaw ją do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu obtocz ją w sezamie i bułce tartej. Podsmaż ją na patelni, co jakiś czas ją obracając. Na koniec odsącz ją z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.  

Rolada z mięsa mielonego z cukinią 

Wśród przepisów na rolady z mięsa mielonego nie może zabraknąć tego z cukinią w roli głównej. Aby go zrealizować, na liście składników umieść dowolne mięso, suszone pomidory, czosnek, ciasto francuskie, jajko, sezam, zioła prowansalskie, oregano oraz sól i pieprz.

Umyj i obierz cukinię, po czym podsmaż ją na patelni grillowej z dodatkiem soli i pieprzu. Połącz mięso z posiekanymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw je solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Rozwiń płat ciasta francuskiego i rozmieść na nim mięsną masę. Rozłóż na niej plasterki cukinii i zawiń całość w roladę. Przełóż mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz ziarnami sezamu i piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. 

Rolada z mięsa mielonego ze śliwkami  

Jeśli jesteś fanem mięs z owocowym akcentem, dobrym pomysłem będzie przyrządzenie rolady z mięsa mielonego z indyka z suszonymi śliwkami. Poza dwoma wymienionymi elementami w jej skład wchodzi musztarda, majeranek, cebula, jajko, pieprz, sól, bułka tarta, por, masło, orzechy włoskie oraz olej.

Upraż orzechy na patelni, a następnie je posiekaj i wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Wyrób mięso z drobno pokrojoną cebulą, musztardą, jajkiem i przyprawami. Rozwałkuj masę na folii spożywczej i posyp ją podsmażonymi na maśle krążkami pora oraz śliwkami i orzechami. Zwiń roladę i przełóż ją do natłuszczonej formy. Posyp ją bułką tartą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj obróbkę termiczną przez 45 minut.  

Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i serem feta 

Kolejną ciekawą propozycją rolady z mięsa mielonego jest ta ze szpinakiem i serem feta. Aby ją wyczarować, poza wspomnianymi produktami musisz zaopatrzyć się w bułkę tartą, cebulę, jajko, bazylię, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.

Podsmaż cebulę na oliwie. Wymieszaj mięso z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą oraz pieprzem. Rozprowadź mięso na folii spożywczej i umieść na nim szpinak, podsmażoną cebulę oraz pokruszony ser feta. Zwiń mięso w roladę i wstaw je na chwilę do lodówki. Następnie przełóż je do formy nasmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Piecz je w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. 

 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także: 

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »

Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 44

30 min
2
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 200

30 min
5
Przetwory Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to wspaniały pomysł na świąteczny trunek. Sprawdzi się też ja...

Odsłon: 839

30 min
2
Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 123

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6