Najlepsze przepisy na ogórki

Sposoby na orzeźwienie w upalne dni

Na dworze coraz cieplej, a Ty szukasz sposobu na orzeźwienie? Sprawdź nasze propozycje napojów, które idealnie sprawdzą się w upalne dni.

Fot. 123RF/Picsel

Kawa mrożona

Lubisz smak kawy, ale nie masz ochoty na gorącą kawę w upalny dzień? Zastąp ją kawą mrożoną.

Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu i jest bardzo łatwe. Przygotuj espresso i dodaj cukier, jeśli lubisz słodką kawę.

Po przestygnięciu kawy dolej schłodzone mleko i dodaj kostki lodu. Możesz również przygotować napój z zamrożonych porcji kawy (użyj do tego pojemników na kostki lodu), zblendowanych ze schłodzonym mlekiem.

Do mrożonej kawy możesz dodać lody lub bitą śmietanę, to świetna opcja na deser.

Lemoniady

Masz ochotę na zimny napój? Przygotuj orzeźwiającą lemoniadę.

Możesz zrobić lemoniadę:

  • arbuzową - miąższ arbuza bez pestek zblenduj z wodą oraz sokiem z limonki i ksylitolem lub cukrem, przelej przez sitko w celu pozbycia się grudek, udekoruj plasterkami limonki;
  • cytrynową z miętą - sok z cytryny i limonki wymieszaj z wodą i dodaj kilka listków mięty, możesz dodać cukier lub słodzik naturalny, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych napojów;
  • truskawkową - zblenduj truskawki i sok z cytryny z wodą, można dosłodzić cukrem lub słodzikiem, podaj z kostkami lodu i listkami mięty;
  • ogórkową - zblenduj obranego ze skórki ogórka z wodą i opcjonalnie cukrem - możesz go zastąpić ksylitolem, przetrzyj przez sito, by pozbyć się grudek, możesz dodać sok z cytryny, plaster ogórka, kilka listków mięty.

 

Przygotuj lemoniadę i przelej ją do słoja z kranikiem (w Empiku znajdziesz słoje z kranikiem w różnych kształtach i pojemnościach). Będziesz mieć stały dostęp do orzeźwiającego napoju, a dodatkowo słój będzie stanowił dekorację stołu. To również idealne rozwiązanie na podanie lemoniady na imprezie, np. w ogrodzie.


Reklama

 

Woda smakowa

Nie musisz kupować smakowej wody w sklepie. W łatwy sposób przygotujesz ją samodzielnie. Wystarczy pokroić wybrane owoce na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia z wodą, by nabrała ona smaku owoców. Możesz użyć dzbanka lub wody z filtrem na owoce, który zatrzyma kawałki owoców w naczyniu. Słoik z kranikiem również sprawdzi się idealnie. Możesz również podawać ją w kolorowych słoikach z nakrętką i słomką.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Śniadania Wytrawny mus młodych buraczków

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śnia...

Odsłon: 767

30 min
130

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 419

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 154

15 min
8
>60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9