Najlepsze przepisy na ogórki

Świąteczna chatka Jacka - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Chatka, to jeden z najpopularniejszych przepisów w serwisie Smaker. Jeśli jeszcze nie próbowaliście przygotować samodzielnie tego ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis Jacka.

Kruche ciasteczka - herbatniki
660 g mąki tortowej
330 g masła
180 g cukru pudru
6 żółtek
skórka otarta z 1 cytryny

Masa serowa
1 kg sera białego półtłustego
250 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g liofilizowanych truskawek
10 ml ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao
5 ml aromatu truskawkowego
1 opakowanie barwnika spożywczego (czerwonego)

Dekoracja
200 g białej czekolady
200 g mlecznej czekolady
300 g gorzkiej czekolady
200 g bakalii (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy ziemne, rodzynki)
100 g migdałów

Kruche ciasteczka - herbatniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, cukier puder, żółtka oraz skórkę z cytryny. Składniki posiekać, wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez godzinę, a następnie rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą linijki i noża wyciąć herbatniki o wymiarach 4 cm x 3 cm i przełożyć na 3 blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut.

Masa serowa
Ser zmielić, dodać utartą margarynę, cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Masę podzielić na równe części i przełożyć do 3 misek. Liofilizowane truskawki zblendować na proch. Do 1 miski dodać ekstrakt z wanilii, do 2 miski kakao, do 3 miski aromat truskawkowy, barwnik spożywczy oraz zblendowane truskawki. Składniki w poszczególnych miskach dokładnie wymieszać.

Dekoracja
Białą i mleczną czekoladę zatemperować w osobnych garnuszkach. Wylać na folię. Z mlecznej czekolady wyciąć (foremką o średnicy 1 cm) kształt serduszek czekoladowych. Białą czekoladę (za pomocą silikonowej szpatułki) uformować w strużki. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Złożenie ciasta
Z upieczonych herbatników ułożyć spód (o wymiarach 24 cm x 12 cm), rozsmarować masę waniliową na grubość 1 cm. Ułożyć kolejną warstwę herbatników o powierzchni (24 cm x 8 cm), zaczynając od środka. Rozsmarować masę kakaową. Ułożyć warstwę herbatników o powierzchni (24 cm x 4 cm), zaczynając od środka i posmarować masą truskawkową. Na masę truskawkową ułożyć herbatniki (tak, aby imitowały ścianki chatki). Herbatniki posmarować masą kakaową i przyłożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki nałożyć warstwę waniliową i obłożyć herbatnikami. Całość oblać gorzką czekoladą, obsypać bakaliami i migdałami, przykleić czekoladowe serduszka i białe strużki z czekolady. Wstawić do schłodzenia na ok. 4-5 godzin.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z budyniem i jabłkami

Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie b...

Odsłon: 24994

60 min
83
30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1909

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 123

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26