Kruche ciasteczka - herbatniki
660 g mąki tortowej
330 g masła
180 g cukru pudru
6 żółtek
skórka otarta z 1 cytryny
Masa serowa
1 kg sera białego półtłustego
250 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g liofilizowanych truskawek
10 ml ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao
5 ml aromatu truskawkowego
1 opakowanie barwnika spożywczego (czerwonego)
Dekoracja
200 g białej czekolady
200 g mlecznej czekolady
300 g gorzkiej czekolady
200 g bakalii (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy ziemne, rodzynki)
100 g migdałów
Kruche ciasteczka - herbatniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, cukier puder, żółtka oraz skórkę z cytryny. Składniki posiekać, wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez godzinę, a następnie rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą linijki i noża wyciąć herbatniki o wymiarach 4 cm x 3 cm i przełożyć na 3 blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut.
Masa serowa
Ser zmielić, dodać utartą margarynę, cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Masę podzielić na równe części i przełożyć do 3 misek. Liofilizowane truskawki zblendować na proch. Do 1 miski dodać ekstrakt z wanilii, do 2 miski kakao, do 3 miski aromat truskawkowy, barwnik spożywczy oraz zblendowane truskawki. Składniki w poszczególnych miskach dokładnie wymieszać.
Dekoracja
Białą i mleczną czekoladę zatemperować w osobnych garnuszkach. Wylać na folię. Z mlecznej czekolady wyciąć (foremką o średnicy 1 cm) kształt serduszek czekoladowych. Białą czekoladę (za pomocą silikonowej szpatułki) uformować w strużki. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Złożenie ciasta
Z upieczonych herbatników ułożyć spód (o wymiarach 24 cm x 12 cm), rozsmarować masę waniliową na grubość 1 cm. Ułożyć kolejną warstwę herbatników o powierzchni (24 cm x 8 cm), zaczynając od środka. Rozsmarować masę kakaową. Ułożyć warstwę herbatników o powierzchni (24 cm x 4 cm), zaczynając od środka i posmarować masą truskawkową. Na masę truskawkową ułożyć herbatniki (tak, aby imitowały ścianki chatki). Herbatniki posmarować masą kakaową i przyłożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki nałożyć warstwę waniliową i obłożyć herbatnikami. Całość oblać gorzką czekoladą, obsypać bakaliami i migdałami, przykleić czekoladowe serduszka i białe strużki z czekolady. Wstawić do schłodzenia na ok. 4-5 godzin.
