Sezon na dynię

Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas przyznaje, że podczas Świąt przygotowuje więcej dań, które wcześniej nie były popularne.

Ulubione świąteczne potrawy co roku łączą rodzinę przy wigilijnym stole. To właśnie przy nim każdego roku składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem i spędzamy wyjątkowy czas z bliskimi. Każdy z nas ma swoje wspomnienia i dania, które szczególnie kojarzą się ze Świętami. Jakich smaków w tym magicznym okresie nie może zabraknąć w naszych domach? Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami (52%), smażonego karpia (42%) i śledzi (20%), a także czerwonego barszczu - aż w 75% Polskich domów podaje się go podczas świąt. Mimo tego, że przygotowujemy tę tradycyjną zupę od wielu lat - nadal sprawia nam sporo trudności. Najtrudniejszym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniego smaku barszczu (39%), a także obieranie (20%) i ścieranie buraków (17%). Ulubionym barszczem czerwonym Polaków jest niezmiennie Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY**, który powstaje z najwyższej jakości buraków, uprawianych w Polsce, dzięki czemu ma doskonały kolor. A odpowiednio dobrana kompozycja aromatycznych przypraw, ziół i innych składników gwarantuje idealne doprawienie wigilijnej zupy. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i podać go bliskim w nieco innej odsłonie, możesz dodać do niego kapustę kiszoną i suszone grzyby. Takie połączenie z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Podczas Świąt chętnie przygotowujemy także sałatkę warzywną. Prawie połowa mieszkańców Polski (45%) uważa ją za swoją specjalność. Aby w tym roku podać ją na wigilijny stół w nieco innej odsłonie - tradycyjny przepis można w łatwy sposób urozmaicić, dodając do niego marynowane grzybki lub suszoną żurawinę. Smak takiej kompozycji idealnie podkreśli Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach. W ponad połowie Polskich domów (52%) nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami, które są także ulubionym daniem najmłodszych. Możemy przygotować je w te Święta w nieco innym wydaniu, na przykład w towarzystwie Sosu Borowikowego Jak u Mamy WINIARY, który urozmaici smak tej potrawy i z pewnością zasmakuje naszym bliskim.

* Badanie konsumenckie „Odkrywamy nowe smaki rodzinnych chwil" przeprowadzone przez Millward Brown w 2014 na zlecenie marki WINIARY.
**Nestle Polska dane Nielsen Retail Audit; rynek Total Polska (zdefiniowany jako suma Hipermarketów, Supermarketów, Dyskontów, Dużych Sklepów Spożywczych, Średnich Sklepów Spożywczych, Małych Sklepów Spożywczych, Kiosków, Stacji Benzynowych, Sklepów Winno-Cukierniczych), Wolumen i Wartość sprzedaży za okres XI 2015 - X 2016 w kategorii czerwonych barszczy do gotowania.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22629

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14954

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4730

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 44767

30 min
43
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 651

>60 min
5