Ciasta na Boże Narodzenie

Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas przyznaje, że podczas Świąt przygotowuje więcej dań, które wcześniej nie były popularne.

Ulubione świąteczne potrawy co roku łączą rodzinę przy wigilijnym stole. To właśnie przy nim każdego roku składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem i spędzamy wyjątkowy czas z bliskimi. Każdy z nas ma swoje wspomnienia i dania, które szczególnie kojarzą się ze Świętami. Jakich smaków w tym magicznym okresie nie może zabraknąć w naszych domach? Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami (52%), smażonego karpia (42%) i śledzi (20%), a także czerwonego barszczu - aż w 75% Polskich domów podaje się go podczas świąt. Mimo tego, że przygotowujemy tę tradycyjną zupę od wielu lat - nadal sprawia nam sporo trudności. Najtrudniejszym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniego smaku barszczu (39%), a także obieranie (20%) i ścieranie buraków (17%). Ulubionym barszczem czerwonym Polaków jest niezmiennie Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY**, który powstaje z najwyższej jakości buraków, uprawianych w Polsce, dzięki czemu ma doskonały kolor. A odpowiednio dobrana kompozycja aromatycznych przypraw, ziół i innych składników gwarantuje idealne doprawienie wigilijnej zupy. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i podać go bliskim w nieco innej odsłonie, możesz dodać do niego kapustę kiszoną i suszone grzyby. Takie połączenie z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Podczas Świąt chętnie przygotowujemy także sałatkę warzywną. Prawie połowa mieszkańców Polski (45%) uważa ją za swoją specjalność. Aby w tym roku podać ją na wigilijny stół w nieco innej odsłonie - tradycyjny przepis można w łatwy sposób urozmaicić, dodając do niego marynowane grzybki lub suszoną żurawinę. Smak takiej kompozycji idealnie podkreśli Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach. W ponad połowie Polskich domów (52%) nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami, które są także ulubionym daniem najmłodszych. Możemy przygotować je w te Święta w nieco innym wydaniu, na przykład w towarzystwie Sosu Borowikowego Jak u Mamy WINIARY, który urozmaici smak tej potrawy i z pewnością zasmakuje naszym bliskim.

* Badanie konsumenckie „Odkrywamy nowe smaki rodzinnych chwil" przeprowadzone przez Millward Brown w 2014 na zlecenie marki WINIARY.
**Nestle Polska dane Nielsen Retail Audit; rynek Total Polska (zdefiniowany jako suma Hipermarketów, Supermarketów, Dyskontów, Dużych Sklepów Spożywczych, Średnich Sklepów Spożywczych, Małych Sklepów Spożywczych, Kiosków, Stacji Benzynowych, Sklepów Winno-Cukierniczych), Wolumen i Wartość sprzedaży za okres XI 2015 - X 2016 w kategorii czerwonych barszczy do gotowania.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pampuchy drożdżowe na parze z farszem

Dzisiaj następne danie bardzo szybkie i bardzo smaczne składające się z kilku...

Odsłon: 414

>60 min
7
Dania główne Pyzy z mięsem.

Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...

Odsłon: 3396

60 min
10
Ciasta Jabłecznik tradycyjny kruchy

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

Odsłon: 412

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dieta dla seniora – co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Starzenie to proces, w którym organizm doświadcza nieodwracalnych zmian, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. To właśnie dlatego osoby starsze powinn...

2
Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

3
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4